Staročeské vdolky podle receptů babiček. Pochutnejte si na nadýchané dobrotě!

img

Usmažte si o víkendu nadýchané staročeské vdolky podle receptů zkušených babiček! Oblizovat se nebudete jen vy, ale celá vaše rodina! Je to ideální dezert nebo svačinka pro ty největší mlsouny. Sice trochu kaloričtější, než byste možná chtěli, ale stojí za to.

Pokud chcete, aby vaše staročeské vdolky nebyly tak hutné, můžete je třeba upéct v troubě nebo na litinové plotně. Smažené na oleji v pánvi budou samozřejmě nejkaloričtější. Záleží tedy na vašich preferencích. A nyní si představme dva skvělé recepty babiček.

Staročeské vdolky z klasického těsta podle babičky Edity

Na klasické staročeské vdolky podle šikovné babičky Edity si připravte následující ingredience:

Čtěte také:

Bublanina s ovocem, po které se zapráší! Rady našich babiček, jak na dokonale vláčnou bublaninu z třeného těsta

  • 500 až 750 ml mléka
  • čerstvé droždí (1 kostku)
  • 1 vajíčko (rozdělené na žloutek a bílek)
  • 1 lžičku soli
  • 60 g krupicového cukru
  • 50 až 100 gramů měkkého másla
  • 1 kg polohrubé mouky

Jak připravit staročeské vdolky podle babičky Edity?

Než se pustíte do těsta na staročeské vdolky, je potřeba nechat vzejít kvásek. Ten si připravíte třeba v hrníčku ze lžíce polohrubé mouky, trošky mírně ohřátého mléka a cukru krupice. Všechny suroviny dobře promíchejte a hrnek nechte třeba u rozehřívající se trouby, aby kvásek pěkně pracoval. Po asi dvaceti minutách přemístěte vzešlý kvásek do velké mísy a přidejte k němu prosátou polohrubou mouku, vaječný žloutek, sůl, měkké máslo a zbytek vlažného mléka. Poté se pusťte do hnětení těsta, které by mělo být vláčné, homogenní a hladké. Hotové těsto vytvarujte do bochánku, nechte v míse, přikryjte utěrkou a nechte kynout v teple asi 30 až 60 minut.

Až těsto vykyne, vyjměte jej na pomoučený vál a pusťte se do tvoření staročeských vdolků. To můžete udělat rukama z menších kousků těsta nebo pomocí hrníčku (vykrajujete vyšší kolečka). Jednotlivé bochánky pak vyskládejte na plech s pečícím papírem, nechte vykynout, potřete mírně vyšlehaným bílkem a dejte péct asi na čtvrt hodiny do vyhřáté trouby při teplotě 170 až 180 °C. Vdolky samozřejmě můžete i usmažit na oleji. Jak je libo. Podávat je můžete třeba se švestkovými povidly, strouhaným tvrdým tvarohem a šlehačkou! Dobrou chuť.

Vdolky jsou oblíbeným dezertem v Čechách.

Staročeské vdolky z bramborového těsta podle babičky Tamary

Dále tu pro vás máme staročeské vdolky podle babičky Tamary z bramborového těsta. Budou vám náramně chutnat! Potřebujete tyto suroviny:

  • 2 ks vařených a loupaných brambor
  • 500 až 550 g polohrubé mouky (může být i hladká)
  • špetku mletého muškátového oříšku
  • 1 lžičku soli
  • 4 lžíce rozpuštěného másla
  • cca 350 až 400 ml vlažného mléka
  • 20 g čerstvého droždí
  • 1 lžíci krupicového cukru

Jak připravit staročeské vdolky podle babičky Tamary?

Do mísy si nejprve najemno nastrouhejte vařené brambory. Poté k nim přidejte prosátou mouku, sůl a muškátový oříšek. Dále si připravte kvásek z cca 200 ml vlažného mléka, rozdrobeného droždí, cukru a lžíce polohrubé mouky. Ten pak vlijte k zbylým surovinám a doplňte ještě o rozpuštěné máslo. Nakonec z ingrediencí vypracujte homogenní vláčné těsto, které nechte kynout pod utěrkou na teplém místě asi hodinu, aby byly výsledné staročeské vdolky skutečně jako peříčko.

Po hodině vyjměte nakynuté těsto z mísy na pomoučený vál, rozválejte jej na silnější plát a vykrajujte kolečka pomocí sklenice nebo hrníčku. Polotovary staročeských vdolek vyskládejte na plech vymazaný tukem, pomažte olejem, nebo slazeným mlékem a dejte péct do vyhřáté trouby na cca 15 až 20 minut při teplotě kolem 170 °C. Hotové vdolky potírejte domácí zavařeninou nebo čímkoliv se jen zachce. Babička Tamara doporučuje také vdolky plnit ještě před upečením třeba makovou náplní. Je to dobrota!

Autor článku: Iveta Reinisch



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!
Odesláním souhlasíte s pravidly diskuze.