Králičí maso

Králičí maso je lehce stravitelné, jemné a dodá nám celou řadu prospěšných látek. Má hodně kvalitních bílkovin, málo tuků a cukrů. Obsahuje vitamíny i minerály, a v neposlední řadě dodává tělu všechny esenciální aminokyseliny. Jeho vlastnosti ocenila i Světová zdravotnická organizace, která o něm mluví jako o jednom z nejzdravějších mas vůbec.

Králičí maso a léčivé účinky

  • Jednoduchá stravitelnost a antioxidační účinky

Pokud máme problémy s trávením a těžší jídlo nám nedělá dobře, králičí maso je pro nás to pravé. Je lehce stravitelné a náš organismus tak zbytečně nezatíží. Dobře si bude s naším tělem rozumět i v případě, že trpíme problémy se žlučníkem. Má také výborné antioxidační účinky a přispívá k lepšímu stavu naší pleti.

  • Prevence proti rakovině a ateroskleróze

Díky vysokému obsahu lecitinu je králičí maso skvělou prevencí aterosklerózy. Oproti jiným druhům mas nám navíc do těla nedodává žádné stroncium, které může stát za vznikem rakoviny. Pokud se chceme rakovinotvorným látkám vyhnout, králičí maso nám jen prospěje. 

  • Pro dietní i diabetickou stravu

Díky tomu, že má nízký obsah tuků, cholesterolu a sacharidů, ale zároveň je bohaté na plnohodnotné bílkoviny, je králičí maso ideální složkou dietní stravy. Tomu napomáhají i kvalitní proteiny, které králičí maso obsahuje. Pokud se snažíme shodit nějaké to kilo, nemělo by v našem jídelníčku chybět. Tyto vlastnosti králičího masa budou vyhovovat i těm z nás, kteří trpíme cukrovkou. Na druhou stranu pokud máme dnu anebo obecně vyšší obsah kyseliny močové v krvi, raději se králičímu masu vyhněme. Je totiž zdrojem purinů

  • Vhodné pro děti i seniory

Když pomineme samotné zdravé látky, které nám králičí maso poskytuje, je skvělé i svou konzistencí. Když jej správně upravíme, je jemné a snadno se kouše. Právě proto bude vyhovovat jak seniorům, kteří můžou mít s kousáním tuhých pokrmů potíže, tak dětem, kteří pevné maso ještě nejsou schopny dobře rozžvýkat.

Věděli jste to o králičím masu?

  • Ačkoli chov králíků existuje už celá století, do naší oblasti se dostal až na počátku 20. století. Do té doby se na talíř dostávali jen díky lovu.
  • Průměrný Čech spotřebuje 2,5 kilogramů králičího masa za rok.
  • Zatímco u nás konzumujeme králičí maso jen občas a spojujeme si ho hlavně s venkovem, v Itálii nebo Francii patří králičí maso k vyhledávaným pokrmům.
Rozbalit všechny příspěvky
Vložit příspěvek

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.

Další léčivé potraviny

Tip na recept

všechny recepty >

Konfitovaný králík

Omytého králíka naporcujeme a osolíme. Přidáme citrónovou kůru, polovinu prolisovaného česneku, rozmarýnu a koření. Přikryjeme fólií a dáme do lednice nejlépe přes noc marinovat. Druhý den králíka opláchneme od soli a...

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE U ČLÁNKŮ

  • Cheesecake z ovesných vloček

    Jedním slovem katastrofa, nejsem proti zdravějším dezertů, ale tohle je naprosto bez chuti, nemastné-neslané. 3lzice medu na skoro kilo tvarohu…

  • Malinový cheesecake

    Dobrý den, já jsem ho dělala ve formě o průměru 25 ⌀. Tudíž Vám vyjde stejná výška jako je na obrázku.

  • Pomalu pečená krkovice

    Představ si, že dáš maso do pekáče a přikryješ ho tou druhou půlkou pekáče. Já používám tenhle -…

Pro dodržení zásad pro získání souhlasu koncových uživatelů v EU bychom vás chtěli informovat, že tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte