Pěstování a skladování šalvěje

18. 05. 2018

Pěstování šalvěje

Pěstování šalvěje je velmi jednoduché. Je to nenáročná rostlinka a zvládneme to i bez jakýchkoli zahradnických zkušeností. Stačí nám k tomu trochu přípravy, času a dostatek slunce. Vypěstovat ji můžeme jak na záhonku, tak v květináči za oknem.

  1. Šalvěji se bude dařit v suché a málo živené půdě. Ideální je hlinitopísčitá půda, tedy kyprá, lehká a dobře propustná.
  2. Ke správnému růstu potřebuje dostatek světla, vyberme ji opravdu slunné stanoviště.
  3. Chraňme šalvěj před silným větrem, nejlépe se jí bude dařit v závětří.
  4. Pořiďme si semínka šalvěje. Kolem března je umisťujeme do pařeniště, v květnu a říjnu je můžeme vysévat venku.
  5. Nejlepší je šalvěj sázet do sponu 40 na 60 centimetrů.
  6. Často se starejme o zaštipování. Vezmeme konce výhonků a jednoduše je odstřihneme. Tím bude šalvěj růst do košatějšího, hustšího keříku.
  7. Při odkvětu je vhodné kvítky ostříhat. Šalvěj bude silnější, nebude totiž dávat své živiny na tvorbu semínek.
  8. Lístky šalvěje můžeme sklízet kdykoli. Nejlépe ale za slunečných dnů, pak budou obsahovat více éterických olejů. Celou nať sklízíme dvakrát ročně. Uřežeme ji zhruba ve výšce 10 centimetrů nad zemí.
  9. Pokud si chceme šalvěj namnožit, zkusmě řízkování anebo odnože.
  10. Na zimu šalvěj přenesme do domu, mrazy jí škodí. Pokud nám roste venku, přikryjme ji chvojím.

Tip: Žloutnou nám lístky šalvěje? Pak rostlinka nemá dostatek místa na kořeny. Přesaďme ji do většího květináče.

Skladování šalvěje

Usušenou šalvěj skladujeme na suchém, tmavém a vzduchotěsném místě. Ideální je tak uzavíratelná neprůhledná nádoba anebo skleněná kořenka, kterou ale zavřeme do kuchyňské linky anebo na jiné tmavé místo.

Jak správně usušit šalvěj?

  • Lístky se suší v teplotě kolem 30 až 35 °C.
  • Že jsou lístky usušené, poznáme podle toho, že jsou šedozelené a plstnaté. Také se může zdát, že se k sobě lepí.
  • Chuť správně usušené šalvěje je velmi aromatická a výrazná, jemně nahořklá.
  • Usušené lístky můžeme zamrazit, nebo naložit do oleje či octu.

Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!
Odesláním souhlasíte s pravidly diskuze.

Bylinky a ochucovadla

Šalvěj

Proti zánětům, pocení a křečím Šalvěj má silné protizánětlivé a dezinfekční účinky. Působí proti křečím, chvění a také zmírňuje projevy…

Luštěniny

Hrášek

Díky bílkovinám, sacharidům a vláknině pomáhá hrášek tělu dodat potřebné živiny. Zároveň mu poskytne i okamžitou energii. Pokud se cítíme unavení,…

Maso

Kachní maso

Bílkovinná bomba Kachní maso obsahuje velké množství bílkovin. Pouhých 150 gramů doplní denní doporučenou dávku bílkovin pro ženy, pro muže pak 180…

Mléčné výrobky

Jogurt

Pro silné kosti a zuby Díky vysokému obsahu vápníku přispívá k dobrému stavu kostí a zubů, zejména u dětí a starších lidí. 250 g jogurtu dokonce…

Nápoje

Zelený čaj

Elixír mládí, který posiluje imunitu a usnadňuje hubnutí Zelený čaj působí antibakteriálně a posiluje imunitní systém. Pokud chceme shodit nějaké to…

Obiloviny

Kuskus

Napomáhá při hubnutí Pokud se snažíme zhubnout, sáhněme po kuskusu. Má velmi malé množství tuků a je tak výborný do redukčních diet. Obsahuje…

Ovoce

Granátové jablko

Pro zdravé trávení Granátové jablko má velmi dobrý vliv na naše zažívání. Obnovuje střevní mikroflóru. Může za to obsažená kyselina citrónová a…

Zelenina

Kedlubna

Zdravější trávení a prevence zácpy Kedlubna zlepšuje trávení. Obsahuje totiž vysoký podíl vlákniny, čímž také účinně bojuje proti zácpám a podílí se…