Tibetská houba - připravte si z ní léčivý kefír, který mohou i alergici na laktózu!

img

Pomáhá zlepšit trávení, uleví při alergii a podporuje imunitní systém. To je tibetská houba neboli kefírová houba, která má velice blahodárné účinky na náš organismus. Že jste o ní ještě neslyšeli? Přinášíme vám článek o doslova zázračném přírodním léčivu, které si poradí i s otoky nebo záněty. Jedná se totiž o houbu, která je zdrojem mnoha výživných látek a probiotik.

Kde se vzala tibetská houba?

Když se poprvé na tento léčebný zázrak podíváte, bude vám nejspíš připomínat pomačkanou houbu na úklid. Narozdíl od houbičky na nádobí lze z tibetské houby ale připravit výborný kefír, který s vaším tělem udělá divy. Tibetská houba je také známá pod pojmy kefírová houba nebo kefírová kultura. Poprvé se objevila v Tibetu již asi před 5 tisíci lety.

Čtěte také:

Zázračná kombucha detoxikuje a léčí tělo. Objevte tajemství této "houby"

Nejedná se o houbu v pravém slova smyslu. Houbu jen připomíná. Jde o uskupení mléčných a octových kvasinek i laktobakterií. Tyto mikroorganismy se živí mléčnou laktózou. Domácí kefír tak vznikne jako výsledek procesu mléčného a lihového kvašení mléka. Dopřát si kefír mohou tedy i ti, kteří jsou na laktózu alergičtí.

Tibetská houba je nyní běžně k dostání

Dříve se s ní jednalo jako s drahocenným pokladem, který byl střežen a předáván z generace na generaci. Podle některých legend se traduje, že ji kněží dostali darem od Mohameda. Léčivé houby se pak nesměl dotknout nikdo cizí, věřilo se totiž, že by ztratila svou moc.

Dnes se ale dá koupit bez problémů na internetu za pár korun. Houba se snadno množí, takže ji klidně můžete dostat i od známých zcela zdarma. Pokud vám ji někdo nabídne, rozhodně ji neodmítejte. Houba má léčivé účinky. Přečtěte si také o dalších léčivých houbách

Kefírová houba je bohatá na zdravé látky

Tibetská houba je jedním z nejlepších přírodních léčiv. Zamezuje totiž hnilobným procesům uvnitř našich střev, odkyseluje organismus a významně posiluje imunitní systém. Z houby lze připravit elixír zdraví. Jedná se o fermentovaný nápoj z mléka, který v sobě obsahuje přes 30 různých pribiotických kmenů. Kefír z tibetské houby dále obsahuje:

  • Vitamín B1
  • Vitamín D
  • Vitamín K2
  • Vápník
  • Fosfor
  • Hořčík
  • Kyselinu listovou 

Tibetská houba pomáhá se zažíváním i alergiemi

A v čem tedy tkví její kouzlo? Houba dokáže pomoci při mnoha obtížích a zdravotních problémech. Kefír z houby pomáhá v těchto případech:

  • Posiluje imunitu
  • Pomáhá při zácpě i nadýmání
  • Pročišťuje trávicí systém
  • Uleví při alergii
  • Pomáhá s ekzémem
  • Působí preventivně na vysoký tlak
  • Působí proti překyselení organismu
  • Snižuje riziko osteoporózy

Kefír z tibetské houby také zlepšuje stavy laktózové intolerance. Někteří lidé přestávají mít problémy s trávením mléčných výrobků při pravidelném užití tohoto kefíru.

tibetská houba2

Kefírová houba - recept

Nyní si ukážeme jednoduchý návod na to, jak si doma připravit z houby zázračný kefír. Potřebovat budete jen:

Ingredience

  • Uzavíratelnou sklenici - nejlépe zavařovací
  • 2 polévkové lžíce kefírové houby
  • 0,5 l mléka (kravské, kozí apod.)

Použijte ideálně mléko s dostatkem laktózy. Tibetská houba laktózu pro svůj vývoj potřebuje. 

Postup

  1. Do sklenice dejte houbu a zalijte mlékem. Neplňte sklenici celou, ale nechte 2 cm od okraje, aby kefír dýchal. Přikryjte uzávěrem, ale nedotahujte. Nechte stát v pokoji na jednom místě 24 hodin. Sklenici zamíchejte v průběhu 24 hodin 2x až 3x. Pozor ale! Míchejte vždy plastovou nebo dřevěnou lžící, nikdy ne kovovou.
  2. Po 24 hodinách bude kefír hotový. Vznikne hustá struktura. Sklenici vezmeme a kefír přecedíme přes síto. Kefír je hotový k užívání.
  3. To, co vám zbyde na sítku při procezení dejte zpět do sklenice a proces opakujte. Tímto způsobem si můžete léčivý kefír dělat neustále dokola.

Jak tibetskou houbu skladovat?

Houbu lze usušit i zmrazit.

  • Pokud budete sušit, dejte houbu do papírového pytlíku nebo ubrousku a sušte 3 až 5 dní. Pak usušenou houbu schovejte do sklenice do lednice. Měla by vydržet až 1 rok.
  • Pokud se rohodnete houbu zamrazit, stačí posup zopakovat, akorát nedát sklenici do lednice, nýbrž do mrazáku. Takto vydrží ale jen dva měsíce.
  • Když budete potřebovat vyrobit kefír, stačí houbu vytáhnout z lednice či mrazáku, nechat odstát a postupovat při výrobě kefíru jako obvykle.

Napsat komentář: Tibetská houba - připravte si z ní léčivý kefír, který mohou i alergici na laktózu!

RE: Tibetská houba - připravte si z ní léčivý kefír, který mohou i alergici na laktózu!

Odesláním souhlasíte s pravidly diskuze.