Aktuálně pro vás máme 1900 receptů
Spektrum Zdraví
Zapnout notifikace
Zapněte si odběr notifikací a budete přímo na Vaše zařízení dostávat upozornění na nově přidané články do této rubriky.
recept na přání
Klobásníky Předkrmy a chuťovky
16. 02. 2023 Přečteno: 1876x

Klobásníky

Ingredience
- +
  • hladká mouka : 150 g
  • polohrubá mouka : 350 g
  • vaječné žloutky : 3 ks
  • čerstvé droždí : 1 kostka
  • mléko (do těsta): 250 ml
  • olej : 170 ml
  • krupicový cukr : 1 KL
  • sůl : 2 KL
  • mletý bůček : 1 kg
  • česnekové stroužky : 5 ks
  • vaječné bílky : 3 ks
  • trochu strouhanky
  • mléko (do náplně): 8 PL
  • sůl a pepř dle chuti
  • sušená majoránka dle chuti
  • škrob : 1 PL
  • mletý mák nebo sezam na posyp
  • kousek sádla na vymazání plechu

KL - Kávová lžička, PL - Polévková lžíce

Stupeň zdravosti:
Méně dietní, ale chutné

Recept na klobásníky

Začněte tím, že si do hrníčku odlijete asi 125 ml mléka, které mírně zahřejete. Do vlažného mléka pak rozdrobte kostku droždí, přidejte lžičku cukru, asi dvě lžíce mouky, promíchejte a nechte vzejít během pár minut kvásek. Dále si k ruce vezměte velkou mísu a do ní vsypte hladkou i polohrubou mouku. Také přisypte sůl, vlijte zbylé mléko + vzešlý kvásek, přidejte olej a vložte vaječné žloutky. Ze všech surovin vypracujte vláčné a hladké těsto, které přikryjte utěrkou a nechte vykynout na teplém místě (cca 60 minut). Mezitím se pusťte do náplně na klobásníky. Tu vyrobíte z mletého bůčku, dvou vaječných bílků, majoránky, soli, pepře, osmi lžic mléka, strouhanky, škrobu a prolisovaných stroužků česneku. Hmota musí být polotuhá a dobře tvarovatelná.

Dále si vyklopte vykynuté těsto na pomoučený vál a uválejte z něj širší válec. Ten rozdělte na stejně velké kusy, z kterých tvarujte bochánky a následně dlaní vyšší placky (jako když děláte buchty). Doprostřed vložte kuličku bůčkové směsi a dobře zabalte. Bochánky pak vyskládejte na plech vymazaný sádlem (spoji dolů), potřete mírně šlehaným bílkem, posypte dle libosti mletým mákem/sezamem a pečte ve vyhřáté troubě asi ¾ hodiny při teplotě 175 až 185 °C (nebo dle zvyklostí). Hotové klobásníky vyjměte z trouby, nechte zchladnout a podávejte nejen o Velikonocích!

Hodnocení receptu:
Hodnotilo 0 lidí

Vytisknout stránku Stáhnout v PDF



Vložit komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse k receptu: 0 příspěvky.

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Podobné recepty

fotolia_54643210_xs.jpg Předkrmy a chuťovky

Konfitovaný bůček

Kůži nakrojíme na čtverečky tak, aby se nedokrojila až do masa. Vepřový bůček pořádně osolíme, opepříme, posypeme kmínem a potřeme prolisovaným česnekem. Na dno pekáče položíme nakrájenou nahrubo cibuli a na…

bun-ch-grilovany-vietnamsky-bucek.jpg Předkrmy a chuťovky

Bún chả - grilovaný vietnamský bůček

Bůček nakrájíme na tenké plátky (asi 4 mm). Smícháme rybí omáčku, třtinový cukr, prolisovaný česnek, nadrobno nakrájenou cibuli, sójovou omáčku a limetkovou šťávu. Do této marinády naložíme bůček a necháme…

pomalu-peceny-bucek.jpg Předkrmy a chuťovky

Pomalu pečený bůček

Bůček koupíme s kůží i kostí. Kůži bůčku očistíme od případných chloupků a opatrně nakrojíme ostrým nožem na větší čtverce, ale jen do tučné části (pozor, aby se nenakrojilo i maso). Sůl a pepř vetřeme ze…

sýrový rajčata.jpg Předkrmy a chuťovky

Sýrový koláč s rajčaty

Příprava tohoto slaného koláče je vskutku snadná a rychlá. Nejprve si nechte povolit již vyválené listové těsto. To pak rozprostřete na plech s pečícím papírem a posypte jej nahrubo nastrouhaným hermelínem a…

slaninový.jpg Předkrmy a chuťovky

Slaninový koláč

Začněte tím, že si v míse připravíte náplň do slaného koláče. Oloupejte si vařené brambory a ty rozšťouchejte na pyré. Poté přidejte i na menší kousky nakrájené brokolicové růžičky, kousky očištěné papriky,…

Tip na recept

Marcipán ze sušeného mléka

Marcipán ze sušeného mléka

Máslo necháme změknout v pokojové teplotě. Cukr smícháme se sušeným mlékem a přidáme máslo. Důkladně promícháme a vypracujeme tuhou hladkou hmotu. Přidáme pár kapek mandlového aroma a zapracujeme.  Marcipán…

DOBRÝ KONTAKT K TÉMATU

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE U ČLÁNKŮ

Krabičková dieta – zdravé stravování bez vaření a počítání kalorií

Zdravé stravování jsem si vyzkoušela taky, objednávala jsem čtyři měsíce a s jídlem a výslednou váhou jsem spo...

Tipy, jak ušetřit při nákupu kosmetiky a neslevit na kvalitě

Hodně zajímavých slev je také na https://slevovykupon.net/

Doporučené recepty

Rýžový salát s tuňákem

Saláty: Rýžový salát s tuňákem

Rýži uvaříme doměkka podle návodu, scedíme, propláchneme studenou vodou a necháme dobře okapat. Vejce uvaříme…

Pečený králík na česneku

Hlavní jídla: Pečený králík na česneku

Králíka omyjeme, očistíme a naporcujeme. Osolíme, opepříme, ze všech stran potřeme prolisovaným česnekem (můžeme…

Rýžový nákyp

Dezerty: Rýžový nákyp

Ze všeho nejdříve propláchneme rýži a dáme ji vařit v mléce smíchaném s polovinou vanilkového cukru. Na rýžový…