Domácí kefír pro zdravou střevní mikroflóru i zažívání. Vyrobte si ho snadno doma

img
04. 03. 2019 Přečteno: 5496x

Kefír je mléčný nápoj podobný jogurtu, jen je o něco kyselejší a lehce perlí na jazyku. Zatímco domácí příprava jogurtu je již poměrně častá, domácí výroba kefíru zatím tak obvyklá není. Čím dál častěji se ale můžeme setkat s tibetskou houbou, která je součástí jednoho ze způsobů, jak si domácí kefír připravit. Domácí kefír je nejen osvěžující nápoj, ale má mnoho pozitivních účinků na naše zdraví.

Domácí kefír – proč ho pít

Pozitivních účinků kefíru na naše zdraví je skutečně mnoho. Příčinou je podpora střevní mikroflóry, která je klíčová pro naši imunitu. Potřebné mikroorganismy najdeme i v jogurtu, ale kefír jich obsahuje mnohonásobně víc. Domácí kefír navíc na rozdíl od těch z obchodu nemusí procházet pasterizací, která tyto probiotické látky ničí

Čtěte také:

Tibetská houba - připravte si z ní léčivý kefír, který mohou i alergici na laktózu!

Léčivé účinky kefíru

  • urychluje hojení zlomenin
  • zlepšuje trávení a látkovou výměnu
  • pomáhá léčit onemocnění tlustého střeva
  • ničí škodlivé bakterie a léčí vnitřní záněty

Dlouhodobé pití kefíru navíc:

  • pomáhá v boji s alergiemi a astmatem
  • pozitivně působí na krevní tlak
  • pomáhá při léčení cukrovky
  • chrání proti velkým bolestem hlavy a migréně
  • zlepšuje kožní potíže včetně ekzémů a problémů pleti

Domácí výroba kefíru

Kefír se vyrábí fermentací mléka. Použít můžeme mléko kravské, kozí i ovčí. Nejvhodnější je mléko nepasterizované přímo z farmy nebo z automatů na mléko.

Ingredience na domácí kefír

Na domácí kefír použijeme 1 litr mléka. Dále budeme potřebovat buď sáček kefírové kultury nebo právě onu tibetskou houbu či tzv. tibi krystaly

Postup pro výrobu domácího kefíru

  1. Mléko necháme 2 hodiny odstát při pokojové teplotě.
  2. Do uzavíratelné nádoby nalijeme mléko, přisypeme kefírové kultury v prášku a vše dobře promícháme metličkou, aby se prášek rozpustil.
  3. Nádobu uzavřeme a necháme při pokojové teplotě stát minimálně 24 hodin.
  4. Poté kefír necháme ještě 6 hodin odpočinout v lednici. Hotový domácí kefír uchováváme v lednici.
  5. Můžeme ho pít čistě přírodní nebo ho ochutit rozmixovaným ovocem.
  6. Pokud použijeme houbu či krystaly, postup je stejný, jen musíme hotový kefír scedit přes plastové sítko.
  7. Po použití houbu/krystaly lehce propláchneme, vložíme do nádoby a zalijeme novým mlékem.

kefir2 

Co byste ještě měli vědět, když připravujete domácí kefír

  • Když si odložíte 100 ml kefíru, můžete ho použít na přípravu nového kefíru. Opakovaně tak můžete několikrát připravit další kefír a nepotřebujete nové kultury. Je to podobné jako s domácím kváskem
  • Pokud se vám z kefíru začne oddělovat syrovátka, stačí jej pouze promíchat.
  • Nikdy při přípravě s tibetskou houbou nepoužívejte kovové náčiní, ani kovový cedník. Plast nebo dřevo jsou v pořádku.
  • Dětem a osobám, které nejsou běžně zvyklé pít kefír, více chutná domácí kefír připravený s práškovými kefírovými kulturami. Můžete ho také pro lepší chuť naředit s jogurtem nebo osladit.
  • Domácí výroba kefíru není náročná, o tibetskou houbu i tibi krystaly je ale nutné se starat. Živí se laktózou, a proto potřebují pravidelný přísun čerstvého mléka.
  • Pokud pijete jen malé množství kefíru nebo se nestíháte o houbu/krystaly starat, použijte raději kultury v prášku.
  • Nádobí na domácí kefír pečlivě umývejte a vyplachujte. Při nedostatečné hygieně při práci s houbou/krystaly, by se vám v nich mohly množit i bakterie, které našemu zdraví neprospívají.
  • Existují i vodní kefírové kultury, které se rozmíchávají ve sladké vodě nebo šťávě. Při jejich použití se uvolňuje malé množství alkoholu, na konkrétní množství se ptejte vybraného výrobce – nejčastěji je obsah nižší než u nealkoholického piva.


Napsat komentář: Domácí kefír pro zdravou střevní mikroflóru i zažívání. Vyrobte si ho snadno doma

RE: Domácí kefír pro zdravou střevní mikroflóru i zažívání. Vyrobte si ho snadno doma

Odesláním souhlasíte s pravidly diskuze.