Aktuálně pro vás máme 1714 receptů
$clanek['popis_obrazku'] Hlavní jídla
Přečteno: 2717x

Vepřo knedlo zelo

Ingredience
- +
  • Na vepřo:
  • vepřová krkovice nebo plec: 400 g
  • cibule: 1 ks
  • stroužky česneku: 2 ks
  • drcený kmín: 1 KL
  • vepřové sádlo: 1 PL
  • hladká mouka: 1 KL
  • sůl
  • pepř
  • Na knedlo:
  • hrubá mouka: 300 g
  • malá vejce: 1 ks
  • žloutky: 1 ks
  • droždí: 14 g
  • vlažné mléko: 80 ml
  • máslo: 15 g
  • starší housky: 1 ks
  • špetka soli
  • Na zelo:
  • kysané zelí: 250 g
  • cibule: 1 ks
  • sádlo: 1 PL
  • hladká mouka: 1 KL
  • sůl
  • cukr krupice
  • ocet
  • kmín

KL - Kávová lžička, PL - Polévková lžíce

Stupeň zdravosti:
Super zdravé, doporučujem

Vepřo knedlo zelo - recept

Vepřo knedlo zelo - recept

Vepřo: Česnek utřeme se solí a potřeme jím maso ze všech stran. Opepříme, okmínujeme a položíme ho do pekáčku na nahrubo nakrájenou cibuli. Na maso rovnoměrně rozprostřeme sádlo, podlijeme trochou horké vody a pečeme při teplotě 160 °C asi 2 - 2,5 hodiny. Maso po upečení necháme 10 minut odpočinout, aby z něj nevytekla po rozkrojení šťáva. Výpek na sporáku přivedeme k varu, zaprášíme moukou a lehce osmahneme. Zalijeme vodou podle požadované hustoty šťávy a povaříme alespoň 15 minut. Omáčkou vepřo knedlo zelo přelijeme na talíři. 

Knedlo: Do mouky rozdrobíme droždí, přidáme vejce, žloutky, špetku soli, vlažné mléko a rukama vypracujeme těsto na knedlíky. Na teplém místě necháme těsto vykynout přikryté utěrkou asi 45 minut. Housky nakrájíme na malé kostičky, přelijeme rozpuštěným máslem a zapracujeme je do těsta. Vytvarujeme knedlík, který vložíme do vroucí osolené vody na 20 - 25 minut podle velikosti. V polovině vaření knedlík opatrně obrátíme. Ihned po uvaření knedlík propícháme na několika místech vidličkou, aby z něj vyšla pára. 

Zelo: Zelí slijeme a pokrájíme na menší kousky. V hrnci rozpustíme sádlo, na kterém necháme zesklovatět nadrobno nakrájenou cibuli. Přidáme zelí, podle chuti kmín, nálev ze zelí, sůl, cukr, přivedeme k varu a vaříme při mírné teplotě asi 10 minut. Zaprášíme moukou, promícháme, podle potřeby podlijeme vodou a vaříme pozvolna doměkka asi 15 - 20 minut. Nakonec můžeme ještě podle chuti dokyselit trochou octa. 

Hodnocení receptu:
Hodnotilo 1 lidí

Vytisknout stránku Stáhnout v PDF

Vložit komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse k receptu: 0 příspěvky.

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Podobné recepty

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE U ČLÁNKŮ

Už víte, kam na dovolenou v ČR? Máme tip na dokonalé ubytování na Šumavě!

Ještě bych doporučila jedno ubytování, a to http://www.nadrybnikem.eu/. Je to chatová osada v Hnačovu. A je to...

Lékárna Dorea Neratovice nabízí široký sortiment léků i homeopatik

kvalitní personál vždy poradí,ráda k nim chodím velká spokojenost a díky personálu za ochotu Eliška

Doporučené recepty

Žampionová omáčka se smetanou

Hlavní jídla: Žampionová omáčka se smetanou

Cibuli si nakrájíme na velmi drobné kousky. Necháme ji zpěnit na kousku másla na pánvi. Jakmile bude cibule…

Jelení steak

Hlavní jídla: Jelení steak

Olivový olej smícháme s nadrobno nakrájeným rozmarýnem. Jelení maso rozdělíme na steaky a potřeme olejem s…

Vichyssoise

Polévky: Vichyssoise

V hrnci na másle při mírné teplotě necháme zesklovatět na kolečka nakrájený pórek a nadrobno nakrájenou cibuli.…

Rybí nákyp

Hlavní jídla: Rybí nákyp

Rybí maso osolíme, pokapeme citrónovou šťávou, přidáme trochu vody a dusíme doměkka. Měkké rybí maso umeleme na…