Dětská jídla podle zkušených babiček: 6 receptů, které potěší hlavně ty nejmenší

img

Dětská jídla zpravidla milujeme po celý život. Připomenou nám bezstarostné období anebo prázdniny u babičky. Pokud se budete chtít přenést do tohoto krásného času, inspirujte se jedním z šesti babičkovských receptů. Pokrmy samozřejmě nejvíce ocení vaše milé ratolesti.

Mezi dětská jídla v Čechách populární patří rozhodně tvarohové knedlíky s jahodami. Pokud ovšem dostanete chuť na slaný pokrm, můžete vsadit například na skvělé šunkofleky, domácí rybí prsty, či křupavou pizzu plněnou samými dobrotami. Tyto a další tipy naleznete níže. Pusťte se tedy po hlavě do vaření! Vaše děti budou nadšené!

Dětská jídla podle zkušených babiček: Tvarohové knedlíky s jahodami

Na jazyku se rozplývající tvarohové knedlíky s jahodami sice patří mezi dětská jídla, avšak oblíbí si je i leckterý dospělák. Jejich příprava není nijak náročná. Pokrm se vyplatí uvařit zejména v létě, kdy jsou jahody krásně zralé a sladké.

Čtěte také:

Žemlovka na 4 různé způsoby podle babičkovských receptů

Potřebné ingredience na tvarohové knedlíky s jahodami

  • plnotučný tvaroh (ideálně z alobalu): ½ kg
  • vejce: 1 ks
  • hrubá mouka: 4 lžíce
  • dětská krupice: 4 lžíce
  • čerstvé a zralé jahody: cca ½ kg
  • moučkový cukr: 2 lžíce
  • sůl: 1 špetka

Recept na tvarohové knedlíky s jahodami

V míse si rozmíchejte vejce spolu s moučkovým cukrem a špetkou soli. Poté přidejte i plnotučný tvaroh, hrubou mouku, dětskou krupici a vypracujte hladké těsto, které se nebude lepit na prsty. To rozdělte na cca 15 až 18 kousků a z nich vytvarujte placky, které naplňte poctivě ocukrovanými kousky jahod. Důkladně zabalte do tvaru knedlíku. Následně vařte všechny porce ve vroucí vodě zhruba sedm minut. Knedlíky by měly vyplavat na povrch. Až tuto dobrotu okusí vaši potomci, jistě ji zařadí mezi svá nejoblíbenější dětská jídla. Tvarohové knedlíky s jahodami můžete servírovat třeba jen s moučkovým cukrem a rozpuštěným máslem. Skvěle však budou chutnat i s Grankem. Dobré chutnání.

Dětská jídla podle zkušených babiček: Šunkofleky

Kdo by neznal šunkofleky. Tento pokrm se v Čechách připravuje poměrně často a milují jej hlavně ti nejmenší. Ne nadarmo se tak řadí mezi oblíbená dětská jídla. Inspirujte se receptem od jedné šikovné babičky.

Potřebné ingredience na přípravu šunkofleků

  • uzená šunka nebo libovější krkovice: ½ kg
  • těstoviny zvané fleky: ½ kg
  • sýr na strouhání (gouda, eidam nebo ementál): 100 g
  • čerstvá petržel: dle chuti
  • smetana na vaření: 300 ml
  • vejce: 5 ks
  • vepřové sádlo: 1 lžíce
  • zeleninové ochucovadlo (např. Vegeta): dle chuti

Recept na šunkofleky podle babičky

Nejprve si v mírně osolené vodě uvařte těstoviny zvané fleky. Poté si uzené maso poduste několik minut ve vroucí vodě a nakrájejte jej na menší kostičky. Ty lze také krátce orestovat na troše oleje. Nyní si k ruce vezměte zapékací misku, vymažte ji vepřovým sádlem a na dno rozprostřete vařené těstoviny. Na ně naneste rovnoměrně kousky uzené šunky či krkovice, posypte zeleninovým ochucovadlem (Vegetou) a vařečkou vše propojte. Nakonec si v misce vyšlehejte vajíčka spolu se smetanou na vaření, přisypte do směsi jemně nasekanou petrželku, ochuťte dle potřeby Vegetou a vše nalijte na těstoviny s masem. Pokrm dejte péct do trouby na cca půl hodiny při teplotě 170 °C a v posledních pěti minutách na vrch nasypte nahrubo strouhaný sýr. Podávejte teplé ihned po zapečení. Doplnit porci můžete třeba o kyselé okurky. Šunkofleky patří mezi dětská jídla, která se dají jíst klidně i dva dny. Dobrou chuť.

Dětská jídla podle zkušených babiček: Domácí rybí prsty

Dozajista lze zařadit mezi typická dětská jídla i rybí prsty. Pakliže je vaše ratolesti milují, nekupujte je v supermarketu, ale připravte je vlastnoručně. Budou mnohem chutnější a zdravější než z obchodu. Není na tom nic složitého.

Potřebné ingredience na domácí rybí prsty

  • jemně mleté ovesné vločky: 100 g
  • čerstvé filety z tresky (bez kostí): 1 kg
  • máslo: cca 50 g
  • citronová šťáva: cca ½ lžíce
  • vajíčka: 2 ks
  • hladká mouka: asi 1 hrnek
  • strouhanka: asi 1 hrnek
  • sůl: dle chuti

Recept na domácí rybí prsty

Začněte tím, že si vykostěnou tresku vložíte do pánve s trochou rozpuštěného másla. Rybu duste pod pokličkou asi deset až patnáct minut, než změkne. Posléze tresčí filety vyjměte z pánve na prkénko a po zchladnutí nasekejte ostrým nožem najemno. Maso přeneste do mísy a propojte s mletými ovesnými vločkami. Také zakápněte citronovou šťávou, ochuťte dle libosti solí, přidejte jedno vejce a vypracujte homogenní směs. Tu přikryjte potravinovou fólií a vložte na dvacet minut do lednice. Nakonec z těstíčka vytvarujte čistými rukama rybí prsty a obalte je v klasickém trojobalu (mouka, vejce, strouhanka). Pokrm smažte na másle dozlatova z obou stran. Dětská jídla tohoto druhu jsou chutná nejen teplá, ale i studená. Porci podávejte třeba s bramborovým pyré, děti budou nadšené.

I krupicová kaše patří mezi populární dětská jídla  v Čechách.

Dětská jídla podle zkušených babiček: Rychlá a křupavá pizza

Pokud chtějí babičky (a v podstatě nejen ony) ušetřit nějaký ten čas, který raději věnují svým vnoučatům, vsadí s oblibou na rychlou a křupavou pizzu, která se rovněž řadí mezi výtečná dětská jídla. Kromě jiného ta domácí rozhodně nemá konkurenci.

Potřebné ingredience na rychlou a křupavou pizzu

Na těsto si obstarejte:

  • hladká mouka: ½ kg
  • voda: 150 ml
  • sůl: 1 špetka
  • kypřící prášek do pečiva: ½ balíčku
  • slunečnicový olej: 6 velkých lžic

Na náplň potřebujete tyto suroviny:

  • sladký kečup: asi 2 až 3 lžíce
  • plátkový šunkový salám: cca 150 g
  • strouhaný eidam: cca 200 g
  • rajčata: 2 ks
  • paprika: 1 ks (nemusí být)
  • čerstvé bylinky: dle chuti

Recept na rychlou a křupavou pizzu

Až vyzkoušíte tuto bleskurychlou křupavou pizzu, rozhodně si ji zapíšete do svého receptáře mezi dětská jídla, která měla velký úspěch. Začněte tedy přípravou těsta. V míse si promíchejte prosátou hladkou mouku spolu s kypřícím práškem, solí a slunečnicovým olejem. Nakonec přidejte i vodu a vypracujte homogenní vláčné těsto, které se nebude lepit. To pak vložte na plech s pečícím papírem a naolejovanými prsty rozprostřete po celé ploše. Povrch těsta pomažte kečupem, poklaďte plátky salámu, kolečka rajčat, proužky sladkých očištěných paprik, zasypte strouhaným sýrem a dejte péct do trouby zhruba na čtvrt hodiny při teplotě 200 °C. Až děti ochutnají, budou se oblizovat!

Dětská jídla podle zkušených babiček: Šťavnatá sekaná s bylinkami

I babiččina sekaná z mletého masa patří mezi populární dětská jídla. Děti si tento pokrm s oblibou dopřejí například s bramborovou kaší zjemněnou máslem. Ostatně jídlo zachutná nejen těm nejmenším, ale celé vaší rodině.

Potřebné ingredience na babiččinu šťavnatou sekanou s bylinkami

  • mleté hovězí maso: 375 g
  • mleté vepřové maso: 375 g
  • česnekové stroužky: 2 ks
  • vejce: 2 ks
  • sušená majoránka: 1 a ½ lžičky
  • sušená petrželka: 1 lžička (nebo dle chuti)
  • strouhanka: 5 až 6 hrstek
  • sůl: dle chuti
  • žlutá cibule: 2 ks
  • plnotučné mléko (pokojové teploty): cca 2 lžíce nebo dle potřeby

Recept na šťavnatou sekanou s bylinkami

Do mísy vložte mleté hovězí i vepřové maso. Poté přidejte i loupané a lisované stroužky česneku, jemně nasekanou cibuli, vejce, také vsypte majoránku s petrželí, strouhanku, sůl, trochu mléka (nemusí být) a vypracujte homogenní směs. Z té vytvarujte sekanou a položte ji do olejem vymazaného pekáčku. Podlijte hrnkem vody a pečte v troubě pozvolna asi 50 až 60 minut při teplotě 180 °C. Zpočátku lze sekanou přikrýt alobalem. Upečené maso naplátkujte a ihned podávejte. Hodit se bude nejen bramborová kaše, ale i čerstvé pečivo. Sekaná jinak patří mezi dětská jídla, která si vaši potomci rádi dopřejí i za studena třeba na svačinku. Dobrou chuť.

Dětská jídla podle zkušených babiček: Krupicová kaše

Když uslyšíte výraz dětská jídla, nelze si prostě nevybavit sladkou krupicovou kaši s máslem. Ochutit ji můžete třeba mletou skořicí a cukrem anebo Grankem. Zde je jednoduchý recept, jak připravit tu nejlepší.

Potřebné ingredience na přípravu krupicové kaše

  • plnotučné mléko: 1 l
  • dětská krupice: 120 g
  • máslo: 1 až 2 lžíce
  • sůl: 1 špetka
  • Granko: na dochucení dle libosti

Recept na jemnou krupicovou kaši

Krupička patří mezi velmi oblíbená dětská jídla, o tom žádná. Ovšem najdou se i její odpůrci. Pokud patříte do první skupiny, která tento pokrm miluje, můžete si jej připravit podle babičkovského receptu. Možná přijdete na to, že jste krupicovou kaši dosud vařili takříkajíc „šup šup“. Ale trpělivost a důkladnost růže přináší. Začněte tím, že si k ruce vezmete středně velkou misku a do ní vsypete krupici. Poté ji zalijte mlékem (použijete pouze 500 ml), přisypte špetku soli, rozmíchejte a směs dejte do chladničky na 30 minut. Dále si v rendlíku přiveďte k varu zbývající mléko a do něj vlijte odstátou mléčnou krupici z lednice. Zmírněte plamen a 4 až 5 minut při stálém míchání vařte do zhoustnutí. V kaši nakonec rozpusťte máslo, důkladně propojte vařečkou a podávejte třeba s Grankem. Přejeme dobrou chuť.

Autor článku: Iveta Berezkinová



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!
Odesláním souhlasíte s pravidly diskuze.