Fazolové burgery s avokádovým dipem a zelím – vhodné pro diabetiky

Nejprve ve středně velké misce smíchejte konzervované fazole, polovinu nasekaného česneku, římský kmín a 1/4 lžičky soli i pepře. Fazole rozmačkejte vidličkou, dokud z nich nebude pyré. Dále k nim vmíchejte drcené tortillové lupínky nebo panko strouhanku, instantní ovesnou kaši bez příchuti, nasekaná a pražená dýňová semínka...

Veganské chilli z bílých fazolí – vhodné pro diabetiky

Ve velkém hrnci na středním plamenu rozehřejte olej. Poté přidejte nakrájené chilli papričky, cibuli a česnek. Opékejte za stálého míchání, dokud zelenina nezměkne, tj. 5 až 7 minut. Následně přidejte quinou, oregano, kmín, sůl, mletý koriandr a pepř...

Luštěninová pomazánka

Bílé fazole uvaříme doměkka. Do mísy vložíme okapané fazole, které smícháme se sýrem, nasekaným česnekem a čerstvým rozmarýnem (podle chuti). Přilejeme olivový olej a zakápneme citronovou šťávou. Osolíme, opepříme a promixujeme tyčovým mixérem. Případně dochutíme.   Luštěninovou pomazánku necháme…

Fazolový hummus

Sušená rajčata pokrájíme a česnek prolisujeme. Do mixéru vložíme bílé fazole, sušená rajčata, česnek a olivový olej. Mixujeme a postupně přidáváme vodu, aby vznikla hladká kaše. Na závěr dochutíme solí a pepřem.  Fazolový hummus podáváme s pečivem. Hodí se ale také k masu. 

Fazolová polévka s uzeným masem

Večer předem si zamočíme fazole. Druhý den je slejeme, zalejeme čerstvou vodou a dáme vařit. Až brambory změknou, přidáme na kostky nakrájenou bramboru a kořenovou zeleninu. Vaříme. Mezitím si uděláme zásmažku. Rozehřejeme sádlo, na kterém opražíme cibulku a uzené maso. Přidáme hladkou mouku a…

Fazolová polévka z konzervy

Cibuli nakrájíme nadrobno, stonek řapíkatého celeru očistíme a nakrájíme na tenké plátky. Cibuli a celer restujeme asi 10 minut na olivovém oleji. Poté přilejeme rajčata a zeleninový vývar. Polévku 5 minut povaříme. Přidáme nasekaný česnek a bílé fazole z konzervy, které předtím slijeme a…

Luštěninová polévka s kroupami

Fazole a hrách namočíme den předem do studené vody. Luštěniny můžeme různě obměňovat s ohledem na dobu vaření. Použít se dá čočka, sója, cizrna atd. Další den vodu vylijeme.  V hrnci na troše oleje necháme zpěnit nahrubo nakrájenou cibuli, přidáme celé stroužky česneku, luštěniny, kmín a ihned…