Aktuálně pro vás máme 1900 receptů
Spektrum Zdraví
Zapnout notifikace
Zapněte si odběr notifikací a budete přímo na Vaše zařízení dostávat upozornění na nově přidané články do této rubriky.
recept na přání
Musaka Hlavní jídla
12. 01. 2018 Přečteno: 3893x

Musaka

Ingredience
- +
  • mleté hovězí maso: 300 g
  • lilek: 1 ks
  • rajčata: 300 g
  • vařené brambory: 2 ks
  • cibule: 1 ks
  • česnek - stroužky: 2 ks
  • strouhaný sýr: 80 g
  • bílé víno: 50 ml
  • petrželka: 1 PL
  • máslo: 1 PL
  • hladká mouka: 1 PL
  • mléko: 200 ml
  • vejce: 2 ks
  • bobkový list: 1 ks
  • celý pepř: 2 ks
  • sůl
  • pepř
  • olej 

KL - Kávová lžička, PL - Polévková lžíce

Stupeň zdravosti:
Méně dietní, ale chutné

Musaka – recept

Ve velkém hrnci na troše oleje osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme prolisovaný česnek a chvíli potom i mleté maso. Když je opečené a rozdělené na malé kousky, přidáme víno a asi polovinu nakrájených rajčat. Směs přivedeme k varu a necháme probublávat 20 minut. Dochutíme solí, pepřem a přidáme nasekanou petrželku. Během dušení masa nakrájíme lilek na tenká kolečka a osmažíme z obou stran na troše oleje. Pokládáme na ubrousky, které vysají přebytečný tuk.

V dalším hrnci si uděláme bešamel. Rozpustíme si máslo, ke kterému přisypeme mouku, promícháme a přilijeme mléko. Přidáme bobkový list a celý pepř a vše 10 - 15 minut vaříme. Odstraníme koření a podle chuti osolíme. Nakonec v bešamelu rozmícháme nastrouhaný sýr a vejce.

Do zapékací mísy začneme vrstvit lilky, osolíme, na ně dáme masovou směs, kolečka zbylých rajčat a vše opakujeme do spotřebování ingrediencí, končit bychom měli masovou směsí. Na ni vyskládáme kolečka vařených brambor, přelijeme sýrovým bešamelem a pečeme 40 – 50 minut na 180 °C.

Musaka je tradiční pokrm z Balkánu. Je vhodné k ní podávat čerstvou zeleninu

Hodnocení receptu:
Hodnotilo 6 lidí

Vytisknout stránku Stáhnout v PDF



Vložit komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse k receptu: 0 příspěvky.

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!
Tip na recept

Kančí se šípkovou omáčkou

Kančí se šípkovou omáčkou

Kančí maso odblaníme a prošpikujeme proužky slaniny. Koření rozdrtíme v hmoždíři, smícháme s rozpuštěným sádlem, citrónovou šťávou a touto směsí potřeme maso, které necháme v lednici 1 - 2 dny odležet.  …

DOBRÝ KONTAKT K TÉMATU

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE U ČLÁNKŮ

Krabičková dieta – zdravé stravování bez vaření a počítání kalorií

Zdravé stravování jsem si vyzkoušela taky, objednávala jsem čtyři měsíce a s jídlem a výslednou váhou jsem spo...

Tipy, jak ušetřit při nákupu kosmetiky a neslevit na kvalitě

Hodně zajímavých slev je také na https://slevovykupon.net/

Doporučené recepty

Krevety na česneku a bílém víně

Předkrmy a chuťovky: Krevety na česneku a bílém víně

Krevety omyjeme a osušíme. Na větší pánvi rozehřejeme máslo, přidáme celé stroužky česneku a při mírné teplotě je…

Grilovaná hruška

Dezerty: Grilovaná hruška

Hrušky oloupeme, podélně překrojíme napůl a můžeme odstranit jadérka. Med rozmícháme v citronové a pomerančové…

Pomazánka z uzeného masa

Pomazánky: Pomazánka z uzeného masa

Uzené maso nakrájíme na menší kousky a 2x umeleme. Přidáme hořčici, najemno nastrouhaný křen a cibuli, změklé…