Grilovací marinády na staročeský způsob v pěti různých variacích

img

Grilovací marinády dokonale ochutí jakékoliv maso, které si budete chtít připravit s rodinou a přáteli během letního grilování. Přinášíme vám několik skvělých tipů, jejichž autorkami jsou úžasné a zkušené babičky.

Mezi grilovací marinády na staročeský způsob můžete zařadit třeba tu od babičky Zdeničky, která obsahuje koření Gyros, česnek a sójovou omáčku. Upotřebit tuto směs můžete ideálně na drůbeží masa. Výtečná však bude i ta s kari kořením od babičky Janičky. Vyzkoušejte tyto i další tipy, které váš pokrm povznesou na jinou úroveň!

Grilovací marinády na staročeský způsob: S kořením Gyros od babičky Zdeničky

Jako první se nám nabízí vynikající kořenící směs s Gyros od babičky Zdeničky, která se řadí mezi nejlepší grilovací marinády na staročeský způsob. Hodit se bude především na kuřecí a krůtí prsa.

Čtěte také:

Hovězí steak na 4 různé způsoby: Inspirujte se skvělými marinádami!

Potřebné ingredience na přípravu grilovací marinády od babičky Zdeničky

  • slunečnicový olej: 250 ml

  • čerstvé oregano: 6 snítek

  • česnekové stroužky: 3 ks

  • sůl: ½ lžičky

  • kořenící směs Gyros: 1 lžička

  • sójová omáčka: ¼ lžičky anebo dle chuti

Recept na grilovací marinádu s kořením Gyros

V míse si promíchejte slunečnicový olej s prolisovanými česnekovými stroužky, solí, kořením Gyros a sójovou omáčkou. Také do grilovací marinády přidejte snítky čerstvého oregana, které maso dokonale provoní. Kuřecí či krůtí prsa nechte ve směsi naložená ideálně přes noc (v lednici). Ochucený olej je následně možné použít ke grilování masa.

Grilovací marinády na staročeský způsob: S kari kořením od babičky Janičky

Pokud máte rádi grilovací marinády exotické chuti, můžete zkusit tu od babičky Janičky s kari kořením. Perfektně díky ní okořeníte drůbeží steaky před grilováním. Hodit se ovšem bude i na libovější vepřovou krkovici.

Potřebné ingredience na přípravu grilovací marinády s kari kořením

  • kari koření: 1 lžička

  • slunečnicový olej: 100 ml

  • sójová omáčka: 1 lžička

  • šťáva z citronu: 1 lžíce

  • plnotučná hořčice: 1 lžíce

  • sladké dezertní víno: 1 dcl

  • česnekové stroužky: 4 ks

  • worcestrová omáčka: 1 lžíce

  • mletý černý pepř: dle chuti

Recept na grilovací marinádu s kari kořením

K ruce si vezměte středně velkou mísu a v ní smíchejte slunečnicový olej spolu s worcestrovou omáčkou, sójovou omáčkou, prolisovanými stroužky česneku, plnotučnou hořčicí, citronovou šťávou a kari kořením. Také do grilovací marinády přilijte decilitr sladkého dezertního vína a případně dochuťte pepřem. Ve směsi nechte oblíbené masové steaky naložené alespoň dvě až tři hodiny (v chladničce). Skvěle tak natáhnou všechny chutě. Pak grilujte dle zvyklostí.

Grilovací marinády na staročeský způsob: S pivem od babičky Elišky

Mezi lahodné grilovací marinády na staročeský způsob se řadí i ta pivní od babičky Elišky. Naložit do ní můžete nejlépe vepřové steaky. Těm dodá nezaměnitelnou chuť.

Potřebné ingredience na přípravu grilovací marinády s pivem

  • česnekové stroužky: 2 až 3 ks

  • slunečnicový olej: ½ sklenice

  • šťáva: z ½ ks citronu

  • cibule: 1 ks

  • světlé pivo (dle preferencí): 1 sklenice

  • celý bobkový list: 1 až 2 ks

  • čerstvý tymián: 1 až 2 snítky

Recept na grilovací marinádu s pivem

Začněte tím, že si v hmoždíři nebo misce nadrtíte bobkové listy a také lístky tymiánu. K bylinkám pak přidejte jemně nasekanou cibuli, citronovou šťávu, slunečnicový olej a prolisované česnekové stroužky. Do grilovací marinády nakonec nalijte světlé pivo a důkladně promíchejte. Vepřové steaky nechte marinovat v ledničce ideálně přes noc. Takto ochucené maso můžete nejen grilovat, ale i péct v troubě či na pánvi.

Grilovací marinády dokonale ochutí steaky i maso na špízy.

Grilovací marinády na staročeský způsob: S červeným vínem od babičky Ilonky

Bez grilovací marinády s červeným vínem se neobejdete, pokud chcete nakládat všechny druhy hovězích mas. Hodit se však bude i na vepřovou panenku. Inspirujte se tipem od babičky Ilonky.

Potřebné ingredience na přípravu grilovací marinády s červeným vínem

  • slunečnicový olej: 3 lžíce

  • česnekový stroužek: 1 ks

  • mletý pepř: dle chuti

  • sůl: dle chuti

  • třtinový nebo klasický krupicový cukr: 1 lžíce

  • čerstvý tymián (jemně nasekaný): 2 lžíce

  • bobkový list: 1 ks

  • suché červené víno: cca 150 ml

Recept na grilovací marinádu s červeným vínem

V míse si smíchejte suché červené víno s cukrem (měl by se rozpustit). Poté do grilovací marinády přidejte i sůl a pepř dle chuti, celý bobkový list, nasekaný tymián, lisovaný česnek, slunečnicový olej a vše propojte vařečkou nebo lžící. Do směsi nakládejte maso na několik hodin a nechte uležet v lednici. Díky marinádě bude křehké a lahodné.

Grilovací marinády na staročeský způsob: S bílým jogurtem od babičky Pavly

A jako poslední zde máme tip na směs od babičky Pavly. Grilovací marinády se v mnoha ohledech neobejdou bez bílého jogurtu a nejinak je tomu i v tomto případě. K nakládání použijte nejlépe kuřecí maso.

Potřebné ingredience na přípravu grilovací marinády s bílým jogurtem

  • cibule: 1 ks

  • bílý přírodní jogurt: 1 klasický kelímek

  • česnekové stroužky: 3 až 4 ks

  • kari koření: dle chuti (nemusí být)

  • sůl: dle chuti

  • mletý pepř: dle chuti

Recept na grilovací marinádu s bílý jogurtem

Začněte tím, že si do mísy nahrubo nastrouháte loupanou cibuli. Poté k ní přidejte lisované česnekové stroužky, přírodní bílý jogurt, sůl a mletý pepř. Dle preferencí lze do grilovací marinády zakomponovat i kari koření. Kuřecí prsa nechte v marinádě uležet minimálně dvě hodiny (v lednici). Pokud nemáte zrovna po ruce jogurt, lze jej v receptu nahradit i zakysanou smetanou.

Autor článku: Iveta Berezkinová

Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!
Odesláním souhlasíte s pravidly diskuze.