Medové perníčky podle zkušených babiček 4x jinak. Vyzkoušíte je?

img

Medové perníčky připravuje každá hospodyňka po svém. Zejména babičky mají své osvědčené a letité recepty, které po generace předávají ve své rodině. A právě jejich recepty vám nyní přinášíme, což se může v předvánočním období velmi hodit.

Ať už si medové perníčky připravíte podle babičky Veroniky anebo Alžběty, vždy vás omámí jejich úžasná vůně. Ta připomene, že Vánoce se skutečně blíží. Ostatně tohle báječné cukroví si můžete připravit kdykoliv v roce, když zrovna dostanete chuť.

Medové perníčky podle babičky Alžběty s kokosovým olejem

Jako první vám představíme jednoduchý recept na medové perníčky s kokosovým olejem. Podle babičky Alžběty jsou výjimečně dobré, ochutnejte!

Čtěte také:

Žemlovka na 4 různé způsoby podle babičkovských receptů

Potřebné ingredience na asi sto kusů:

  • hladká mouka: 600 gramů

  • voda: 4 velké lžíce

  • vajíčka: 5 kusů

  • moučkový cukr: ¼ kilogramu

  • kypřící prášek do pečiva: 2 velké lžíce

  • kokosový olej (povolený): 6 velkých lžic

  • tekutý přírodní med: 4 velké lžíce

  • tmavý rum: asi 1 a půl lžíce (na potření perníčků)

  • směs koření do perníčků: 3 velké lžíce

  • mletá skořice: 1 velká lžíce

Recept na medové perníčky podle babičky Alžběty

Do velké mísy si prosejte hladkou mouku a propojte ji s vodou, vejci, moučkovým cukrem, perníkovým kořením, mletou skořicí, kypřícím práškem do pečiva, povoleným kokosovým olejem a medem. Měli byste získat homogenní polotuhé těsto, které se nebude lepit. To překryjte utěrkou a nechte odležet asi půl hodiny při pokojové teplotě. Dále si těsto vyválejte na válu na plát (ne příliš tenký) a začněte vykrajovat preferované tvary cukroví. Medové perníčky pak vyskládejte na plechy s pečícím papírem, pomažte směsí jednoho rozšlehaného vejce s rumem a dejte péct do vyhřáté trouby na zhruba deset minut (při 170 až 180 °C). Upečené perníčky vyjměte z trouby a nechte zchladnout. Pak uskladněte v krabici na suchém místě. Zdobit je můžete dle fantazie bílkovou polevou, cukrovou polevou s citronem anebo čokoládou.

Medové perníčky podle babičky Veroniky s Herou

Tuk zvaný Hera je velmi často používaný při pečení nejrůznějších druhů cukroví. Představme si tedy medové perníčky podle babičky Veroniky, které Heru též obsahují.

Potřebné ingredience na cca pět plechů:

  • cukr moučka: 200 gramů

  • Hera na pečení: 100 gramů

  • kupovaný karamel: 3 velké lžíce

  • hladká mouka: ½ kilogramu

  • perníkové koření: 1 velká lžíce

  • vejce: 2 kusy

  • přírodní med: 4 velké lžíce

  • jedlá soda: 2 malé lžičky

Recept na medové perníčky pode babičky Veroniky

V míse si smíchejte hladkou mouku, moučkový cukr, Heru na kousky nakrájenou, karamel, perníkové koření, vajíčka, med a jedlou sodu. Vypracujte hladké a nelepivé těsto, které nechte alespoň jeden den odležet v lednici. Po uplynutí potřebné doby vyjměte těsto z lednice, nechte několik minut při pokojové teplotě povolit a vyválejte z něj asi půl centimetru silný plát. Z něj vykrajujte medové perníčky požadovaných tvarů. Polotovary vyskládejte na plech s pečícím papírem a dejte péct na cca 10 až 12 minut do předehřáté trouby (na 160 až 170 °C). Cukroví následně vyjměte z trouby, nechte zchladnout a uložte do uzavíratelné krabice. Po asi 7 až 10 dnech lze perníčky zdobit různými polevami.

Medové perníčky můžete zdobit dle vaší fantazie.

Medové perníčky podle babičky Zdeňky bez jakéhokoliv tuku

Existují též recepty na medové perníčky, které neobsáhnou žádý tuk. Jsou však také moc dobré. Své o tom ví babička Zdeňka, která přináší následující voňavý recept. Toto cukroví je dobré péct s předstihem, aby řádně do Vánoc změklo.

Potřebné ingredience na cca třicet kusů:

  • vajíčka: 4 kusy + 1 kus na pomašlování perníčků

  • strouhaná citronová kůra: z 1 ks chemicky neošetřeného ovoce

  • hřebíček: 8 celých kousků (namletých)

  • hladká mouka: 700 gramů

  • krystalový cukr: 560 gramů

  • strouhanka: cca 1 až 1 a ½ lžíce

  • přírodní tekutý med: 100 gramů

  • mletá skořice: ¾ malé lžičky

  • polotučné mléko: 3 a půl velké lžíce

  • jedlá soda: 1 malá lžička

Recept na medové perníčky podle babičky Zdeňky

K ruce si vezměte větší mísu a v ní si vyšlehejte cukr spolu s vejci do nadýchané pěny. Poté přisypte prosátou hladkou mouku, strouhanou kůru z citronu, mletý hřebíček, skořici, strouhanku a jedlou sodu. Nakonec ještě přidejte do směsi polotučné mléko, med a vypravujte polotuhé těsto, které nebude lepit. Následně jej zabalte do potravinové fólie a dejte uležet do lednice na 5 až 7 dní. Po uplynutí této doby těsto vyjměte, vyválejte na vále v plát a z něj vykrajujte medové perníčky. Ty vyskládejte na plech s pergamenem (pečícím papírem) a pečte ve vyhřáté troubě na cca 170 °C po dobu asi deseti minut. Hotové cukroví ihned vyjměte, horké pomašlujte rozšlehaným vejcem a po zchladnutí uložte do krabice na několik dní. Měknutí podpoříte třeba vložením kůry z chleba do nádoby s perníčky. Dozdobit cukroví lze třeba bílkovou polevou.

Medové perníčky podle babičky Ivany s máslem

Nyní zde máme tip na medové perníčky podle babičky Ivany, které obsahují máslo. To je potřeba včas vyjmout z lednice, aby povolilo. Z výsledného produktu budete nadšení.

Potřebné ingredience na cca tři plechy:

  • povolené máslo: 100 gramů

  • moučkový cukr: 140 gramů

  • jedlá soda: 1 malá lžička

  • vajíčka: 2 kusy + 1 kus na potření perníčků

  • přírodní med: cca 3 velké lžíce

  • kakaový prášek: 2 malé lžičky

  • hladká mouka: 400 gramů

  • koření na perníčky: 2 malé lžičky

Recept na medové perníčky podle babičky Ivany

Nejprve si v menším hrnci rozpusťte máslo a smíchejte ho s medem. Pak si k ruce vezměte mísu a vyšlehejte v ní vajíčka s moučkovým cukrem. Dále přilijte i máslovou směs, přisypte prosátou hladkou mouku, jedlou sodu, kakaový prášek, perníkové koření a vypracujte hladké polotuhé těstíčko. To zabalte do potravinové fólie a dejte na půl hodiny do chladničky. Až tato doba uplyne, těsto vyjměte a na mírně pomoučeném vále vyválejte v plát, který bude silný necelý půl centimetr. Nakonec vykrajujte medové perníčky a skládejte na plech s pečícím papírem. Pečte v rozehřáté troubě při 170 stupních Celsia a dobu deseti minut. Ihned po upečení mašlujte cukroví rozšlehaným vajíčkem. Až perníčky zchladnou, můžete je ozdobit dle libosti. Ukládejte v krabici na suché místo.

Medové perníčky a bonusový recept na polevu z bílku

Na závěr se ještě můžete inspirovat receptem na skvělou bílkovou polevu, bez které si medové perníčky nemůže mnoho lidí představit.

Potřebné ingredience na bílkovou polevu:

  • citronová šťáva: 1 až 3 malé lžičky

  • cukr moučka: 180 gramů

  • kukuřičný škrob: 20 gramů

  • bílek z většího vajíčka: 1 kus

Recept na bílkovou polevu, kterou ozdobíte medové perníčky

Do mísy si prosejte moučkový cukr a vyšlehejte jej s citronovou šťávou, kukuřičným škrobem a vaječným bílkem. Měla by vám vzniknout spíše hustější hmota. Pokud je řídká, přisypte do směsi ještě o trochu více cukru. Při větší tuhosti je možné naředit citronovou šťávou. Bílkovou polevou zdobte dle libosti medové perníčky. Použít ji můžete ještě tři dny po přípravě, je ovšem nutné uchovávat ji v ledničce.

Autor článku: Iveta Reinisch



Diskuse k článku

Odesláním souhlasíte s pravidly diskuze.
  • Ellen
    14. 11. 2021 14:50
    Vymyšlené "jako" babičkovské recepty... Naše babičky nepoužívaly na pečení kokosový olej, ani válečné náhražky tuku, jako je Hera, ale pravé, kvalitní máslo, případně domácí sádlo. Určitě by do perníčků nadávaly strouhanku nebo kakao - takové věci do pravých perníčků nepatří. A také by do perníčků… celý příspěvek
    • redakce
      14. 11. 2021 16:59
      Milá Ellen, <br> <br> uctivě děkuji za Váš komentář. Každý máme právo na svůj názor. V mnoha ohledech se s Vámi shoduji. Babičky skutečně používaly nejčastěji máslo a svoje perníkové koření. Vše sypaly do připravovaného těsta jak se říká "od oka". <br> <br> Ovšem lidé mají zažité, že babička = paní… celý příspěvek