Využití jablek v kuchyni

Jablka nejčastěji jíme jen tak, syrová. Určitě to ale není jediné využití jablek. Jedním z nejznámějších jídel je štrúdl neboli závin. Jednoduchý sladký dezert z listového nebo taženého těsta, do kterého si každý přidá to své. Někdo rozinky, jiný zase oříšky, další sušené švestky. Každá kombinace má ale stejný základ - jablka.

Jablka pečená nad ohněm se už moc nevidí. Dříve to ale byla velká pochoutka, stejně jako pečené brambory. Jablka můžete buď zabalit do alobalu, nebo napíchnout na klacek a opékat nad ohněm.

Vraťme se ale do kuchyně k tradičním postupům. Jablka v županu, zapečená jablka, jablečné pyré. Děti milují jablečné kašičky, dospělí zase třeba pečeni na jablkách.

Nejvíce se jablka hodí do sladkých pokrmů, můžeme je ale péct i na slano - s nivou a ořechy, masem, brambory nebo zeleninou. Výborná jsou i zapečená jablka s různými sýry a bylinkami.

Rozbalit všechny příspěvky
Vložit příspěvek

Diskuze k léčivé potravině: 1 příspěvek

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Já využívám jablka momentálně k mixování jako smoothie v mixéru. Krásně se vše rozmixuje. Třeba s banánem je to fakt mňamka.

Další léčivé potraviny

Tip na recept

všechny recepty >

Jablečná buchta na plech

Troubu předehřejeme na 180 °C. Mléko vytáhneme z lednice a necháme ohřát na pokojovou teplotu. Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a nastrouháme. Do mísy k jablkům přidáme mouku, cukr, mléko, olej, vejce a jedlou sodu...

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE U ČLÁNKŮ

  • Cheesecake z ovesných vloček

    Jedním slovem katastrofa, nejsem proti zdravějším dezertů, ale tohle je naprosto bez chuti, nemastné-neslané. 3lzice medu na skoro kilo tvarohu…

  • Malinový cheesecake

    Dobrý den, já jsem ho dělala ve formě o průměru 25 ⌀. Tudíž Vám vyjde stejná výška jako je na obrázku.

  • Pomalu pečená krkovice

    Představ si, že dáš maso do pekáče a přikryješ ho tou druhou půlkou pekáče. Já používám tenhle -…

Pro dodržení zásad pro získání souhlasu koncových uživatelů v EU bychom vás chtěli informovat, že tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte