Tradiční česká jídla, která neumí nikde na světě lépe. Zvítězí svíčková, knedlo/zelo/vepřo anebo „smažák“? Inspirujte se recepty šéfkuchařů!

img

Tradiční česká jídla jsou velice chutná, ovšem leckdy i dost sytá a hutná. České gastronomii obecně dominují knedlíky, a to na všechny různé způsoby (slané houskové, bramborové, karlovarské anebo sladké plněné ovocem). Je ovšem pár typických pokrmů, kterým neodolá téměř žádný vlastenec!

Připravili jsme pro vás tři tradiční česká jídla, která nemají ve světě žádnou konkurenci. Nejlépe je totiž připraví vždy a pouze našinec. Inspirujte se recepty šéfkuchařů a uvařte si třeba tu nejlepší svíčkovou na smetaně, knedlo/zelo/vepřo anebo usmažte křupavý a na jazyku se rozplývající „smažák“!

Tradiční česká jídla podle šéfkuchařů: Svíčková na smetaně

Jako první se vám nabídne velice populární pokrm, který rozhodně patří mezi tradiční česká jídla. Jedná se o svíčkovou na smetaně. Už se oblizujete? Pak začněte s přípravami. Tento gurmánský recept oceníte v jakýkoliv čas!

Čtěte také:

Staročeské buchty 4x jinak aneb vzpomeňme si na pečení našich babiček

Potřebné ingredience na svíčkovou na smetaně podle šéfkuchaře

  • celé nové koření: 5 bobulí

  • celý černý pepř: 5 bobulí

  • celý bobkový list: 3 kusy

  • vepřové sádlo: 100 gramů

  • máslo: cca 120 gramů

  • vyzrálé zadní hovězí anebo přímo svíčková: cca 1 000 gramů

  • čerstvá petržel: 1 větší kus

  • čerstvá mrkev: 1 větší kus

  • čerstvý celer: ½ kusu

  • žlutá cibule: 2 kusy

  • vepřový špek na špikování masa: cca 80 až 100 gramů

  • krystalový cukr: 100 gramů

  • klasický ocet: 150 mililitrů

  • zelené jablko (spíš kyselejší): 1 kus

  • suché bílé víno: 150 mililitrů

  • plnotučná hořčice: 2 velké lžíce

  • vývar hovězího masa (lze použít i bujón): dle potřeby

  • smetana na vaření: ¼ litru

  • sůl a mletý pepř: dle chuti

  • hladká mouka: dle potřeby na zahuštění

  • citronová šťáva: dle potřeby k dochucení

Recept na svíčkovou na smetaně podle šéfkuchaře

Mezi tradiční česká jídla se řadí právem svíčková, která se dělá typicky z toho nejkvalitnějšího hovězího kusu masa. Začněte tedy tím, že si hovězí maso odblaníte a vytvoříte do něj ostrým nožem otvory. Do nich pak vložíte kousky špeku. Ten hovězí udrží šťavnaté. Dále maso po celé ploše osolte, opepřete a dejte chvíli stranou. Nyní si k ruce vezměte velký hrnec a v něm rozpusťte máslo se sádlem v množství zhruba jedna ku jedné. Až bude tuk rozpálený, vložte na něj hovězí a opékejte zprudka z každé strany. V momentu, kdy docílíte hnědé a křupavé krusty, hovězí zadní či svíčkovou vyjměte do mísy a pokračujte ve vaření. Cibuli si oloupejte, pokrájejte najemno a vložte na výpečený tuk od masa. Restujte spolu s loupanou a nahrubo strouhanou kořenovou zeleninou dozlatova. Také nezapomeňte přidat oloupané jablko nakrájené na kostky. Všechny suroviny po pár minutách zasypte cukrem, promíchejte a nechte zkaramelizovat. Také vlijte ocet, vložte celé koření ve speciálním sítku anebo plátnu, zakápněte hořčicí, propojte vařečkou a nechte krátce provařit. Nakonec na základ omáčky poklaďte hovězí maso, vše přelijte vývarem, suchým bílým vínem a dejte případně do předehřáté trouby vařit a dusit pod poklicí alespoň dvě hodiny na teplotu cca 170 °C. Lze zvolit i klasický sporák samozřejmě.

Po uplynutí potřebné doby vaření (maso musí být měkké), vyjměte hrnec z trouby anebo odstavte z plotny. Dále si vyndejte z hrnce hovězí a pokrájejte ho na plátky. I sítko s kořením dejte stranou z pokrmu a k ruce si vezměte tyčový mixér. Tím rozmělněte kořenovou zeleninu i jablko ve vývaru tak, abyste získali hladkou omáčku. Dle potřeby dochuťte citronovou šťávou a zjemněte smetanou (lze i krátce provařit). Pokud je nutné, můžete svíčkovou zahustit i jíškou z másla a hladké mouky. Nakonec pokrm podávejte s kouskem masa a ideálně s domácím houskovým knedlíkem, brusinkovým terčíkem a šlehačkou. Až tuto variaci od šéfkuchaře ochutnáte, zařadíte ji mezi nejoblíbenější tradiční česká jídla. Přejeme vám dobrou chuť!

V Čechách se s oblibou peče i kachna a podává se s dušeným zelím a knedlíkem.

Tradiční česká jídla podle šéfkuchařů: Knedlo/zelo/vepřo

Mezi tradiční česká jídla patří dozajista i knedlo/zelo/vepřo, které nemají jinde ve světě. Tento sytý pokrm udělá radost zejména masožravcům a také primárně pánům. Následující recept podle šéfkuchaře vás nadchne. Respektive budete unesení z lahodného výsledku.

Potřebné ingredience na vepřo/knedlo/zelo podle šéfkuchaře

  • vepřové sádlo: cca 50 gramů

  • vepřová krkovice: ½ kilogramu

  • česnekové stroužky: cca 2 kusy anebo dle chuti

  • žlutá cibule: 1 větší kus

  • sůl a mletý černý pepř: dle chuti

  • drcený kmín: dle chuti

Na bílé přílohové zelí budete potřebovat:

  • vepřové sádlo: cca 20 gramů

  • jemně pokrájenou cibuli: 1 kus

  • bílé zelí (kysané): 400 gramů

  • krupicový cukr: dle chuti

  • sůl: dle chuti

  • drcený kmín: dle chuti

  • ocet: dle chuti

Recept na knedlo/zelo/vepřo podle šéfkuchaře

Nejprve si očistěte krkovici od nejtučnějších částí na povrchu a pak ji pokrájejte na větší kusy. Ty dle libosti osolte, opepřete a okmínujte. Dále si oloupejte česnek a prolisujte ho do misky. Následně jím vepřové maso potírejte z každé strany a dobře promněte rukama, aby se chutě dostaly do struktury krkovice. Nakonec oloupejte cibuli, nakrájejte na půl měsíčky a rozprostřete do pekáčku. Na ní poklaďte kousky kořeněné krkovice, obložte sádlem, podlijte dle potřeby vodou a dejte zapékat do předehřáté trouby na asi 120 minut při 165 °C. Povrch pekáče lze zpočátku překrýt alobalem. Než se maso upeče, pusťte se do přípravy dušeného zelí. Protože je kysané, musíte jej propláchnout tekoucí studenou vodou. Poté jej vložte do kastrůlku, přelijte převařenou vodou a duste pod pokličkou na středním plamenu asi čtvrt hodiny spolu s kmínem. Po uplynutí patnácti minut vložte k zelí mírně orestovanou cibulku zaprášenou hladkou moukou, zamíchejte a provařte do zhoustnutí. Na závěr dochuťte octem, cukrem a solí. Tradiční česká jídla se obecně podávají s knedlíky, proto si ke knedlu/zelu/vepřu zvolte jaké chcete. Lahodné budou jak houskové, tak i bramborové. Přejeme dobrou chuť!

Tradiční česká jídla podle šéfkuchařů: Smažený sýr s vařeným bramborem

A na závěr se vám nabízí skvostný smažený sýr s vařeným bramborem podle šéfkuchaře. Ten se též právem řadí mezi tradiční česká jídla, na která s oblibou chodí i turisté z celého světa. „Smažák“ je zkrátka pro Česko typický.

Potřebné ingredience na přípravu smaženého sýra s vařeným bramborem

Pro čtyři porce potřebujete:

  • eidam bloček 30 % tuku (cca centimetrový plátek): 4 kusy

  • vejce: 2 až 3 kusy

  • polohrubá mouka: dle potřeby

  • strouhanka: dle potřeby

  • rané brambory: cca 600 gramů

  • přepuštěné máslo Ghí: dle potřeby na smažení

  • klasické máslo: cca 30 gramů na brambory

  • čerstvá pažitka (jemně nasekaná): dle chuti na brambory

Recept na smažený sýr s vařeným bramborem podle šéfkuchaře

Tradiční česká jídla nemusí být jenom o knedlících. Zkuste si tedy připravit klasický „smažák“ podle rad šéfkuchaře. Vybírejte prvně kvalitní sýr, ideálně třicetiprocentní eidam. Plátky by měly být zhruba centimetr silné. Dále si do jedné misky rozklepněte vejce a vyšlehejte je vidličkou. Do druhé misky vsypte pouze polohrubou mouku a do třetí trochu polohrubé mouky spolu se strouhankou a suroviny promíchejte. Pak se pusťte do obalování sýra. Nejprve začněte v mouce, pak ve vejcích a nakonec ve strouhance s polohrubou moukou. Nyní přichází fáze smažení. Tedy rozpusťte si a řádně rozpalte Ghí a v něm smažte obalované sýry dozlatova z obou stran. Sýr by měl být zcela ponořený. K „smažáku“ si třeba uvařte loupané rané brambory, které jste dochutili solí, nasekanou pažitkou a zjemnili máslem. Ovšem k smaženému sýru se klasicky hodí i hranolky a tatarská omáčka. Přejeme vám dobrou chuť!

Autor článku: Iveta Berezkinová



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!
Odesláním souhlasíte s pravidly diskuze.