Paprika

V době rychlého občerstvení představuje paprika zdravou alternativní svačinu, která může být ihned po ruce. Papriky dodají i nudnému jídlu barevnost, a navíc látky v ní obsažené zlepší zdraví. Každý šikovný zahradník může pěstováním paprik ušetřit až stovky korun a s vytápěným skleníkem si budete čerstvé plody užívat až do prosince.

Léčivé účinky papriky
  • S paprikou můžete bojovat proti kornatění cév, jelikož se v nich vyskytuje rutin, který omlazuje systém proudění krve.
  • Velký obsah betakarotenu, který se v těle přemění na vitamín A, působí na zlepšení pružnosti kůže a zpomaluje vznik vrásek.
  • Množství vitamínu C, které se nachází v paprikách vysoce převyšuje i citrusy.
  • Mezi antioxidanty, které obecně působí preventivně proti rakovině, se řadí i flavonoidy vyskytující se v paprice.
  • Paprika může mít mírné projímací účinky, a proto se často využívá při redukčních dietách a doporučuje se pro očištění trávicího sytému.
  • Vitamín E, který se v paprikách vyskytuje, zlepšuje zrak a působí jako prevence proti šedému zákalu.
  • V paprice se nacházejí také minerály hořčík, vápník, draslík a fosfor, které pozitivně ovlivňují nervovou soustavu a kosti.
  • Různé odrůdy paprik v sobě obsahují mikroelementy mědi, zinku a jódu, které mají význam při dýchání, látkové výměně v buňkách a pozitivní vliv na štítnou žlázu.

Zajímavosti o paprice

  • Přestože pochází papriky ze střední Ameriky, v Maďarsku se staly téměř národní potravinou.
  • Při tepelné úpravě paprika tolik neztrácí tělu prospěšné látky, což je způsobeno tím, že velmi rychle změkne a její úprava tedy nevyžaduje tak dlouhé vaření.
  • Vliv na obsah jednotlivých prospěšných látek může mít i barva paprikyčervené papriky mají více betakarotenu, zelené se pyšní kyselinou listovou a ve žlutých konzumenti naleznou větší množství vitamínu E.
  • Mletá sladká paprika se používá často při přípravě léčivých prostředků z alkoholu, na zlepšení trávení a proudění krve v těle nebo pro výrobu domácího tonika na vlasy, po kterém se přestanou tvořit lupy.
  • Mezi nejprodávanější druhy v Evropě patří odrůda California Wonder, která má typický zvonkovitý tvar, a kapie druhu Corno di Toro, která se vyskytuje ve světle zelených a sytě rudých barvách.
  • V 17. století se paprika pěstovala jako okrasná rostlina, následně se začaly papriky využívat pro výrobu koření, čerstvé plody se konzumují teprve od 19. století.
Rozbalit všechny příspěvky
Vložit příspěvek

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.

Další léčivé potraviny

Tip na recept

všechny recepty >

Quinoa se zeleninou a fetou

Quinou uvaříme podle návodu. Důkladně ji propláchneme v horké vodě a uvaříme v osolené vodě. Trvá to zhruba 15 minut. Mezitím si nakrájíme na malé kousky všechnu zeleninu a sýr feta. Všechny ingredience promícháme v...

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE U ČLÁNKŮ

  • Syrniki

    Pochopitelně je tím myšleno měkký tvaroh v alobalovém obalu (250 g) ;-) výraz "tvaroh ve staniolu" se používal dříve

  • Brokolicová polévka pro děti

    Polévka je super. Nejím vařenou zeleninu, dělala jsem pro svou 16m dceru, ale ta polévka tak voněla, že jsem ji polovinu snědla, dala jsem si…

  • Pečená kořenová zelenina

    Mám moc ráda opečenou kořenovou zeleninu, ale zelenina byla po 45 minutách měkká a rozhodně nebyla zlatavá.

Pro dodržení zásad pro získání souhlasu koncových uživatelů v EU bychom vás chtěli informovat, že tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte