Mořské řasy

Mořské řasy si spíše spojíme s východní Asií, zejména s Japonskem, Čínou či Korejí. I v českých domácnech si však získávají  čím dál větší oblibu, a to hlavně při přípravě cizokrajných pokrmů i kvůli pozitivním účinkům na zdraví. 

Mořské řasy – léčivé účinky

Existuje několik druhů mořských řas, každý je prospěšný a využitelný trochu jinak:

Řasa Nori

Nejrozšířenější z mořských řas je právě řasa Nori. Obsahuje EPA, což je druh oleje zabraňující vzniku osteoporózy. Mezi další léčivé účinky patří snižování cholesterolu, posilování paměti a snižování krevního tlaku. Nejvhodnější je používat Nori ve spojení se smaženými jídly, pomáhá totiž při trávení tuků. Obsah bílkovin v této řase je dvojnásobně větší, než v mase, a vitamínu A má skoro jako mrkev. Má ale ještě jednu velkou výhodu – neroste ve znečištěných vodách, proto na sebe neváže škodlivé látky. Pokud je tedy někde voda znečištěná, řasa Nori tam prostě neporoste. Její nasládlou chuť využijeme zejména v polévkách, salátech a při přípravě sushi.

Řasa Kombu

Tento druh řasy obsahuje jednoduché cukry, a to je dobrá zpráva zejména pro diabetiky. Kyselina alginová dodává řasám příjemnou chuť a působí jako přirozený čistič střev. Chrání tělo před vysokým cholesterolem a krevním tlakem, celkově působí příznivě na celý náš organismus. V kuchyni se nejčastěji používá při vaření luštěnin, které jsou díky ní lépe stravitelné. 

Řasa Dulse

Řasa obsahující nejvíce železa ze všech, má proto velmi příznivé účinky na krev a celý krevní oběh. Další velmi důležité látky jsou vápník, magnézium, jod a fosfor. Používá se jako výrazné aroma, do polévek nebo salátů.

Řasa Wakame

Řasa Wakame má vysoký obsah vlákniny a bílkovin. Dále obsahuje hořčík, jód, vápník, železo a sodík. Upravuje krevní tlak, čistí krev a působí preventivně proti rakovinnému bujení. Používá se do polévek, omáček, luštěnin, obilovin, pomazánek nebo salátů. 

Agar-agar

Z této řasy se nejčastěji vyrábí želatina do krémů, polévek, aspiků, nebo například na zdobení dortů. Japonci znají léčivé účinky této rostliny již 2000 let. Agar-agar obsahuje vápník, železo a jód. Rostlina je velmi dobře stravitelná a zcela bez kalorií, což ocení především diabetici, ale i ti, kteří si hlídají váhu. Látky obsažené v řase snižují cholesterol a čistí střeva.

Rozbalit všechny příspěvky
Vložit příspěvek

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.

Další léčivé potraviny

Tip na recept

všechny recepty >

Maki sushi

Rýži proplachujeme ve studené vodě tak dlouho, dokud voda není úplně čirá. Do hrnce dáme studenou vodu a rýži do ní dáme vařit dle návodu na obalu. Po celou dobu vaření musí být rýže přikrytá pokličkou. Rýže na sushi...

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE U ČLÁNKŮ

  • Brokolicová polévka pro děti

    Polévka je super. Nejím vařenou zeleninu, dělala jsem pro svou 16m dceru, ale ta polévka tak voněla, že jsem ji polovinu snědla, dala jsem si…

  • Pečená kořenová zelenina

    Mám moc ráda opečenou kořenovou zeleninu, ale zelenina byla po 45 minutách měkká a rozhodně nebyla zlatavá.

  • Caesar salát

    Doporučuji taky špenátový salát:) https://zdraverecepty.cz/recepty/spenatovy-salat-s-kurecim-masem/

Pro dodržení zásad pro získání souhlasu koncových uživatelů v EU bychom vás chtěli informovat, že tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte