Výživové hodnoty zelí

Zelí obsahuje organické kyseliny - kyselina listová, citronová, jablečná, jantarová, mravenčí, pantotenová a další. Obsahují také hodně bílkovin a 0,9 - 5,3 % cukru.

Vitamín v zelí najdeme opravdu hodně, z těch nejvýznamnějších jsou to vitamíny B, E, U nebo H a beta karoten. Nesmíme ale zapomínat ani na vitamín C, který je v zelí hojně obsažen ve formě askorbigenu, což je vlastně určitá forma kyseliny askorbové. Vlastností této látky je nízká ztráta při dalším zpracovávání.

V zelí najdeme i mnoho aminokyselin (tryptofan, lyzin, metionin, tyrozin, histidin), celulózu, draslík, hořčík, železo, stříbro, cín, olovo, titan, nikl, vanadium a další.

Rozbalit všechny příspěvky
Vložit příspěvek

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.

Další léčivé potraviny

Tip na recept

všechny recepty >

Zelné závitky s mletým masem

Zelné závitky s mletým masem – recept Rýži uvaříme v osolené vodě do poloměkka, scedíme, propláchneme studenou vodou a necháme okapat. Vychladlou rýži pak smícháme s mletým masem, na jemno nakrájenou cibulí a vejcem....

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE U ČLÁNKŮ

  • Syrniki

    Pochopitelně je tím myšleno měkký tvaroh v alobalovém obalu (250 g) ;-) výraz "tvaroh ve staniolu" se používal dříve

  • Brokolicová polévka pro děti

    Polévka je super. Nejím vařenou zeleninu, dělala jsem pro svou 16m dceru, ale ta polévka tak voněla, že jsem ji polovinu snědla, dala jsem si…

  • Pečená kořenová zelenina

    Mám moc ráda opečenou kořenovou zeleninu, ale zelenina byla po 45 minutách měkká a rozhodně nebyla zlatavá.

Pro dodržení zásad pro získání souhlasu koncových uživatelů v EU bychom vás chtěli informovat, že tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte