Teplé předkrmy 5x jinak. Čím začínaly hodování babičky a prababičky?

img

Teplé předkrmy jsou u většiny strávníků velmi oblíbené. Výtečně připraví chuťové buňky na další chody. V dnešní době se naskýtá receptů v tomto ohledu nevídané množství, až je složité se v nich vyznat a vybrat si ten pravý. Pokud stále tápete, můžete se inspirovat tipy babiček.

Babičky v dřívějších dobách teplé předkrmy nějak zvlášť neřešily, obzvlášť, když žily na vesnici a každodenně se staraly o dům, hospodářství i rodinu. I přesto si ale některé z nich vymyslely recepty, které potěší i ty největší gurmány v dnešní době. Vybírejte mezi snadnými a rychlými tipy.

Teplé předkrmy 5x jinak podle babiček: Pečený hermelín s žampiony a šunkou

Populárnější je spíš studený nakládaný hermelín. Ovšem když svým hostům naservírujete i ten pečený s žampiony a šunkou, určitě se nebudou zlobit, právě naopak! Radost jistě uděláte těm, kteří preferují teplé předkrmy. Musíte ovšem počítat s tím, že se jedná o poměrně hutný pokrm, proto klidně servírujte pouze polovinu sýra.

Čtěte také:

Plněné avokádo vejcem

Potřebné ingredience na přípravu pečeného hermelínu s žampiony a šunkou (pro 4 osoby):

  • hermelín: 4 ks
  • čerstvé žampiony: asi 8 až 10 ks
  • šunkový salám: cca 200 g
  • cibule: 2 ks
  • máslo: cca 1 lžíce

Recept na pečený hermelín s žampiony a šunkou

Příprava pečeného hermelínu, který se řadí mezi teplé předkrmy, je velmi snadná. Začněte tím, že si jednotlivé sýry rozříznete ostrým nožem podélně na půl. Oba pláty pak poklaďte na kus alobalu vedle sebe. Poté si osmahněte na troše másla jemně pokrájenou cibuli a po chvíli přidejte kousky žampionů. Opékejte dozlatova po několik minut, než budou houby měkké. Směs následně navrstvěte na sýr, posypte kostičkami šunkového salámu a pečlivě zabalte do hliníkové fólie. Pečte nakonec v předehřáté troubě při teplotě 200 °C po dobu 5 až 10 minut. Možné je sýr připravit i na grilu. K jídlu podávejte rozpečené pečivo. Přejeme vám dobré chutnání.

Teplé předkrmy 5x jinak podle babiček: Slané palačinky s masovou směsí

Dalším pokrmem, který se řadí mezi teplé předkrmy podle babiček, jsou slané palačinky s masovou směsí. Rovněž se jedná o velmi vydatné jídlo, proto servírujte menší množství, aby se hostům do žaludku vešly i další chody.

Potřebné ingredience na slané palačinky s masovou směsí

  • minerální voda (sycená): 100 ml
  • mléko: 125 ml
  • vajíčka: 5 ks
  • sůl: 1 špetka
  • hladká mouka: 125 g
  • olivový nebo slunečnicový olej: 2 až 3 lžíce
  • drcená rajčata v konzervě: 400 g
  • slanina (libovější): 100 g
  • rajský protlak: 2 lžíce
  • hovězí mleté maso: 400 g
  • česnekové stroužky: 1 až 2 ks
  • mrkev: 1 až 2 ks
  • cibule: 1 ks
  • sůl a mletý pepř: dle chuti
  • bazalka nebo tymián: dle chuti
  • tvrdý sýr na strouhání: 80 g

Recept na slané palačinky s masovou směsí

Začněte loupáním cibule. Tu pak pokrájejte najemno a restujte dozlatova na troše oleje. Poté přidejte loupanou a nahrubo strouhanou mrkev, prolisované stroužky česneku, kostičky libovější slaniny a opékejte několik minut na středním plamenu. Dále do směsi vložte hovězí mleté maso, drcená rajčata z konzervy, zakápněte rajským protlakem, ochuťte solí, pepřem, bylinkami dle preferencí a krátce povařte a poduste (asi 15 až 30 minut). Nakonec si umíchejte hladké a polotekuté těsto na palačinky z minerálky, mouky, mléka, vajec a špetky soli a placky smažte na nepřilnavé pánvi s trochou oleje. Nyní nastává fáze plnění palačinek masovou směsí. Do placek tedy navrstvěte přiměřené množství náplně, zarolujte a dejte porce do olejem vymazané zapékací misky. Zde je posypte strouhaným sýrem a dejte na pár minut zapékat do trouby. Až pokrm okusíte, zařadíte slané palačinky s hovězím mletým mezi své nejoblíbenější teplé předkrmy. Přejeme dobrou chuť.

Slané palačinky se řadí mezi velmi syté teplé předkrmy. Možné je jídlo podávat i k plnohodnotnému obědu nebo večeři.

Teplé předkrmy 5x jinak podle babiček: Zapečené cibule se sýrem

Mezi jednodušší teplé předkrmy se pak řadí zapečené cibule se sýrem. Připravené je budete mít během několika málo minut. Kromě jiného pokrmem potěšíte i vegetariány.

Potřebné ingredience na zapečené cibule se sýrem:

  • žlutá cibule: 4 velké ks
  • zralá rajčata: 3 ks
  • česnekové stroužky: 2 až 3 ks
  • strouhanka: 120 g
  • změklé máslo: 20 g
  • jarní cibule: 3 ks
  • čedar nebo gouda: 120 až 130 g
  • čerstvá petržel: 50 g
  • suché bílé víno: 350 ml
  • vývar z kořenové zeleniny (může být i z bujónu a vody): ½ l

Recept na zapečené cibule se sýrem

Nejprve si oloupejte žluté cibule. Měli byste odstranit alespoň tři vrchní slupky. Poté je vložte do směsi zeleninového vývaru a suchého bílého vína a vařte na středním plamenu cca po dobu pěti minut. Cibule nakonec vyjměte, okapejte a nechte mírně zchladnout. Nyní si spařte rajčata, sloupněte slupku a nakrájejte je najemno ostrým nožem. Dále je promíchejte v misce spolu s prolisovanými stroužky česneku, kousky jarní cibule, jemně nasekanou petrželí, nahrubo strouhaným sýrem a vše zasypte strouhankou. Vytvořte homogenní směs, kterou plňte vařené cibule. Zeleninu vyskládejte do zapékací misky vymazané máslem a pečte v troubě asi 50 minut při teplotě cca 170 °C (můžete zpočátku překrýt alobalem). Na závěr ještě posypte pokrm zbylým sýrem. Teplé předkrmy ve znamení zapečené cibule podávejte třeba s rozpečenou bagetou. Dobrou chuť.

Teplé předkrmy 5x jinak podle babiček: Pečená rajčata se sýrem a mletým masem

Mezi chutné ale i zdravé teplé předkrmy patří například pečená rajčata se sýrem a mletým masem. Dopřejte si šťavnatý chod nejen ke svátečnímu obědu.

Potřebné ingredience na přípravu zapečených rajčat se sýrem a mletým masem

  • mleté hovězí maso: 300 g
  • strouhaný sýr (eidam, gouda, čedar): 80 až 90 g
  • rajčatový protlak: 4 lžíce
  • smetana ke šlehání: 100 ml
  • bílá houska (stará asi dva dny): 1 ks
  • velká zralá rajčata: 8 ks
  • vajíčko: 1 ks
  • sůl a mletý pepř: dle chuti
  • čerstvá bazalka a petržel: dle preferencí
  • máslo: cca 20 g

Recept na zapečená rajčata se sýrem a mletým masem

Jako teplé předkrmy se s oblibou připravují různé směsi zeleniny, nebo dokonce konkrétní plněné druhy, jako žampiony, papriky, nebo cukety. Vy však začněte s rajčaty. Ta omyjte, na povrchu seřízněte ostrým nožem a vydlabejte dužinu pomocí lžičky. Tu v sekáčku rozmělněte spolu s kousky čerstvé bazalky, rajským protlakem, solí a pepřem. Směs zatím dejte stranou a pusťte se do přípravy masové náplně. Mleté maso smíchejte v míse s houskou rozmáčenou ve smetaně, poté přidejte, sůl, mletý pepř, nasekanou petržel a pečlivě smíchejte. Hmotou vydlabaná rajčata nakonec naplňte a zeleninu vyskládejte do zapékací misky vymazané máslem. Pokrm zapékejte v troubě při 180 °C asi 15 až 20 minut. Poté rajčata vyjměte, na povrch naneste rozšlehané vejce se strouhaným sýrem, podlijte omáčkou z protlaku a rajčatové dužiny a dopékejte asi 10 až 15 minut. Dobrou chuť.

Teplé předkrmy 5x jinak podle babiček: Plněné žampiony se šunkou a vařenou pohankou

A na závěr zde máme plněné žampiony, které patří mezi velmi oblíbené teplé předkrmy i v dnešní době. Náplň je velmi zdravá, protože obsahuje vařenou pohanku.

Potřebné ingredience na přípravu plněných žampionů se šunkou a vařenou pohankou

  • žampiony: cca 400 g (můžete zvolit i portobello)
  • šunkový salám: 50 až 60 g
  • vařená pohanka: 60 g
  • větší cibule: 1 ks
  • tvrdý sýr na strouhání (gouda, eidam, nebo čedar): 40 g
  • mletý pepř: dle chuti
  • sůl: dle chuti
  • slunečnicový olej: dle potřeby

Recept na plněné žampiony se šunkou a vařenou pohankou

Nejprve si očistěte kloboučky žampionů a odřízněte přečnívající nožičky. Ty pokrájejte velmi najemno a dejte stranou. Nyní si oloupejte cibuli, nasekejte nadrobno a orestujte dozlatova na troše slunečnicového oleje. Po chvíli přidejte kostičky šunkového salámu, kousky žampionů a opékejte několik minut. Nakonec směs osolte a opepřete dle preferencí. Dále si náplň smíchejte ještě s vařenou pohankou a vrstvěte ji do žampionů. Porce vyskládejte na pekáček s pečícím papírem a pečte v předehřáté troubě asi 10 minut při teplotě 190 °C. Ke konci vyjměte, posypte strouhaným sýrem dle libosti a dopékejte, než se rozpustí. Své houbové teplé předkrmy podávejte například s opečeným toustem, nebo s jakýmkoliv jiným oblíbeným pečivem. Dobrou chuť.

Autor článku: Iveta Berezkinová



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!
Odesláním souhlasíte s pravidly diskuze.