Aktuálně pro vás máme 1736 receptů
$clanek['popis_obrazku'] Dezerty

Makový závin

Ingredience
- +
  • Na těsto:
  • polohrubá mouka: 500 g
  • máslo: 100 g
  • moučkový cukr: 100 g
  • sušené droždí: 1 ks
  • vejce: 1 ks
  • mléko: 250 ml
  • sůl: 1 KL
  • Na náplň:
  • mletý mák: 400 g
  • mléko: 300 ml
  • krupicový cukr: 100 g
  • skořicový cukr
  • vanilkový cukr

KL - Kávová lžička, PL - Polévková lžíce

Stupeň zdravosti:
Nedietní mňamka

Makový závin - recept

Makový závin – recept

Aby byl makový závin pěkně vláčný a chutný, je dobré si náplň přichystat už den předem, aby se hezky uležela. Nejdříve umeleme mák, poté jej svaříme s mlékem, cukrem a vanilkovým cukrem. Tuto směs mícháme a asi 15 minut vaříme. Jakmile odstavíme hrnec, přidáme skořicový cukr. Důkladně promícháme, necháme vychladnout a uležet do druhého dne.

Další den si připravíme kynuté těsto. Smícháme mléko, rozpuštěné máslo, mouku, cukr, droždí, vejce a sůl. Ve velké míse z těchto surovin uhněteme hladké těsto, které se nesmí lepit na stěny misky. Poté těsto přikryjeme čistou utěrkou, dáme do tepla a necháme vykynout.

Těsto rozdělíme na dvě části. Rozválíme těsto na obdélníkovou placku, potřeme polovinou náplně, přeložíme kraje dovnitř přes náplň a zavineme.

Oba záviny vložíme na plech vyložený pečicím papírem a necháme ještě cca půl hodiny ležet a dokynout. Nakonec potřeme lehce rozpuštěným tukem, aby makový závin chytl lesk a barvu. Plech vložíme do trouby předehřáté na 180 °C a pečeme dozlatova.

Hodnocení receptu:
Hodnotilo 0 lidí

Vytisknout stránku Stáhnout v PDF

Vložit komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse k receptu: 0 příspěvky.

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Podobné recepty

seminka1.jpg Dezerty

Semínka pro chuť i zdraví. Slunečnice, mák nebo sezam? Pročistí tělo a dodají chybějící energii

Semínka jsou bohatá na cenné látky, jako jsou vitamíny a minerály. Obsahují i ten správný tuk, který je pro náš organismus prospěšný. A jako bonus skvěle chutnají. Některá semínka můžete nechat vyklíčit, z…

poppy.jpg Dezerty

Pěstování máku: Pusťte se do toho klidně hned!

Přesto, že vlčí mák je považován za plevel, který roste u polí, může být příjemnou ozdobou. Pěstovat jej můžete buď vyloženě pro okrasu anebo i pro…

DOBRÝ KONTAKT K TÉMATU

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE U ČLÁNKŮ

  • Kalisie vonná neboli zlatý…

    Kalisie je opravdu zázrak. Od nepaměti se používá v oblasti Ruska a jsou místa, kde není rodiny, která by tuto...

  • Meruňkové knedlíky

    Dobrý den,<br> <br> velmi podobný recept mám vyzkoušený a knedlíky jsou výborné. Těsto na tvarohové knedlíky lepivé zk...

  • Meruňkové knedlíky

    Co je to za hroznej recept? Sem dělala porci z 500g tvarohu... a 360g mouky??? Se to lepilo i s půl kilem... t...

Už víte, kam na dovolenou v ČR? Máme tip na dokonalé ubytování na Šumavě!

Ještě bych doporučila jedno ubytování, a to http://www.nadrybnikem.eu/. Je to chatová osada v Hnačovu. A je to...

Lékárna Dorea Neratovice nabízí široký sortiment léků i homeopatik

kvalitní personál vždy poradí,ráda k nim chodím velká spokojenost a díky personálu za ochotu Eliška

Doporučené recepty

Krémová květáková polévka

Polévky: Krémová květáková polévka

Květák očistíme a rozdělíme na růžičky. Ve větším hrnci rozehřejeme lžíci másla a opečeme na něm najemno…

Bazalkové pesto

Ostatní: Bazalkové pesto

Lístky bazalky opláchneme pod tekoucí vodou a osušíme. Dáme je do hmoždíře a rozetřeme je se solí v hladkou hmotu.…

Kuře ala bažant

Hlavní jídla: Kuře ala bažant

Omyté a osušené kuře naporcujeme a osolíme, ale můžeme ho péct i vcelku, což nám dobu pečení prodlouží na…

Patenty

Dezerty: Patenty

Den předem uvaříme brambory. Studené brambory oloupeme a nastrouháme najemno, přidáme hladkou mouku, špetku soli a…