Připravte si a ochutnejte nejlepší podzimní bylinné likéry z čerstvých surovin

img
30. 09. 2021 Přečteno: 1294x

Právě teď nám příroda nabízí mnoho plodů, ze kterých můžeme vyrobit vynikající podzimní bylinné likéry. Některé si můžete začít vychutnávat hned, jiné budou potřebovat trochu uležet. Jedno je ale jisté: pochutnáte si. A navíc i prospějete svému zdraví. Ostatně ochutnejte a posuďte sami.

Podzimní bylinné likéry z vlastní dílny chutnají nejlépe, to je jasné. Navíc vás jejich výroba bude i bavit. Oproti kupovaným pak přesně víte, co takové likéry skrývají. A dáte si do nich samozřejmě jen to nejlepší. Odměnou vám pak bude tekutá dobrota, kterou budete moci popíjet během dlouhých chladných nocí.

Podzimní bylinné likéry pro chuť i zdraví

Bylinné likéry skvěle chutnají a hlavně mohou mít i spoustu pozitivních účinků pro naše tělo. Některé jsou vhodné pro posílení imunitního systému, jiné přijdou vhod na žaludek či trávení a další zase likvidují veškeré bakterie i viry ve vašem těle. Receptů na podzimní bylinné likéry najdete na internetu celou řadu, avšak s těmi našimi rozhodně nešlápnete vedle. Jsou v naší redakci osvědčené a léty prověřené. Tak hurá do toho!

Čtěte také:

Bezinkový likér a další recepty z plodů černého bezu

Jak zpracovat rakytník? Na domácí rakytníkový likér, sirup, med i rakytníkový olej

Připravte si domácí šípkový likér: Posla prvních podzimních dnů

Podzimní bylinné likéry: Hlohový likér pro silné srdce

Hloh obecný je velmi ceněnou bylinou v lidovém léčitelství. Využívá se pro posílení cév a také při zánětu žil. Pomáhá snižovat krevní tlak a poradí si i s kolísavým krevním tlakem. Uvolňuje stres a napomáhá při srdeční arytmii. Je i prevencí infarktu. Ostatně právě při srdečních onemocněních je hojně využíván. Jen opatrně, pokud užíváte nějaké léky na srdce. V tom případě buďte velmi opatrní a o konzumaci hlohu se raději poraďte s odborníkem. Bylinné likéry s hlohem vynikají jemnou a lahodnou chutí.

Bylinný likér – přísady:

Bylinný likér – příprava:

Hložinky je nejprve třeba dokonale očistit a omýt pod tekoucí vodou. Následně je dáme do větší nádoby, ve které je pomačkáme nebo nějak alespoň podrtíme. Jakmile budeme mít hotovo, můžeme zasypat třtinovým cukrem. Základ na bylinný likér dáme do větší uzavíratelné sklenice. Přidáme skořici a až po okraj zalijeme vodkou. Promícháme a uzavřeme. Hlohový bylinný likér necháme klidně až půl roku uležet. Teprve pak přecedíme. Pokud se nám bude zdát málo sladký, můžeme přidat ještě med.

Podzimní bylinné likéry: Žaludeční likér pro lepší trávení

Venku ještě teď nasbíráte řebříček nebo jitrocel, přidat můžete i šalvěj ze záhonu, mátu, anýz nebo pelyněk. Jde o bylinky, které mají pozitivní vliv na naše zažívací ústrojí a jsou schopny nám pomoci, když budeme potřebovat. Navíc nám vyjmenované byliny pomohou s trávením tuků, vyčistí žaludek po těžkém jídle a podpoří chuť k jídlu.

Bylinný likér – přísady:

  • 10 gramů směsi bylin vhodných pro žaludek
  • 200 ml 80% velejemného lihu
  • voda a cukr na naředění

Bylinný likér – příprava:

Byliny necháme usušit a nadrtíme. Vhodíme je do uzavíratelné lahve a zalijeme kvalitním alkoholem. Sklenici pevně uzavřeme a necháme dva týdny stát. Poté přefiltrujeme přes jemné plátno. Následně si rozmyslíme, jaký budeme chtít finální obsah alkoholu v likéru. Smícháme tedy požadované množství vody a cukr dle chuti, necháme na plotně rozpustit. Můžeme přidat i kousek pomeranče pro ovonění. Po zchladnutí pak vyjmeme pomeranč a přilijeme k vylouhované směsi bylin. Promícháme a přelijeme do uzavíratelných lahví

Připravte si vlastní podzimní bylinný likér

Podzimní bylinné likéry: Aronie posílí imunitu

Aronie, černý jeřáb nebo temnoplodec. To všechno jsou názvy plodů keře, který je vzdáleně příbuzný hrušni nebo jeřábům. Plody aronie jsou nakyslé až trpké. Obsahují ale spoustu vitamínů i minerálních látek, které našemu tělu prospívají. Zejména jde o vitamín A nebo vitamíny skupiny B. Dále pak o draslík či vápník. Bylinný likér z plodů aronie je vhodný pro jedince, kteří mají vyšší krevní tlak. Plody aronie ale také napomáhají tvorbě červených krvinek a pokud vám nebude dobře, tak vás bylinný likér z aronie zaručeně postaví na nohy.

Bylinný likér – přísady:

  • 1 kg aronie
  • ½ kg cukru
  • 1 l rumu
  • 1 l vody po převaření

Bylinný likér – příprava:

Bobule na likér omyjeme pod tekoucí vodou. Přichystáme si větší zavařovací sklenici (ideálně třílitrovou) a střídavě vrstvíme plody aronie a cukr. Až do vypotřebování všech plodů. Nakonec zalijeme rumem a uzavřeme. Necháme minimálně měsíc uležet. Po měsíci promícháme a přidáme ke směsi litr zchladlé převařené vody. Uzavřeme a necháme ještě měsíc louhovat. Teprve pak scedíme přes plátno a uložíme ve sklenicích v suchu a temnu.

Autor článku: Monika Poledníková



Napsat komentář: Připravte si a ochutnejte nejlepší podzimní bylinné likéry z čerstvých surovin

RE: Připravte si a ochutnejte nejlepší podzimní bylinné likéry z čerstvých surovin

Odesláním souhlasíte s pravidly diskuze.