Domácí ostružinový likér – nejlepší pití na dlouhé večery

img

Ostružinový likér je jedním z těch alkoholických nápojů, které sice nejsou omamné mírou alkoholu, ale při jejichž vychutnávání v zimě si zasněně vzpomenete léto. Jeho příprava je navíc velmi jednoduchá a z několika možností si stačí vybrat recept, který vám nejvíce vyhovuje. Nejvíc času vám tak zabere ostružiny nasbírat.

1) Ostružinový likér – recept 

Na ostružinový likér budeme potřebovat:

  • 500 g zralých ostružin
  • 250 g cukru krystal
  • 1 litr vodky

Pokud chceme nechat vyniknout vůni ostružin, použijeme vodku nebo jiný nearomatický 40% alkohol. Jinak lze použít i například slivovici, jen to může ovlivnit výsledné aroma

Čtěte také:

Připravte si domácí šípkový likér: Posla prvních podzimních dnů

Ostružinový likér – postup 

Do skleněné nádoby s víkem vložíme očištěné ostružiny, zasypeme je cukrem a zalijeme vodkou. Uzavřenou nádobu necháme stát na slunném a teplém místě po dobu 6 týdnů a občas její obsah protřepeme. Poté ostružinový likér scedíme přes látkovou utěrkou/plenou vyložený cedník a přelijeme jej do lahví.


2) Ostružinový likér – recept sladký podle vás

Ingredience jsou podobné, jen postup se mírně liší.

Na ostružinový likér budeme potřebovat:

  • zavařovací sklenici 0,7 l
  • ostružiny
  • alkohol – vodku, slivovice atd.
  • cukr
  • vodu

Ostružinový likér sladký podle vás – postup

U tohoto receptu chystáte suroviny takzvaně „od oka“. Zavařovací sklenici naplňte ostružinami a zalijte alkoholem tak, aby byly ostružiny ponořené. Také v tomto receptu nechte ostružiny v alkoholu louhovat 6 týdnů na teplém místě, tentokrát ale bez cukru. Poté směs slijte přes jemné sítko/cedník a z ostružin vymačkejte šťávu.

K oslazení likéru si svaříme cukr s vodou v poměru asi 15 lžic cukru ve 200 ml vody a necháme cukrový roztok vychladnout. Cukerný roztok pak přidáváme k ochucenému alkoholu – množství podle toho, jak silný a sladký chceme výsledný ostružinový likér – při prvním pokusu budete muset chvíli ochutnávat, než najdete svůj oblíbený poměr – nezapomeňte si výsledný poměr někam poznamenat!

Výhodou obou receptů je, že si přípravou za studena v likéru zachováte cenné vitamíny a minerály z ostružin – především vitamíny C a B, železo, hořčík a vápník.


3) Ostružinový likér – recept s intenzivní vůní

Poslední recept je nejvoňavější, jen možná o něco pracnější.

Na ostružinový likér budeme potřebovat:

  • 2 litry zralých ostružin
  • 500 g cukru
  • 300 ml vody
  • 1 litr vodky 
  • 1 ks celé skořice
  • 3 ks nového koření

Ostružinový likér s intenzivní vůní – postup 

Ostružiny rozmačkáme a necháme v lednici 4 dny uležet. Následně necháme ostružiny vykapat přes plátnem vyložený cedník. V hrnci svaříme vodu s cukrem a kořením, přidáme ostružinovou šťávu a vše necháme na mírném ohni redukovat přibližně půl hodiny.

Takto uvařený sirup necháme vychladnout a vytáhneme z něj koření. Sirup dále smícháme s alkoholem a přes kávový filtr jej slijeme do lahví. Ideálně necháme ostružinový likér před podáváním ještě několik týdnů uležet.

Připravte si doma také sirupy podle našich receptů

Napsat komentář: Domácí ostružinový likér – nejlepší pití na dlouhé večery

RE: Domácí ostružinový likér – nejlepší pití na dlouhé večery

Odesláním souhlasíte s pravidly diskuze.