spektrumzdravi.cz

Aktuálně pro vás máme 1687 receptů

Polévky

recept

Jíška do polévky

Ingredience

máslo: 1 PL

hladká mouka: 30 g 

voda nebo vývar na rozmíchání 

KL - Kávová lžička, PL - Polévková lžíce

Stupeň zdravosti:

Nedietní mňamka

Jíška do polévky – recept

Rozehřejeme si pánev s tukem. Pokud se to hodí, můžeme přidat najemno nasekanou cibulku a zpěnit ji. Není to však vhodné do všech typů polévek a omáček. Ve chvíli, kdy omastek pění, začínáme přidávat mouku a stále mícháme, aby nedošlo k připálení jíšky, nebo aby se nám neopražila moc rychle. Jíšku nikdy nesmíme pražit až do ztmavnutí! Stala by se tak hořkou a nepoživatelnou. Nyní jíšku zředíme buď vlažnou nebo studenou vodou, nebo zeleninovým vývarem a necháváme vařit zhruba 5-10 minut, aby všechny látky se škrobnatým charakterem změkly a lépe se trávily. Pozor ale na to, abychom jíšku nezalili horkou vodou. Utvořily by se v ní potom hrubky a nebyla by hladká.

Hodnocení receptu:

Hodnotilo 0 lidí

Rozbalit všechny příspěvky
Vložit komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.

Podobné recepty

Polévky

Domácí nudle do polévky

Do misky nasypeme mouku, uprostřed uděláme důlek a rozklepneme do něj vajíčko. Přidáme jednu polévkovou lžíci vody, trochu soli a vše promícháme. Vznikne nám směs, ze které připravíme těsto....

Tip na recept

všechny recepty >

Párky v listovém těstě - hadi

Listové těsto nakrájíme na proužky, kterými omotáme párečky. Jeden konec proužku těsta přehneme (asi 2 cm) a přimáčkneme k těstu, aby nám později vznikla hlava hada. Tento konec ještě nařízneme, aby vznikla otevřená...

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE U ČLÁNKŮ

  • Brokolicová polévka pro děti

    Polévka je super. Nejím vařenou zeleninu, dělala jsem pro svou 16m dceru, ale ta polévka tak voněla, že jsem ji polovinu snědla, dala jsem si…

  • Pečená kořenová zelenina

    Mám moc ráda opečenou kořenovou zeleninu, ale zelenina byla po 45 minutách měkká a rozhodně nebyla zlatavá.

  • Caesar salát

    Doporučuji taky špenátový salát:) https://zdraverecepty.cz/recepty/spenatovy-salat-s-kurecim-masem/

Doporučené recepty

Hlavní jídla:

Koprová omáčka

Z oleje a mouky připravíme jíšku, zalijeme vývarem a povaříme asi 25 minut. Přidáme ocet, osolíme a omáčku přecedíme přes jemné sítko. Přidáme smetanu pro zjemnění omáčky, krátce povaříme a zamícháme jemně nasekaný...

Předkrmy a chuťovky:

Chřest s holandskou omáčkou

Bílý chřest oloupeme, slupky ovšem nemusíme vyhazovat, budou se nám hodit na polévku. Vodu osolíme, přivedeme k varu a chřest povaříme asi 5 minut. Na sporák si dáme dva hrnce, z jednoho vytvoříme vodní lázeň, na...

Polévky:

Krémová rybí polévka

Cibuli nakrájíme nahrubo, brambory a mrkev na menší kostičky. Na troše oleje rozpustíme máslo a necháme na něm zesklovatět cibuli. přidáme mrkev, brambory, krátce orestujeme a zalijeme horkým vývarem. Osolíme,...

Vánoční cukroví:

Karamelová kolečka bez lepku

Všechny ingredience do těsta smícháme a vypracujeme hladké těsto. To rozdělíme na čtvrtiny. Na moukou vysypaném válu těsto rozválíme a vykrajujeme 3 - 5 mm silná kolečka, která pečeme v troubě rozehřáté na 200 °C  asi...

Pro dodržení zásad pro získání souhlasu koncových uživatelů v EU bychom vás chtěli informovat, že tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte