Fazole

Mají mnoho tvarů, barev i chutí, v kuchyni mají pestré využití, přesto jsou stále na našich stolech málo k vidění. Fazole nám ale mohou pomoci od některých zdravotních obtíží.

Léčivé účinky fazolí

Díky vysokému obsahu vlákniny podporují fazole látkovou výměnu a upravují činnost střev. V oblastech, kde jsou fazole součástí běžné stravy, umírá méně lidí na infarkt myokardu.

Fazole jsou skvělým pomocníkem při správné péči o naši pokožku. Díky kyselině pantotenové a niacinu bude pokožka zdravá a krásná. Doporučují se proto při různých ekzémech, svědění, suché pokožce, kožních alergií a podobně. Osvědčila se ale i při vypadávání vlasů a lupech.

Pokud potřebujeme energii, nejlepší jsou sušené fazole. Ty mají navíc terapeutické vlastnosti. Při pravidelné konzumaci fazolí dochází k udržení přijatelné hladiny cholesterolu, slouží také jako prevence proti divertikulóze a karcinomu tlustého střeva a konečníku.

Ale ani fazolové lusky nezaostávají. Mají močopudné účinky, tudíž zvyšují funkci ledvin a tím odplavují toxické látky z těla. Dále posilují imunitu a v neposlední řadě také uklidňují nervy.

Kdy fazole škodí?

Kvůli některým látkám obsažených ve fazolích bychom je měli vždy tepelně upravit, než je začneme jíst. Budou se nám i lépe trávit a celkově budou chutnější. Hlavním problémem je ale nadýmání, které způsobují hlavně luštěniny s tvrdými zrny. Nadýmání můžeme předejít použitím některého koření, zejména majoránky, kmínu, saturejky nebo semínek fenyklu.

Rozbalit všechny příspěvky
Vložit příspěvek

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.

Další léčivé potraviny

Tip na recept

všechny recepty >

Fazolový guláš

Fazolový guláš – recept Fazole na guláš den předem namočíme do studené vody. Vodu slijeme a dáme vařit do nové vody. Jakmile se začnou fazole vařit, začne se na hladině vytvářet pěna, kterou pomocí lžíce sesbíráme....

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE U ČLÁNKŮ

  • Syrniki

    Pochopitelně je tím myšleno měkký tvaroh v alobalovém obalu (250 g) ;-) výraz "tvaroh ve staniolu" se používal dříve

  • Brokolicová polévka pro děti

    Polévka je super. Nejím vařenou zeleninu, dělala jsem pro svou 16m dceru, ale ta polévka tak voněla, že jsem ji polovinu snědla, dala jsem si…

  • Pečená kořenová zelenina

    Mám moc ráda opečenou kořenovou zeleninu, ale zelenina byla po 45 minutách měkká a rozhodně nebyla zlatavá.

Pro dodržení zásad pro získání souhlasu koncových uživatelů v EU bychom vás chtěli informovat, že tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte