Mléko

Kravské či kozí mléko zná asi každý, neboť hlavně první uvedené je součástí jídelníčku většiny z nás, a to jak v podobě nápoje, tak i dalších výrobků vyrobených z mléka, nebo jako přísady do pečiva apod. Posledních pár let je stále diskutovanější intolerance mléčné bílkoviny. Řešení spočívá v použití rostlinného mléka, ať už jde o sójové, rýžové, mandlové, kokosové či makové a další. Jejich výroba je přitom velmi jednoduchá.

Mléko a jeho vliv na zdraví

  • Mléko a mléčné výrobky obsahují vápník, který je důležitým stavebním kamenem kostí. Pokud je vápníku v těle nedostatek, hrozí řídnutí kostí a zvýšená lámavost, tedy osteoporóza
  • Vápník v mléce je také nezbytný pro regulaci nervosvalové dráždivosti a pro správnou srážlivost krve
  • Tělo díky mléku získává vyšší odolnost vůči virům a infekcím
  • Mléko podporuje lepší trávení
  • Obsahuje minerální látky jako je kromě vápníku ještě sodík, draslík, hořčík a fosfor
  • V mléku nalezneme také zinek, selen a měď důležité pro mnohé metabolické funkce a obranyschopnost organismu
  • Ovčí mléko je výživné, protože obsahuje mnoho minerálních látek a vitamínů
  • Ovčí mléko také díky lehce stravitelným mastným kyselinám zabraňuje ucpání cév
  • Kozí mléko zmírňuje nervozitu a stres, pomáhá léčit astma nebo ochraňuje klouby před artritidou.

Starší lidé přísun mléka často podceňují, jelikož se mylně domnívají, že je vhodné jen pro mladý a rostoucí organismus. To však není pravda, jelikož nedostatečný příjem vápníku v pozdějším věku může vést k vzniku osteoporózy (řídnutí a větší lámavost kostí).

Kravské mléko se nedoporučuje kojencům (až od 9.měsíce), jelikož může způsobit gastrointestinální krvácení, má nízký obsah železa a může vytlačit více prospěšné mléko mateřské.

Zajímavosti o mléce

Kravské mléko se začalo používat v oblasti úrodného půlměsíce, což je oblast od Egypta po Indii, a to zhruba před 6 500 lety. Mléko pili lidé od domestikovaného druhu turu (dnešní kráva) čerstvé a jen v období po narození telátka. K rozšířené konzumaci mléka zhruba došlo v 50. letech 20. století. Pokud máte alergie na bílkovinu kravského mléka, nejlepší alternativou je rostlinné mléko. Zajímavostí také je pověra rozšířená o mléku, a to ta, že konzumace mléka zvyšuje sekreci hlenu. Vědecké studie ale považují tento efekt za nesmysl.

Rozbalit všechny příspěvky
Vložit příspěvek

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.

Další léčivé potraviny

Tip na recept

všechny recepty >

Pěna z bílé čokolády

Do misky nalámeme čokoládu, přidáme mléko a dáme na hrnec s vroucí vodou. Bublinky vody se nesmějí dotýkat dna misky. Promícháme do krému. Odstavíme ze zdroje tepla a necháme asi 5 minut vychladnout. Poté zašleháme po...

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE U ČLÁNKŮ

  • Syrniki

    Pochopitelně je tím myšleno měkký tvaroh v alobalovém obalu (250 g) ;-) výraz "tvaroh ve staniolu" se používal dříve

  • Brokolicová polévka pro děti

    Polévka je super. Nejím vařenou zeleninu, dělala jsem pro svou 16m dceru, ale ta polévka tak voněla, že jsem ji polovinu snědla, dala jsem si…

  • Pečená kořenová zelenina

    Mám moc ráda opečenou kořenovou zeleninu, ale zelenina byla po 45 minutách měkká a rozhodně nebyla zlatavá.

Pro dodržení zásad pro získání souhlasu koncových uživatelů v EU bychom vás chtěli informovat, že tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte