Domácí zázvorová limonáda s rozmarýnem

Začněte tím, že si oloupete zázvor a jemně jej nastrouháte do malého rendlíku. Také přisypte třtinový cukr. Poté vše přelijte půl litrem horké převařené vody a nechte loužit asi půl hodiny. Následně výluh přeceďte do džbánku a ten dejte do lednice aspoň na pár minut...

Ostružinové smoothie

Ještě mražené ostružiny vsypte do mixéru a rozmělněte spolu s kousky loupaného banánu a šťávou z granátových jablek. Pro pikantnost lze přidat i malou špetku sušeného nebo čerstvého zázvoru. Ledové smoothie ihned podávejte třeba jako osvěžení v letních dnech...

Batátový krém

Batáty, mrkev a petržel očistíme a nakrájíme na malé kostky. Zeleninu vložíme do pekáče, zakápneme olivovým olejem, posypeme tymiánem, osolíme a opepříme. Zeleninu vložíme do trouby rozehřáté na 200 °C a pečeme asi 20 minut. Mezitím očistíme cibuli, česnek a zázvor, které nakrájíme nadrobno. V…

Restované rýžové nudle

Všechnu zeleninu očistíme a nakrájíme. Mrkev, pak choi a jarní cibulku na tenké nudličky, česnek a zázvor na plátky. Maso také nakrájíme na nudličky. Rýžové nudle uvaříme podle návodu na obalu. Jakmile máme nudle uvařené, rozehřejeme wok pánev. Na sezamovém oleji nejdříve asi 2 minuty osmažíme kari…

Thajská polévka tom yum

Kuřecí prso a žampiony nakrájíme na kousky. Zázvor očistíme a nakrájíme na plátky. Citronovou trávu pokrájíme na tři kusy. Vývar přivedeme k varu, přidáme kari pastu, kuřecí maso, houby, zázvor, chilli papričku, citronovou trávu a limetové listy. Vaříme asi 5 minut. Poté dochutíme rybí omáčkou a…

Polévka Tom kha

Kuřecí prso nakrájíme na tenké nudličky, čerstvý zázvor (asi 3 cm) na plátky a citronovou trávu na větší kusy. Koriandr nasekáme nahrubo. Chilli papričku zbavíme semínek a podélně překrojíme. Pokud polévku nechceme mít pikantní, můžeme chilli vynechat nebo naopak přidat.  Kuřecí vývar přivedeme k…

Zázvorový čaj s medem

Zázvor oloupeme a nakrájíme na tenkré plátky. Pokud chceme, aby chuť čaje byla výraznější, zázvor nastrouháme. Do sklenice dáme vodu, do které vložíme zázvor a skořici. Necháme odležet přes noc. Poté vyjmeme skořici a nápoj přelejeme do malého hrnce. Přivedeme k varu. Do sklenice nebo hrnku dáme…