Paprika

img
01. 03. 2018 Přečteno: 1041x

Léčivé účinky papriky

  • S paprikou můžete bojovat proti kornatění cév, jelikož se v nich vyskytuje rutin, který omlazuje systém proudění krve.
  • Velký obsah betakarotenu, který se v těle přemění na vitamín A, působí na zlepšení pružnosti kůže a zpomaluje vznik vrásek.
  • Množství vitamínu C, které se nachází v paprikách vysoce převyšuje i citrusy.
  • Mezi antioxidanty, které obecně působí preventivně proti rakovině, se řadí i flavonoidy vyskytující se v paprice.
  • Paprika může mít mírné projímací účinky, a proto se často využívá při redukčních dietách a doporučuje se pro očištění trávicího sytému.
  • Vitamín E, který se v paprikách vyskytuje, zlepšuje zrak a působí jako prevence proti šedému zákalu.
  • V paprice se nacházejí také minerály hořčík, vápník, draslík a fosfor, které pozitivně ovlivňují nervovou soustavu a kosti.
  • Různé odrůdy paprik v sobě obsahují mikroelementy mědi, zinku a jódu, které mají význam při dýchání, látkové výměně v buňkách a pozitivní vliv na štítnou žlázu.

Zajímavosti o paprice

  • Přestože pochází papriky ze střední Ameriky, v Maďarsku se staly téměř národní potravinou.
  • Při tepelné úpravě paprika tolik neztrácí tělu prospěšné látky, což je způsobeno tím, že velmi rychle změkne a její úprava tedy nevyžaduje tak dlouhé vaření.
  • Vliv na obsah jednotlivých prospěšných látek může mít i barva paprikyčervené papriky mají více betakarotenu, zelené se pyšní kyselinou listovou a ve žlutých konzumenti naleznou větší množství vitamínu E.
  • Mletá sladká paprika se používá často při přípravě léčivých prostředků z alkoholu, na zlepšení trávení a proudění krve v těle nebo pro výrobu domácího tonika na vlasy, po kterém se přestanou tvořit lupy.
  • Mezi nejprodávanější druhy v Evropě patří odrůda California Wonder, která má typický zvonkovitý tvar, a kapie druhu Corno di Toro, která se vyskytuje ve světle zelených a sytě rudých barvách.
  • V 17. století se paprika pěstovala jako okrasná rostlina, následně se začaly papriky využívat pro výrobu koření, čerstvé plody se konzumují teprve od 19. století.

Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!
Odesláním souhlasíte s pravidly diskuze.

Šalvěj

Proti zánětům, pocení a křečím Šalvěj má silné protizánětlivé a dezinfekční účinky. Působí proti křečím, chvění a také zmírňuje projevy…

Hrášek

Díky bílkovinám, sacharidům a vláknině pomáhá hrášek tělu dodat potřebné živiny. Zároveň mu poskytne i okamžitou energii. Pokud se cítíme unavení,…

Kachní maso

Bílkovinná bomba Kachní maso obsahuje velké množství bílkovin. Pouhých 150 gramů doplní denní doporučenou dávku bílkovin pro ženy, pro muže pak 180…

Jogurt

Pro silné kosti a zuby Díky vysokému obsahu vápníku přispívá k dobrému stavu kostí a zubů, zejména u dětí a starších lidí. 250 g jogurtu dokonce…

Zelený čaj

Elixír mládí, který posiluje imunitu a usnadňuje hubnutí Zelený čaj působí antibakteriálně a posiluje imunitní systém. Pokud chceme shodit nějaké to…

Kuskus

Napomáhá při hubnutí Pokud se snažíme zhubnout, sáhněme po kuskusu. Má velmi malé množství tuků a je tak výborný do redukčních diet. Obsahuje…

Granátové jablko

Pro zdravé trávení Granátové jablko má velmi dobrý vliv na naše zažívání. Obnovuje střevní mikroflóru. Může za to obsažená kyselina citrónová a…

Kedlubna

Zdravější trávení a prevence zácpy Kedlubna zlepšuje trávení. Obsahuje totiž vysoký podíl vlákniny, čímž také účinně bojuje proti zácpám a podílí se…