Krůtí maso

Maso, které se obvykle na stolech objevuje jen svátečně, má velmi pozitivní účinky na zdraví člověka. Tento velký opeřenec v sobě ukrývá maso devíti chutí a mnoho dalších vitamínů a minerálů. Má vyšší obsah klíčové aminokyseliny leucin, která působí na nárůst a udržení svalové hmoty. Krůtí maso vědci řadí mezi potraviny, které prodlužují život.

Krůtí maso a zdraví

Nejvíce tělu prospěšných látek se nachází v podkoží

Různé části krůty mají různé výživové hodnoty. Největší podíl masa na krůtě představují prsa, která mají vyvážený poměr bílkovin a tuku. Po odstranění kůže se z krůtích prsou stane ideální dietní potravina, jelikož většina tuku se ukládá právě v a těsně pod kůží.

  • V tukových buňkách se nachází kyselina listová, která ovlivňuje hladinu oxidu dusnatého v těle, což působí na lepší průchodnost cév, rychlejší regeneraci svalů a větší výkonnost při zátěži.
  • Zinek, který krůtí maso obsahuje, má blahodárný vliv na fyzický vývoj dospívajících, podporuje růst, imunitní systém a potenci.
  • Krůtí maso také, díky vitamínu B, působí kladně na nervovou soustavu a zrychluje metabolismus.
  • Vysoký obsah železa v krůtím masu je prevencí proti chudokrevnosti.
  • Konzumace krůty může zlepšit kvalitu kostí, zejména díky obsaženém vápníku.
  • Kromě nasycených mastných kyselin se v krůtím masu vyskytují i nenasycené mastné kyseliny, které tělu prospívají lépe.

Zajímavosti o krůtím mase

  • Krůta má vyšší množství draslíku než sodíku, osolením se tento poměr změní, doporučuje se krůtu příliš nesolit.
  • S množstvím sodíku, které tělo nezvládne zpracovat, odchází z organismu i vápník, což může vést až k řídnutí kostí.
  • Divoce žijící krocani jsou mnohem menší než jejich domestikovaní příbuzní.
  • Kvůli velké poptávce po mase se vyšlechtila tzv. širokoprsá krůta, u níž prsní sval tvoří až jednu třetinu celkové hmotnosti.
  • Na krůtách se nachází až devět druhů masa, od prsou, stehen, krku, po malé dvě kuličky svaloviny pod páteří, které se považují za gurmánskou specialitu.
  • Spořádání porce krůtího masa může mít uspávající účinky, díky obsaženému tryptofanu měnícího se v těle na serotonin, který léčí poruchy spánku.
  • Ve středověku krůta představovala velmi oblíbené jídlo, na svatbě Viléma z Rožmberka se kromě jiného spořádalo až 450 kusů této drůbeže
  • Pro výraznější chuť a šťavnatost krůtích prsou, zvolte naložení do marinády.
  • Nejdietnější částí krůty jsou prsa bez kůže, ostatní části pečte na mřížce, přebytečný tuk z nich okape
Rozbalit všechny příspěvky
Vložit příspěvek

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.

Další léčivé potraviny

Tip na recept

všechny recepty >

Pečené krůtí prso vcelku

Maso minimálně 30 minut před přípravou vytáhneme z ledničky. Předehřejeme troubu na 180 °C. Krůtí prsa osolíme, opepříme a opečeme na másle z obou stran. V hmoždíři rozdrtíme pepř, jalovcové bobule a lístky tymiánu....

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE U ČLÁNKŮ

  • Syrniki

    Pochopitelně je tím myšleno měkký tvaroh v alobalovém obalu (250 g) ;-) výraz "tvaroh ve staniolu" se používal dříve

  • Brokolicová polévka pro děti

    Polévka je super. Nejím vařenou zeleninu, dělala jsem pro svou 16m dceru, ale ta polévka tak voněla, že jsem ji polovinu snědla, dala jsem si…

  • Pečená kořenová zelenina

    Mám moc ráda opečenou kořenovou zeleninu, ale zelenina byla po 45 minutách měkká a rozhodně nebyla zlatavá.

Pro dodržení zásad pro získání souhlasu koncových uživatelů v EU bychom vás chtěli informovat, že tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte