Aktuálně pro vás máme 1900 receptů
Spektrum Zdraví
Zapnout notifikace
Zapněte si odběr notifikací a budete přímo na Vaše zařízení dostávat upozornění na nově přidané články do této rubriky.
recept na přání
Těsto na jidášky Dezerty
09. 02. 2023

Jidášky

Ingredience
- +
  • polohrubá mouka : 200 g
  • hladká mouka : 300 g
  • vaječné žloutky : 2 ks
  • celé vejce : 1 ks
  • čerstvé droždí (kostka) : 30 g
  • trochu medu
  • rozinky dle chuti (lze namočit v rumu)
  • měkké máslo : 100 g
  • mléko: 170 ml
  • krupicový cukr : 70 g
  • citronová kůra (strouhaná) : 1 KL

KL - Kávová lžička, PL - Polévková lžíce

Stupeň zdravosti:
Méně dietní, ale chutné

Recept na jidášky

Začněte přípravou kvásku do těsta, tj. do hrníčku si nalijte trochu mléka (asi polovinu z uvedeného množství) a mírně jej zahřejte (aby bylo vlažné). Poté do něj rozdrobte droždí, vsypte asi lžíci cukru a 2 až 3 lžíce mouky (jedno jaké). Vše dobře promíchejte a kvásek nechte nabobtnat. Mezitím si do velké mísy vsypte zbylé množství hladké i polohrubé mouky, přidejte rozpuštěné/ale zchladlé máslo, vaječné žloutky, zbytek mléka, zbytek cukru a citronovou kůru. Nakonec vlijte kvásek a těsto čistýma rukama vypracujte. Na závěr lze také přidat okapané rozinky předem máčené v rumu.

Vypracované těsto přikryjte utěrkou a nechte aspoň hodinu kynout na teplém místě. Jakmile tato doba uplyne, vyjměte těsto z mísy na pomoučený vál a oddělte jej na cca dvacet kousků, z těch pak vypracujte bochánky a nechte asi pět minut v klidu. Nakonec z bochánků vytvarujte válečky asi 15 až 20 cm dlouhé a každý z nich smotejte do tvaru „šneka“ anebo písmene S. Polotovary pečiva nechte ještě pod fólií krátce nakynout, a nakonec je přeskládejte na plech s pečícím papírem. Nyní ještě pomažte povrch rozšlehaným vejcem a následně pečte v předehřáté troubě asi 15 minut při teplotě 170 až 180 °C. Jakmile se jidášky upečou, ještě horké je můžete pomazat rozpuštěným máslem s medem (dle preferencí).  Podávejte po vychladnutí dle libosti.

Hodnocení receptu:
Hodnotilo 1 lidí

Vytisknout stránku Stáhnout v PDF



Vložit komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse k receptu: 0 příspěvky.

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Podobné recepty

velikonocni-bezlepkovy-beranek.jpg Dezerty

Velikonoční bezlepkový beránek

Formu na velikonočního beránka vymažeme kokosovým olejem a vysypeme hladkou moukou. Žloutky vyšleháme s třtinovým a vanilkovým cukrem a špetkou soli do pěny. Za stálého šlehání přidáme olej a po lžících…

velikonocni-mazanec-s-orechy.jpg Dezerty

Velikonoční mazanec s ořechy

V misce rozdrobíme droždí, přidáme asi dvě lžíce cukru, přilejeme třetinu vlažného mléka a hladkou mouku. Promícháme a necháme na teplém místě vzejít kvásek. Trvá to asi 10 minut. Ve velké míse utřeme změklé…

velikonocni-tvarohove-babovky.jpg Dezerty

Velikonoční tvarohové bábovky

V míse utřeme změklé máslo s cukrem a citronovou kůrou. Postupně zašleháváme vejce a tvaroh. Poté vmícháme do těsta mouku smíchanou s práškem do pečiva a mléko. Tekuté těsto nalejeme do vymazaných bábovkových…

Tip na recept

Mléčná polévka s krutony

Mléčná polévka s krutony

Brambory nakrájíme na menší kostky a v hrnci je zalijeme vodou tak, aby byly ponořené. Přidáme bobkový list, nové koření, trochu soli a pepře. Přivedeme k varu a vaříme do poloměkka asi 8 minut. V troše mléka…

DOBRÝ KONTAKT K TÉMATU

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE U ČLÁNKŮ

  • Jak zhubnout? Vsaďte na…

    Vždycky jsem chtěla běhat po lesních cestách, ale kořeny, kameny a nerovnosti mi dávaly zabrat. Po každém běhu...

  • Tělové máslo pro krásu i…

    Mangové máslo je naprostá pecka. Moc se o něm nepíše. Já ho objevila loni a jsem z něj nadšená. Určitě doporuč...

  • Tipy na zavařování hotových…

    Naprosté nesmysly, co tu píšete.<br> <br> U masa je klíčové dosáhnout dostatečně vysoké teploty (alespoň 120 °C) po ...

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?
Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

Doporučené recepty

Francouzská marináda

Ostatní: Francouzská marináda

Bazalku pokrájíme na malé kousky. V misce rozšleháme olivový olej s dijonskou hořčicí. Až se obě ingredience…

Polenta

Přílohy: Polenta

Základní recept na uvaření polenty je jednoduchý. Do hrnce dáme vodu a až se začne vařit, tak přisypeme polentu.…

Žemlovka s jablky

Dezerty: Žemlovka s jablky

Troubu zapneme na 200 °C. Oloupaná jablka nakrájíme na plátky, smícháme se skořicovým cukrem a medem. V další…

Pomazánka z červené řepy

Pomazánky: Pomazánka z červené řepy

Červenou řepu oloupeme, okrojíme konce a nastrouháme na hrubém struhadle. Řepu promícháme s tvarohem, jogurtem a…