Maďarská paprika nejen do pikantního guláše. Jak toto koření použít a s čím kombinovat?

img

Maďarská paprika má původ dle všeho ve Střední Americe. Některé zdroje však uvádí, že ji poprvé používali Indiáni ke kořenění nejen pokrmů, ale i nápojů. A proč se jí říká vlastně maďarská? Možná proto, že se tohle koření stalo jakousi národní poznávací značkou Maďarů. Avšak oblíbilo si ho i mnoho jiných zemí na světě.

Na evropském kontinentu se maďarská paprika začala šířit asi počátkem 16. století. Oblíbeným kořenícím přípravkem se ovšem stala i v Latinské Americe, Asii a Africe. Pokud je koření skutečně kvalitní, má jasnou červenou barvu a plnou chuť. K dostání je na trhu ve sladké i pikantní verzi. Inspirujte se níže směsmi koření, které se mohou hodit kdykoliv v roce.

Maďarská paprika a její výroba

Pokud bychom se zaměřili konkrétně na Maďarsko, museli bychom vycestovat do města Szeged, kde se maďarská paprika pěstuje ve velkém. Místo je snad největším vývozcem kvalitního koření tohoto druhu, a dokonce vlastní chráněné označení „Szegedi Paprika“, které je zaregistrované Evropskou komisí. Veškeré výrobní procesy mleté maďarské papriky zde probíhají za přísných podmínek a pod kontrolou. Je to vlastně velmi jednoduché. Plody papriky se důkladně nasuší, následně nadrtí nahrubo a pak umelou na jemný prášek (bez semínek). Také se výroba neobejde bez sterilizace koření horkou párou.

Čtěte také:

Paprika chutná i podporuje zdraví. Je libo sladkou nebo pálivou?

Maďarská paprika a její upotřebení v gastronomii

Jak již sám název napovídá, maďarská paprika je velmi oblíbená zejména v pokrmech, které vaří Maďaři. Například typický tamější guláš se bez ní zkrátka neobejde. Avšak koření je možné použít i do hutnějších polévek, omáček, k ochucení ryb anebo k okořenění drůbežího a vepřového masa. Maďarskou papriku kromě jiného oceníte i v pomazánkách se sýrem, s vejci, nebo v nejrůznějších marinádách na steaky. Má skutečně všestranné upotřebení. Stačí jen zapojit svou kulinářskou fantazii.

Maďarská paprika je součástí pikantního maďarského guláše.

Maďarská paprika a její léčivé vlastnosti

Obecně se má za to, že paprika je velmi zdravá, a to jak v čerstvé, tak v sušené a mleté podobě. Především pak pálivá maďarská paprika obsažená v pokrmech dokonale rozproudí vaši krev, tím ochrání cévy a také podpoří trávicí procesy. Kromě jiného je perfektním antioxidantem a obsahuje celou řadu pro organismus prospěšných vitamínů a minerálů, jako třeba C, E, hořčík, draslík a vápník. Jisté zdroje rovněž praví, že paprika pomůže i při hubnutí, a dokonce zpomalí procesy stárnutí. Zařaďte tedy toto koření do jídelníčku a uděláte dobrý krok pro své zdraví.

Maďarská paprika a tři směsi domácího koření

Rozšiřte si nyní obzory a poznejte, jak se dá maďarská paprika kombinovat s různými jinými druhy koření. Tyto směsi určitě upotřebíte:

  • Univerzální paprikové koření, které lze použít hlavně na burgery, steaky, žebra, sekanou, dušené hovězí maso a vepřové kotlety. Potřebovat budete na směs tyto ingredience: sůl – 1 lžička, mletý černý pepř – 1 lžička, sušený a mletý česnek – ½ lžíce, sušená a mletá cibule – 1 lžička, mletá hořčice – 1 lžíce, kajenský mletý pepř – ½ lžičky a mletá maďarská paprika – 2 lžíce.
  • Svěží bylinková směs na netradiční způsob s voňavou levandulí se bude hodit na marinování steaků určených ke grilování, stačí přidat trochu oleje. Smíchejte si tyto suroviny: mletá maďarská paprika – 2 lžíce, sůl – 1 lžička, sušený tymián – 1 lžička, sušené oregano – 1 lžička, sušená majoránka – 1 lžička, sušený rozmarýn – 1 lžička, sušený fenykl – ¼ lžičky a sušená levandule – ¼ lžičky.
  • Směs pikantního domácího koření, s kterou vynikne například losos nebo vepřové maso. Obstarejte si tyto ingredience: mletá maďarská paprika – ½ šálku, španělská mletá paprika – ½ šálku, hnědý cukr – 1 šálek, mletý kmín – 3 lžíce, mleté chilli – 3 lžíce, černý mletý pepř – 3 lžíce, kajenský pepř – 1 lžička, sušená mletá cibule – 3 lžíce, sušený česnek – 3 lžíce, mletý a sušený celer – 3 lžíce, sušené oregano – 1 lžíce. Sůl přidávejte při kořenění pokrmu dle své chuti.

Autor článku: Iveta Berezkinová

Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!
Odesláním souhlasíte s pravidly diskuze.