Masové rizoto podle babiček 5x jinak

img

Masové rizoto, a ještě častěji to vegetariánské se připravuje v Itálii. Tamější gastronomie si potrpí na kvalitní suroviny i pečlivý postup při vaření. Česká verze tohoto pokrmu je tak trochu svá. Tuzemští kuchaři a kuchařky si původní recepturu vypůjčili a začali tvořit jídla osobitá, která nemají jinde na světě.

V České republice je masové rizoto oblíbené především u hospodyněk věčně zaneprázdněných, jelikož zasytí více strávníků i na dva dny. Jedná se o pokrm, který zpravidla chutná nejen dospělým, ale i dětem. Proto jsme pro vás připravili pět různorodých receptů od babiček, díky kterým pro rodinu uvaříte chutný oběd anebo večeři.

Masové rizoto podle babiček: V hlavní roli kuřecí

Jako první pro vás máme velmi jednoduchý recept na kuřecí klasiku. Masové rizoto v tomto podání je radost vařit. Jídlo bude na stole během jedné hodiny. Potřebujete tyto ingredience:

Čtěte také:

Zeleninové rizoto

  • kuřecí skelet: 2 ks
  • studená voda: 2 l
  • čerstvá mrkev: 2 ks
  • žlutá cibule: 2 ks
  • nakládaný hrášek: cca 50 g
  • syrová rýže: 3 hrníčky
  • sušený bobkový list: 1 ks
  • máslo: 30 g
  • sůl a mletý pepř: dle chuti
  • čerstvá nasekaná petržel: dle chuti k podávání
  • strouhaný tvrdý sýr: dle chuti k podávání

Aby mělo masové rizoto skutečně kuřecí příchuť, je nutné si nejprve připravit vývar. Není třeba používat žádné umělé náhražky. Snadno si uvaříte svůj vlastní. Do hlubokého hrnce nalijte dva litry studené vody a vnořte do ní omyté kuřecí skelety. Dále přisypte malé množství soli, vložte loupané mrkve, jednu oloupanou cibuli, bobkový list a vařte cca 30 až 40 minut na středním plamenu. Až bude vývar hotový, přeceďte jej a ze skeletů oberte maso. Mrkve nakrájejte na drobnější kostičky a dejte zatím stranou. Nyní v menším hrnci vařte rýži spolu s čtyřmi až pěti hrníčky kuřecího vývaru do změknutí. V další fázi je potřeba ještě obrané kuřecí maso orestovat spolu s jemně nasekanou cibulí na másle. Nakonec uvařenou rýži smíchejte v hrnci s opečeným masem, cibulkou, mrkví, okapaným nakládaným hráškem a váš rodinný oběd je hotový. Podávejte posypané čerstvou petrželkou a sýrem. Dobré chutnání.

Masové rizoto podle babiček: V hlavní roli vepřové

Pokud máte raději vepřové maso, jistě si oblíbíte toto masové rizoto s vepřovou kýtou. Na jeho přípravu potřebujete následující suroviny:

  • vepřová kýta: ½ kg
  • žlutá cibule: 1 ks
  • rýže kulatých zrn: 300 g
  • mletý či drcený kmín: 2 lžičky
  • masový vývar: 200 ml
  • vepřové sádlo: 1 lžíce
  • jarní cibule: 1 ks
  • sůl a pepř: dle chuti
  • nakládaná směs hrášku a mrkve: 1 větší sklenice

V první fázi si na masové rizoto uvařte v mírně osolené vodě rýži do měkka. Pak ji sceďte a dejte chvíli stranou. Následně si oloupejte cibuli, nakrájejte ji najemno a orestujte dozlatova na vepřovém sádle. Také přidejte opranou, na kolečka pokrájenou jarní cibulku (bílou část), kostky vepřové kýty a dochuťte solí, mletým či drceným kmínem. Až budete mít všechny suroviny řádně opečené, přelijte je masovým vývarem, přikryjte pánev poklicí a duste do té doby, než bude kýta měkká. Nakonec směs s masem přeceďte přes sítko a smíchejte s okapanou sterilovanou zeleninou a uvařenou rýží. Pokrm je možné dochutit i výpekem z kýty. Podávejte s kyselou okurkou a strouhaným eidamem. Dobrou chuť.

Masové rizoto podle babiček: V hlavní roli jehněčí

Máte rádi netypické chutě? Potom vás jistě zaujme masové rizoto z jehněčího. Kombinace oregana, parmazánu a česneku vás nadchne. K přípravě pokrmu potřebujete tyto ingredience:

  • jehněčí kýta: cca 500 g
  • slunečnicový olej: 2 lžíce
  • česnekové stroužky: 2 až 3 ks
  • šalotka: 2 až 3 ks
  • rýže kulatého zrna: ½ kg
  • strouhaný parmazán: 120 g
  • zelený hrášek (mražený): ¼ kg
  • sušené oregano: dle chuti
  • zeleninový vývar: 1 l
  • sůl a mletý pepř: dle chuti

Nejprve si jehněčí kýtu pokrájejte na menší kostky. Poté si oloupejte šalotky, česnek, nakrájejte najemno a orestujte na slunečnicovém oleji. Po chvíli přidejte sůl, mletý pepř, jehněčí maso, rýži a vše opékejte po několik minut. Nakonec vše přelijte zeleninovým vývarem, promíchejte a duste pod poklicí do změknutí, což bude trvat kolem půl hodinky. Na závěr ještě zakomponujte do směsi hrášek, strouhaný parmazán, ochuťte sušeným oreganem dle preferencí a krátce po vařte. Masové rizoto z jehněčího podávejte teplé. Přejeme dobrou chuť.

Masové rizoto bude skvělé z rýže s kulatými zrny.

Masové rizoto podle babiček: V hlavní roli králičí

V dobách minulých se hojně chovali králíci. Proto se podávalo velmi často králičí maso na oběd nebo i k večeři. Zkuste si připravit masové rizoto z králičího ovoněné kari kořením. Až ochutnáte, nebudete litovat. Na přípravu pokrmu si připravte tyto suroviny:

  • králičí maso: cca 450 g
  • slunečnicový olej: 1 lžíce
  • rýže kulatých zrn: 2 hrníčky
  • žlutá cibule: 1 ks
  • kari koření: 1 lžička (nebo dle chuti)
  • sůl a mletý pepř: dle chuti
  • masový vývar: cca 300 ml
  • mražená mrkev a hrášek: cca 250 g
  • strouhaný tvrdý sýr dle obliby: k podávání

Ve vroucí vodě uvařte do měkka rýži. Pak ji sceďte a dejte stranou. Následně oloupejte cibuli, pokrájejte na menší kostičky a orestujte na slunečnicovém oleji dozlatova. Přidejte po chvíli i kousky králičího masa, mražený hrášek s mrkví, ochuťte kari kořením, solí, mletým pepřem a promíchejte. Vše nakonec přelijte masovým vývarem a duste maso pod poklicí do té doby, než změkne (zhruba 10 až 15 minut). Připravenou směs na závěr promíchejte s vařenou rýží ve větším hrnci a servírujte teplé posypané strouhaným sýrem. Dobré chutnání.

Masové rizoto podle babiček: Zkuste pokrm připravit na staročeský způsob z pohanky

Masové rizoto můžete vcelku dobře připravit nejen z klasické rýže, ale také z pohanky, která je o něco zdravější. Staročeský recept vnese do vašeho jídelníčku „svěží vánek“. Ozvláštněte si den s tímto netypickým jídlem. Obstarejte si k vaření tyto ingredience:

  • pohanka: 170 g
  • mrkev: cca 40 g
  • petržel: cca 40 g
  • celer: cca 40 g
  • kuřecí prsa: 200 g
  • žlutá cibule: 50 g
  • sůl a mletý pepř: dle chuti
  • kuřecí vývar: 350 ml
  • česnek: 10 g
  • slunečnicový olej: 1 malá lžička
  • konzervovaná krájená rajčata: 80 g
  • strouhaný tvrdý sýr: na podávání
  • sušené oregano: dle chuti

V první řadě si propláchněte důkladně pod tekoucí studenou vodou pohanku. Pak ji vsypte do rendlíku a zalijte horkým kuřecím vývarem. Přiklopte poklicí a nechte nabobtnat po dobu několika minut (asi půl hodiny). Lépe teplo uvnitř nádoby udržíte, když hrnec překryjete bavlněnou utěrkou. Dále si orestujte na troše slunečnicového oleje oloupanou a najemno pokrájenou cibuli, česnek a také na kousky pokrájená kuřecí prsa. Po čase přidejte i kostičky loupané mrkve, petržele a celeru. Přelijte vše na závěr konzervovanými rajčaty, promíchejte, okořeňte oreganem, solí, pepřem a směs propojte pomocí vařečky s měkkou pohankou. Podávejte třeba se strouhaným sýrem na povrchu. Dobrou chuť.

Autor článku: Iveta Berezkinová



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!
Odesláním souhlasíte s pravidly diskuze.