Hlavička

Staňte se francouzským gurmánem. Vyrobte si domácí creme fraiche (krém freš)

7. 5. 2018

Pokud patříte mezi tajné obdivovatele francouzské kuchyně, pak jste už asi slyšeli o legendární smetaně creme fraiche. Česky řečeno krém freš - je hladký krém s jemnou strukturou, který chuťově připomíná něco mezi šlehačkou a zakysankou.  

Jeho výhodou je jemná chuť – není štiplavý, spíše hladký a lahodný. Navíc lze vyšlehat a nesráží se při tepelné úpravě, což se právě o zakysané smetaně nedá říct. Používá se tedy v teplé i studené kuchyni a upravuje se nasladko i naslano.

Domácí krém freš z vás udělá mistry kuchaře

O fraiche rozhodně nemůžeme mluvit jako o dietní potravině, neboť se vyrábí ze smetany o minimální tučnosti 30%, která se očkuje podmáslím.

Krém freš ale můžeme použít ve všech receptech, jejichž chuť chceme pozvednout a udělat z nich gurmánský zážitek.

Další výhodou je cena domácího krém freš oproti kupovanému produktu. V českých obchodech se sice mohou objevovat mléčné výrobky, které v názvu nesou spojení creme fraiche. Mnohdy se ale jedná o pouhé napodobeniny, které s originální francouzskou delikatesou nemají nic společného. 

Základní recept na domácí creme fraiche (krém freš) 

Co budete potřebovat? 

  • 1 hrnek šlehačky (alespoň 30 % tučnosti a více)
  • 2 polévkové lžíce podmáslí

Postup:

Šlehačku smíchejte s podmáslím a nalijte do uzavíratelné nádoby. Nechte stát při pokojové teplotě (zhruba 21-22 stupňů) 8 až 24 hodin, dokud není domácí creme fraiche pořádně hustý. Měl by zároveň jít ale stále míchat.

Poté nádobu přemístěte do lednice nebo rovnou zpracujte. Domácí creme fraiche vám v lednici vydrží až 10 dní, pozor jen na případnou kontaminaci jinými výrobky nebo bakteriemi. 

Co připravovat z creme fraiche?

1. Krémová brokolicová polévka

creme fraiche je senzační na zjemnění krémových zeleninových polévek. Použít ho můžete všude tak, kam byste normálně dali smetanu. 

Recept na krémovou brokolicovou polévku 

 Recepty z craime fraiche1Krémovou polévku z prokolice zjemněte krémem freš.

2. Chřestové rizoto s hráškem

Když se spojí italská a francouzská kuchyně, výsledek musí být naprostá lahoda. creme fraiche vyzkoušejte přidat do základů italského rizota, budete příjemně překvapení. 

Recept na chřestové rizoto s hráškem

 Recepty z craime fraiche3Krém freš podrhne podtrhne výraznou chuť italského rizota.

3. Houbová omáčka na smetaně

Kdo by nemiloval houbovou omáčku. Navíc teď, když začínají růst první houby. Už jste vyrazili na první hříbky? Až si úlovek přinesete domů, přidejte k němu krém freš. 

Recept na houbovou omáčku na smetaně

Recepty z craime fraiche2 

4. Pěna z bílé čokolády

Nenechte se zmást, krém freš rozhodně nepatří jen do slaných jídel. Své zastoupení má také ve sladkých dezertech. Vyzkoušejte ho v pěnách, koláčích, na polevách, v dortech, tiramisu nebo créme brulée. 

Recept na pěnu z bílé čokolády

Recepty z craime fraiche4 


Stáhnout v PDF

Přečteno: 1378x

Rozbalit všechny příspěvky
Nový komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.

Doporučujeme k tématu

RIGENFORTE kapsle pro růst vlasů 30ks

Doplněk stravy na vlasy, výživu pokožky a nehty s Biotinaxem, vitamíny,…

Cena: 172 Kč  212 Kč 

Glycerin čistý přírodní 150ml Ayumi

100% čistá a přírodní hydratace těla Kožní výhody glycerinu: hluboce…

Cena: 180 Kč  239 Kč 

Mýdlo Visaka 75g

Ájurvédské bylinné mýdlo Svěží pocit po umytí, příjemná limetková…

Cena: 49 Kč  59 Kč 

Nákupní taška ENVIROSAX® Havana

Ekologická nákupní taška vyznačující se kvalitou zpracování a nádherným…

Cena: 149 Kč  229 Kč 

Spektrum zdraví Academy - spektrum zdraví

Dobrý kontakt k tématu

Kavárna u Amose v Nové Pace

Nezávislá maloobchodní síť BALA v současné době propojuje v rámci svých sítí Bala a Gastro více než 1600 kmenových...

DSCN1037a-500x574

Michaela Maťhová: E-book o pěstování bylinek

Michaela Maťhová si uvědomuje sílu bylinek, a proto se věnuje pěstování bylinek a jejich užívání pro...

František Janeček: řeznictví a uzenářství, Rousínov

Nedáte dopustit na kvalitní maso a uzeniny vyrobené podle poctivých tradičních receptur?...

Pekárna Kabát: ruční výroba pečiva a jeho prodej, Praha a Plzeň

Pekárna Kabát je zavedená rodinná pekařská firma s tradicí od roku 1992....

Firma Janeček: profesionální řeznické háky na maso

V masném průmyslu je nejdůležitější hygienické zázemí pří zpracování syrového masa. Čisté...

Pro dodržení zásad pro získání souhlasu koncových uživatelů v EU bychom vás chtěli informovat, že tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte