Využití zelí v kuchyni

Zelí se hodí k drůbeži, bramborám, luštěninám, hovězímu i uzenému masu, zabijačkovým pochoutkám, mořským plodům i k zelenině. Připravovat z něj můžeme například i velmi zdravé saláty. Každý také určitě zná zelňačku, tradiční českou polévku.

Nejběžnější úpravou zelí je vaření a dušení. Aby nedošlo ke zbytečné ztrátě vitamínů, je důležité zelí takto zpracovávat po co nejkratší dobu a v co nejmenším množství vody. Zelí se samozřejmě dá jíst i za syrového stavu.

Zelné listy můžeme plnit různými náplněmi, např. z mletého masa, zeleniny s rýží apod. a následně dusit nebo péct. 

Rozbalit všechny příspěvky
Vložit příspěvek

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.

Další léčivé potraviny

Tip na recept

všechny recepty >

Zelné placky

Kysané zelí necháme vykapat a šťávu ještě vymačkáme. Zelí pokrájíme, přidáme petrželku, mouku a vejce, osolíme, opepříme, přidáme mletý kmín a majoránku a vše zamícháme. Na pánvi rozehřejeme olej a tvoříme menší...

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE U ČLÁNKŮ

  • Syrniki

    Pochopitelně je tím myšleno měkký tvaroh v alobalovém obalu (250 g) ;-) výraz "tvaroh ve staniolu" se používal dříve

  • Brokolicová polévka pro děti

    Polévka je super. Nejím vařenou zeleninu, dělala jsem pro svou 16m dceru, ale ta polévka tak voněla, že jsem ji polovinu snědla, dala jsem si…

  • Pečená kořenová zelenina

    Mám moc ráda opečenou kořenovou zeleninu, ale zelenina byla po 45 minutách měkká a rozhodně nebyla zlatavá.

Pro dodržení zásad pro získání souhlasu koncových uživatelů v EU bychom vás chtěli informovat, že tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte