Pěstování a skladování rozmarýnu

Pěstování rozmarýnu

Rozmarýn je bohatě rozvětvená rostlinka s úzkými šedozelenými lístky. Kromě léčivých účinků a aromatické chuti nám poslouží jako ozdoba zahrádky anebo balkónů. Mezi červnem až srpnem se totiž obsype bílými, modrofialovými anebo dokonce i růžovými kvítky.

  1. Pořiďme si květináč anebo truhlík, do kterého semínka rozmarýnu zasejeme. Vysazování přímo do záhonku není vhodné. Rozmarýn by zimní mrazíky venku nepřežil, a tak ho s příchodem chladnějšího období musíme přesunout domů. Zvládne teploty do 10 °C. Pokud ho přesto chceme dát do záhonu, dejme ho tam i s květináčem, který na zimu vyndáme.
  2. Ideální je pro rozmarýn směs zahradní zeminy, písku a listovky.
  3. Rozmarýn potřebuje světlé místo. Jak na zahrádce, tak na balkoně. Přímý sluneční svit mu nevadí, naopak prospívá jeho aroma.
  4. Ideální umístění je v závětří. Až ho budeme mít přes zimu doma, dejme si pozor na průvan.
  5. Je citlivý na přemokření. Naopak ho zalévejme pouze tehdy, až bude zemina suchá. Nevystavujme ho také vyšší vlhkosti vzduchu.
  6. Přihnojujme ho jednou za 3 týdny. Pokud jej ale už plánujeme využít v kuchyni, nehnojme ho anebo využijme výluhy na čistě přírodní bázi.
  7. Na konci léta zálivku postupně snižujme. Díky tomu začnou stonky rozmarýnu dřevnatět a příští rok bude o něco větší.
  8. Na jaře rozmarýn přesazujeme.

Tip: K sušení sbíráme lístky rozmarýnu předtím, než rostlina rozkvete. A pokud si budeme chtít rozmarýn namnožit, vyzkoušejme řízkování.

Skladování sušeného rozmarýnu

Rozmarýn, stejně jako jiné koření, skladujeme ve vzduchotěsných kořenkách, ideálně v šuplíku anebo za dvířky kuchyňské linky. Škodí mu totiž přímé sluneční záření, vlhkost a teplo.

Rozbalit všechny příspěvky
Vložit příspěvek

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.

Další léčivé potraviny

Tip na recept

všechny recepty >

Pečená vepřová plec na rozmarýnu

Vepřovou plec omyjeme, osušíme, ze všech stran potřeme změklým bylinkovým máslem, osolíme, opepříme a okmínujeme. Pekáček vymažeme sádlem, dno poklademe nahrubo nakrájenou cibulí, přidáme bobkový list, neoloupaný...

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE U ČLÁNKŮ

  • Syrniki

    Pochopitelně je tím myšleno měkký tvaroh v alobalovém obalu (250 g) ;-) výraz "tvaroh ve staniolu" se používal dříve

  • Brokolicová polévka pro děti

    Polévka je super. Nejím vařenou zeleninu, dělala jsem pro svou 16m dceru, ale ta polévka tak voněla, že jsem ji polovinu snědla, dala jsem si…

  • Pečená kořenová zelenina

    Mám moc ráda opečenou kořenovou zeleninu, ale zelenina byla po 45 minutách měkká a rozhodně nebyla zlatavá.

Pro dodržení zásad pro získání souhlasu koncových uživatelů v EU bychom vás chtěli informovat, že tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte