Dýňová přesnídávka s jablky

Začněte tím, že si omyjete a překrojíte dýni Hokkaidó. Loupat ji nemusíte, na rozdíl od té máslové. Dále ji vydlabejte a nakrájejte na střední kousky. Ty pak společně s loupanými jablky (bez jádřinců) vložte do hrnce a duste do měkka asi dvacet až třicet minut...

Dýňová zmrzlina se stévií

Začněte tím, že si oloupete dýni, pokrájíte ji na střední kousky a dáte vařit do měkka ve vodě (to bude trvat asi 10 až 15 minut). Mezitím si v míse rozmíchejte zakysanou smetanu spolu s bílým jogurtem, a nakonec také přisypte semínka z půlky vanilkového lusku. Dále si sceďte vařenou dýni, vložte ji do mixéru a rozmělněte s kokosovým mlékem a čtyřmi odměrkami stévie. Hotovou směs vmíchejte k jogurtu a zakysané smetaně...

Dýňové pyré s bramborem

Dýni oloupeme, vydlabeme semínka a nakrájíme ji na malé kostky. Vložíme do pekáče, osolíme, opepříme, posypeme tymiánem a dáme do trouby vyhřáté na 200 °C. Bramboru oloupeme, nakrájíme a uvaříme v osolené vodě do měkka. Jakmile dýně v troubě začne měknout, rozehřejeme na pánvi olivový olej, na…

Dýňová polévka s kokosovým mlékem

Dýni oloupeme, rozkrojíme a vydlabeme dýňová semínka. Dýňovou dužinu pokrájíme na malé kostky. Cibuli nakrájíme nadrobno a česnek nasekáme. V hrnci rozehřejeme olivový olej, orestujeme cibulku. Jakmile cibule začne zlátnout, přidáme dýni a česnek. Restujeme asi 3 minuty, zasypeme zázvorem a…

Dýňový salát

Dýni oloupeme, vydlabeme lžící semínka a nakrájíme ji na malé kostky. Ty naskládáme do pekáče, osolíme, opepříme, zakápneme olivovým olejem a vložíme do trouby na 200 °C. Mezitím si nakrájíme šalotku, nasekáme česnek a oloupané jablko pokrájíme na malé kostky. Na pánvi rozehřejeme olivový olej, na…

Rychlá zeleninová polévka

Dýni zbavíme jádřince, oloupeme (dýni Hokkaidó loupal nemusíme) a nakrájíme na menší kostičky. Na stejně velké kousky nakrájíme i brambory. Pórek nakrájíme na hrubší kolečka, cibuli a česnek nadrobno, vývar ohřejeme. V hrnci na troše oleje rozehřejeme máslo, na kterém necháme zpěnit cibuli,…

Dýňová polévka s mrkví

Použijeme-li dýni Hokkaidó, pouze ji zbavíme semínek, u ostatních druhů dýní musíme i oloupat slupku. Dýni a mrkev nakrájíme na menší kostky, cibuli a česnek nahrubo, zeleninový vývar ohřejeme a smetanu necháme v pokojové teplotě. Na troše oleje necháme rozpustit máslo a zpěníme na něm cibuli.…