Aktuálně pro vás máme 1714 receptů
$clanek['popis_obrazku'] Hlavní jídla

Vepřové na žampionech

Ingredience
- +
  • vepřová panenka: 350 g
  • žampiony: 150 g
  • cibule: 1 ks
  • stroužek česneku: 2 ks
  • smetana ke šlehání: 200 ml
  • máslo: 1 PL
  • hladká mouka: 1 PL
  • bílé víno
  • olej
  • sůl
  • pepř
  • čerstvý tymián

KL - Kávová lžička, PL - Polévková lžíce

Stupeň zdravosti:
Super zdravé, doporučujem

Vepřové na žampionech - recept

Vepřové na žampionech – recept

Vepřovou panenku v celku potřeme olivovým olejem, osolíme, opepříme, posypeme lístky čerstvého tymiánu. Takto naložené maso necháme odležet na kuchyňské lince, aby získalo pokojovou teplotu. Troubu rozehřeme na 200 °C.

Mezitím si pokrájíme cibuli, česnek a žampiony na malé kousky. V pánvi rozehřejeme olej, na kterém orestujeme cibuli. Poté přidáme žampiony a česnek. Zprudka orestujeme. Žampionovou směs podlejeme suchým bílým vínem a necháme odpařit alkohol. Žampiony přendáme do pekáčku a dáme je do trouby.

Pánev očistíme a rozpálíme na ní olej. Zprudka vepřovou panenku opečeme, aby se maso zatáhlo. Poté jej vložíme do trouby na žampionovou směs. Pečeme 15 minut pod pokličkou. Panenka by měla být uvnitř lehce růžová. Pokud máme k dispozici teploměr na maso, zapíchneme jej z boční strany do masa a počkáme, dokud teploměr neukáže 65 °C.

Mezitím na pánvi si roztopíme máslo, lehce jej zaprášíme moukou a vytvoříme jíšku. Přilejeme trochu bílého vína a povaříme. Maso vyndáme z trouby a necháme jej chvilku odpočinout. Žampionovou směs přidáme na pánev k jíšce. Promícháme a poté zalejeme smetanou. Asi 5 minut žampionovou omáčku necháme probublávat. Na závěr dochutíme solí, pepřem a čerstvým tymiánem. Maso pokrájíme a servírujeme na žampionové omáčce. 

Vepřové na žampionech můžeme podávat s fazolovými lusky nebo pečenými bramborami.

Hodnocení receptu:
Hodnotilo 0 lidí

Vytisknout stránku Stáhnout v PDF

Vložit komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse k receptu: 0 příspěvky.

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Podobné recepty

hrib-satan1.jpg Hlavní jídla

Hřib satan je jedovatá houba, která může způsobit zažívací potíže!

Hřib satan je jedovatá houba z čeledi hřibovitých spadající do skupiny modrajících hřibů. Mezi hřiby je doslova králem, protože je největším hřibem…

fotolia_166586989_xs.jpg Hlavní jídla

Hřib kovář: Kam na houby a 3x skvělé recepty na jeho úpravu

Hřib kovář spadá do čeledi hřibovitých a patří mezi barevné modrající hřiby (tzv. modráky). Ty se vyznačují tím, že se jejich dužnina po poranění…

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE U ČLÁNKŮ

Už víte, kam na dovolenou v ČR? Máme tip na dokonalé ubytování na Šumavě!

Ještě bych doporučila jedno ubytování, a to http://www.nadrybnikem.eu/. Je to chatová osada v Hnačovu. A je to...

Lékárna Dorea Neratovice nabízí široký sortiment léků i homeopatik

kvalitní personál vždy poradí,ráda k nim chodím velká spokojenost a díky personálu za ochotu Eliška

Doporučené recepty

Krůtí medailonky na kari

Hlavní jídla: Krůtí medailonky na kari

Krůtí medailonky lehce naklepeme, osolíme a opepříme, šalotku a česnek nakrájíme nadrobno. V pánvi necháme na…

Podmáslový chléb z domácí pekárny

Přílohy: Podmáslový chléb z domácí pekárny

Do pekárny nalijeme podmáslí, mléko, jablečný ocet a olivový olej. Přisypeme prosátou mouku, otruby a kmín. Do…

Hraběnčiny řezy

Dezerty: Hraběnčiny řezy

Žloutky utřeme s cukrem (1 lžíci si odložíme do bílků), přidáme změklé máslo a zpracujeme. Prosátou mouku smícháme…

Avokádová pomazánka s vejci

Pomazánky: Avokádová pomazánka s vejci

Vejce uvaříme natvrdo a necháme vychladnout. Avokádo rozpůlíme, odstraníme pecku, vydlabeme dužinu a nakrájíme na…