Využití brokolice v kuchyni

Brokolici můžeme jíst jak syrovou, tak tepelně upravenou. Syrová brokolice je vhodná například do zeleninových salátů.

Kromě nezdravé tepelné úpravy smažením v trojobalu můžeme dále brokolici vařit, dusit, zapékat s další zeleninou, masem a sýrem, přidávat do zeleninových a krémových polévek, do omáček nebo těstovin. 

Před každou tepelnou úpravou je dobré brokolici rozdělit na růžičky a ty pořádně umýt. Při vaření brokolice si ale dejte pozor, abyste ji nepřevařily. Ztratila by tak nejen svůj tvar, ale i chuť a vitamíny. Nejlepší způsob je připravit brokolici v páře (přibližně 5 minut) a ve vodě ji jen lehce povařit. Správnou dobu vaření poznáte podle velikosti brokolice a podle její tuhosti, kterou kontrolujte vidličkou. Pokud chcete, aby si brokolice i po vaření uchovala krásnou barvu, zchlaďte ji ihned pod studenou vodou.

Jedí se hlavně růžičky brokolice, málokdo ale ví, že jedlé a také velmi chutné jsou i její listy, které se připravují obdobně jako špenát.

Rozbalit všechny příspěvky
Vložit příspěvek

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.

Další léčivé potraviny

Tip na recept

všechny recepty >

Zapečené těstoviny s brokolicí

Těstoviny uvaříme v osolené vodě podle návodu al dente (na skus) a ihned propláchneme studenou vodou. Brokolici rozebereme na růžičky, vložíme do vroucí osolené vody a povaříme 5 minut. Také ihned propláchneme...

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE U ČLÁNKŮ

  • Cheesecake z ovesných vloček

    Jedním slovem katastrofa, nejsem proti zdravějším dezertů, ale tohle je naprosto bez chuti, nemastné-neslané. 3lzice medu na skoro kilo tvarohu…

  • Malinový cheesecake

    Dobrý den, já jsem ho dělala ve formě o průměru 25 ⌀. Tudíž Vám vyjde stejná výška jako je na obrázku.

  • Pomalu pečená krkovice

    Představ si, že dáš maso do pekáče a přikryješ ho tou druhou půlkou pekáče. Já používám tenhle -…

Pro dodržení zásad pro získání souhlasu koncových uživatelů v EU bychom vás chtěli informovat, že tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte