Ovesné vločky na sladko i naslano 12x jinak. Inspirujte recepty z celého světa!

img

Ovesné vločky zná mnoho lidí především v snídaňových pokrmech. Ovšem použít je můžete klidně i k přípravě chutných slaných jídel. A proč právě vsadit na tento produkt? Odpověď je jednoznačná – ovesné vločky dodají tělu vlákninu a také celou řadu minerálů a vitamínů!

V následujících řádcích se můžete inspirovat dvanácti recepty z celého světa, v kterých hrají prim výživné a zdravé ovesné vločky. Je libo snídani, oběd anebo dokonce večeři z této chutné obilniny? Stačí si jen vybrat!

Ovesné vločky 12x jinak: Zdravá snídaně s banánem a skořicí

Výčet skvělých celosvětových receptů na ovesné vločky zahájíme snídaňovou variací s banánem a skořicí. Vše budete mít hotové do pěti minut. Níže uvedené množství surovin vystačí na svě porce.

Čtěte také:

Raw datlové kuličky s ovesnými vločkami

Potřebné ingredience na ovesné vločky s banánem a skořicí

  • jemně mleté ovesné vločky: 1 hrnek

  • neslazené mandlové mléko: 2 hrnky

  • rozmačkaný zralý banán: 1 kus

  • vanilkový extrakt: ½ lžičky

  • mletá skořice: ½ lžičky

Recept na ovesné vločky s banánem a skořicí

K ruce si vezměte menší hrnec a smíchejte v něm ovesné vločky, mandlové mléko, zralý rozmačkaný banán, vanilkový extrakt a skořici. Vše přiveďte k varu na středním plamenu a míchejte do zhoustnutí, což bude trvat do pěti minut. Pokrm nakonec odstavte z plotny a ihned podávejte. Dle libosti si můžete snídani dochutit i javorovým sirupem a malým kouskem másla. Dobrou chuť!

Ovesné vločky 12x jinak: Tip na rychlý vegetariánský oběd s houbami, šalvějí a vejcem

Nyní se vám nabídne recept na slané ovesné vločky s houbami, voňavou šalvějí a vejci. Tento vegetariánský pokrm můžete konzumovat třeba k rychlému obědu.

Potřebné ingredience na ovesné vločky s houbami, šalvějí a vejcem

Na čtyři porce si obstarejte:

  • olivový olej: 2 lžíce

  • jemně nasekaná cibule: 1 lžíce

  • lisovaný česnek: 1 lžička

  • jemně mleté ovesné vločky: 1 a ½ hrnku

  • hovězí vývar: 1 hrnek

  • voda: 2 hrnky

  • javorový sirup: 1 lžíce

Na houbovou směs si připravte tyto suroviny:

  • olivový olje: 1 lžíce

  • žampiony anebo lesní houby: cca 240 gramů

  • jemně nasekaná cibule: 1 lžíce

  • sůl: 1/8 lžičky

  • šalvějové listy: 3 kusy

Ostatní přísady:

  • vejce: 4 kusy

  • dýňová semínka: ¼ šálku

  • kozí sýr: ¼ šálku

Recept na slané ovesné vločky s houbami, šalvějí a vejci

Začněte tím, že si k ruce vezmete středně velký hrnec a zahřejete v něm olivový olej. Pak na něm orestujte jemně nasekanou cibuli a také lisovaný česnek. Po dvou minutách přidejte jemně mleté ovesné vločky, promíchejte a opékejte další minutu až dvě. Nakonec přilijte hovězí vývar, vodu, javorový sirup a vše vařte deset minut na středním plamenu. Než pokrm zhoustne, připravte si houbovou směs. Na pánvi si rozpalte olivový olej. Pak na něj nasypte pokrájené čerstvé houby, nasekanou cibuli a také přidejte šalvějové lístky a sůl. Restujte suroviny asi 8 až 10 minut. Nakonec šalvěj vyjměte a houbovou směs odstavte ze sporáku. Ještě zbývá připravit volská oka (žloutek by měl zůstat tekutý). Ovesné vločky naslano podávejte s vejcem, houbovou směsí, dýňovými semínky a rozdrobeným kozím sýrem. Dobrou chuť!

Ovesné vločky 12x jinak: Nevařená snídaně s příchutí kakaa, máty a čokolády

Milujete čokoládu i kakao? Potom vás zcela jistě nadchnou snídaňové ovesné vločky, které nemusíte vařit! Potřebujete jen trochu té trpělivosti, aby nabobtnaly. Z níže uvedených surovin připravíte dvě porce.

Potřebné ingredience na kakaové ovesné vločky s čokoládou

  • jemně mleté ovesné vločky: 1 hrnek

  • kakaový prášek: 3 lžíce

  • chia semínka: 1 lžíce

  • sůl: 1 špetka

  • čokoládové lupínky: 2 lžíce

  • mandlové máslo: 2 lžíce

  • neslazené mandlové mléko: 1 hrnek

  • javorový sirup: 3 lžíce

  • extrakt z máty peprné: 1/8 lžičky

Recept na ovesné vločky s kakaem, čokoládou a mátou

Příprava snídaně je velmi jednoduchá. Ve větší míse důkladně smíchejte jemně mleté ovesné vločky spolu s kakaem, chia semínky, javorovým sirupem, mátovým extraktem, solí, čokoládovými lupínky, mandlovým máslem a mandlovým mlékem. Mísu překryjte fólií a dejte do lednice na minimálně dvě hodiny. Ideální však bude, když směs necháte bobtnat přes noc. Poté konzumujte dle libosti. Přejeme dobrou chuť!

Ovesné vločky 12x jinak: Mexická ovesná kaše

V dalším receptu se vám představí ovesné vločky na mexický způsob. Tento slaný pokrm se hodí jak na oběd, tak i k večeři. Níže uvedené suroviny vystačí na přípravu jedné porce jídla.

Potřebné ingredience na přípravu mexické ovesné kaše

  • rostlinný olej: 1 lžička

  • lisované česnekové stroužky: 2 kusy

  • jemně mleté ovesné vločky: ¾ hrnku

  • Taco koření: ½ lžičky

  • sladká mletá paprika: ½ lžičky

  • limetová šťáva: ½ lžičky

  • voda: 2 hrnky

  • sůl: dle chuti

  • strouhaný čedar: dle chuti

  • kukuřičná salsa: k podávání (nemusí být)

Recept na mexickou ovesnou kaši

Začněte tím, že si do menšího hrnce nalijete olej a rozpálíte ho. Na něm pak krátce orestujte lisovaný česnek (cca 15 sekund). Dále přidejte jemně mleté ovesné vločky, Taco koření, sladkou mletou papriku, limetovou šťávu, vodu, sůl a dobře promíchejte. Vařte směs dokud nezhoustne, tj. 4 až 5 minut na středním plamenu. Mexickou ovesnou kaši podávejte se strouhaným čedarem a případě i kukuřičnou salsou. Dobrou chuť!

Ovesné vločky 12x jinak: Skotská ovesná kaše s malinami a javorovým sirupem

Ve Skotsku je oves základní pěstovanou obilninou už od středověku. Proto tamější obyvatelé také ve velkém konzumují ovesné vločky, a to jak naslano, tak i na sladko. Připravte si tradiční skotskou ovesnou kaši!

Potřebné ingredience na přípravu skotské ovesné kaše

  • jemně mleté ovesné vločky: 1 hrnek + 3 lžíce

  • voda anebo mléko: 1 hrnek + 3 lžíce

  • sůl: 1 špetka

  • javorový sirup: 2 až 3 lžíce

  • čerstvé maliny (nebo borůvky, ostružiny): dle chuti k podávání

Recept na tradiční skotskou ovesnou kaši

Nejprve si v menším rendlíku smíchejte ovesné vločky spolu s vodou anebo mlékem a se špetkou soli. Vše přiveďte na středním plamenu k varu a nezapomeňte kaši míchat, než zhoustne. To bude trvat asi 5 až 7 minut. Následně pokrm odstavte z plotny a nechte pod poklicí stát minutu. Nakonec podávejte zakápnuté javorovým sirupem a dozdobené malinami. Dobré chutnání!

Ovesné vločky 12x jinak: Ovesné palačinky na slaný způsob

Ovesné vločky můžete vcelku dobře upotřebit i k přípravě vegetariánských palačinek na slaný způsob. Získáte tak třeba rychlou večeři. Plnit je můžete čímkoliv se vám jen zachce. Vhodný je třeba kozí sýr, restovaný špenát anebo strouhaný čedar.

Potřebné ingredience na ovesné palačinky

  • vařená červená řepa (loupaná a krájená): 1 hrnek

  • nahrubo sekaná cibule: 1 kus

  • zelená chilli paprička (jemně nasekaná): 1 kus

  • čerstvý zázvor (jemně strouhaný): cca 1 centimetrový kousek

  • mletý kmín: ½ lžičky

  • mletý koriandr: ½ lžičky

  • koření Asa foetida: 1 špetka

  • bílý jogurt: ½ hrnku

  • jemně mleté ovesné vločky: ½ hrnku

  • rýžová mouka: ¼ hrnku

  • cizrnová mouka: ¼ hrnku

  • rostlinný olej: dle potřeby na smažení

  • sůl: dle chuti

Recept na slané ovesné palačinky

Začnete tím, že si do mixéru vložíte vařenou a loupanou červenou řepu a k té přidáte cibuli, chilli papričku, čerstvý zázvor, mletý kmín, ovesné vločky, mletý koriandr, koření Asa foetida, bílý jogurt, rýžovou a cizrnovou mouku, sůl a vše rozmixujete na hladkou homogenní směs. Těsto nechte stát ještě asi čtvrt hodiny při pokojové teplotě, mezitím ovesné vločky nabobtnají. Nakonec rozpalte v pánvi malé množství rostlinného oleje a na něj nalijte pomocí naběračky trochu těstíčka. Ovesné palačinky klasicky smažte z obou stran dozlatova. Podávejte dle libosti teplé i studené. Přejeme dobrou chuť.

Nejčastěji se ovesné vločky používají k přípravě sladkých snídaňových pokrmů.

Ovesné vločky 12x jinak: Jablečná ovesná kaše se skořicí a medem

Kdo by nemiloval tu úžasnou vůni a chuť karamelizovaných jablek s medem a skořicí! Připravte si ovesné vločky s touto ovocnou směsí třeba k snídani. I děti budou mít z tohoto pokrmu radost!

Potřebné ingredience na ovesné vločky s jablky, skořicí a medem

  • máslo: ½ lžíce

  • středně velké jablko: 1 kus

  • přírodní tekutý med: 3 lžíce

  • mletá skořice: 1 lžička

  • mletý zázvor: ¼ lžičky

  • mletý muškátový oříšek: ¼ lžičky

  • sůl: 1 špetka

  • voda: 2 hrnky

  • ovesné vločky: 1 hrnek

  • drcené vlašské ořechy: cca půl šálku (nemusí být)

  • mléko: cca ½ šálku (volitelně)

Recept na ovesnou kaši s jablky, skořicí a medem

Do středně velkého hrnce vložte máslo a rozpusťte jej na středním plamenu. Následně na něm orestujte loupané a pokrájené jablko spolu s medem, mletou skořicí, muškátovým oříškem, zázvorem a špetkou soli. Duste asi dvě až tři minuty, dokud ovoce nezměkne. Nakonec přidejte vodu, ovesné vločky a vařte dalších pět minut při stálém míchání do zhoustnutí. V poslední fázi lze přidat i drcené oříšky a mléko (pakliže je kaše příliš hustá). Ovesnou kaši podávejte teplou k snídani i svačině. Dobrou chuť!

Ovesné vločky 12x jinak: Slaná ovesná kaše se zastřeným vejcem na čínský způsob

Další z receptů na ovesné vločky nabídne velmi chutnou slanou kombinaci se zastřeným vejcem. Pokrm můžete konzumovat nejen k obědu či večeři, ale také k vydatné snídani.

Potřebné ingredience na přípravu slané ovesné kaše na slaný způsob

  • jemně mleté ovesné vločky: 2 hrnky

  • kuřecí vývar: 4 hrnky

  • vejce: 4 kusy

  • sójová omáčka: 2 lžíce anebo dle chuti

  • jarní cibulka (zelená část, jemně nasekaná): 2 lžíce

  • olej z chilli papriček: dle chuti

  • šalotka (jemně nasekaná): dle chuti

  • rostlinný olej: podle potřeby k restování šalotky

Recept na slanou ovesnou kaši se zastřeným vejcem

Začněte tím, že si ve středně velkém hrnci uvaříte ovesné vločky v kuřecím vývaru do husté kaše. Tu pak odstavte a pusťte se do přípravy zastřených vajec. Nakonec ovesnou kaši navrstvěte do misek, poklaďte na ní zastřené vejce, posypte nasekanou jarní cibulkou, pokapejte dle libosti sójovou omáčkou a zasypte restovanou šalotkou na rostlinném oleji. Přejeme dobrou chuť!

Ovesné vločky 12x jinak: Indická ovesná kaše Masala

Máte v oblibě indické pokrmy? Potom vám určitě zachutná ovesná kaše Masala. V tomto veganském a zdravém jídle vyniknout ovesné vločky dokonale!

Potřebné ingredience na přípravu indické ovesné kaše Masala

  • olivový olej: 1 lžíce

  • mletý fenykl: 1 lžička

  • sušený česnek: 1 lžička

  • jemně pokrájená cibule: 1 šálek

  • mražený hrášek s mrkví: 1 hrnek

  • mletá kurkuma: ½ lžičky

  • mletý kmín: 1 lžička

  • mangový prášek neboli amchur: ½ lžičky

  • mleté chilli: ½ lžičky

  • garam masala: ½ lžičky

  • voda: 7 šálků

  • ovesné vločky: 3 šálky

  • sůl: 2 lžičky anebo dle chuti

  • čerstvý a nasekaný koriandr: 1 až 2 lžíce

Recept na indickou ovesnou kaši Masala

Začněte tím, že si na nepřilnavé pánvi rozpálíte olej a na něm orestujete česnek, cibuli a mletý fenykl. Dále přidejte mraženou mrkev s hráškem, kurkumu, mletý kmín, mangový prášek, mleté chilli, garam masalu a důkladně promíchejte. Přikryjte pánev poklicí a opékejte i duste směs zhruba 2 minuty na středním plamenu. Následně přilijte vodu, vložte ovesné vločky, osolte dle chuti, propojte vařečkou a pokračujte ve vaření, než kaše zhoustne. Pokrm podávejte posypaný čerstvým a nasekaným koriandrem. Přejeme dobrou chuť!

Ovesné vločky 12x jinak: Slaná ovesná kaše se strouhaným čedarem, volským okem a rukolou

Dále tu máme vegetariánský pokrm, v kterém jsou hlavními surovinami samozřejmě ovesné vločky a také strouhaný čedar a rukola. Dopřejte si tuto dobrotu třeba k večeři. Níže uvedené suroviny vystačí na 4 skromné porce.

Potřebné ingredience na přípravu slané ovesné kaše se strouhaným čedarem, volským okem a rukolou

  • voda: 3 hrnky

  • mandlové nebo kravské mléko: 1 hrnek

  • máslo nebo olivový olej: 1 lžíce

  • ovesné vločky (jemné): 1 hrnek

  • sůl: dle chuti

  • čerstvá rukola: dle chuti

  • vejce: 4 kusy

  • strouhaný čedar (anebo jiný druh sýra): dle chuti k podávání

Recept na slanou ovesnou kaši se strouhaným čedarem, volským okem a rukolou

Do středně velkého hrnce nalijte vodu a vybraný druh mléka. Tekutinu přiveďte na středním plamenu k varu. Mezitím si na pánvi s trochou másla anebo olivového oleje orestujte ovesné vločky (cca 2 minuty). To zlepší jejich chuť v kaši. Až je opražíte, vložte je do vroucí směsi vody a mléka. Také dle chuti osolte a vařte do zhoustnutí při stálém míchání zhruba 20 minut. Pokrm podávejte s volským okem a čerstvou rukolou. Dobrou chuť!

Ovesné vločky 12x jinak: Chai ovesná kaše s mandlemi

Pokud si rádi dopřáváte kořeněný nápoj zvaný Chai, jistě vás nadchne následující recept na ovesné vločky s mandlemi.

Potřebné ingredience na přípravu Chai ovesné kaše s mandlemi

  • ovesné vločky: ½ hrnku

  • vařený čaj Chai: ¾ hrnku

  • sekané mandle: ¼ hrnku

  • mandlové či jiné oblíbené mléko: 2 lžíce

  • javorový sirup: 2 lžíce + trochu k podávání

  • mletá skořice: ¼ lžičky anebo dle chuti

  • sůl: 1 špetka

Recept na Chai ovesnou kaši s mandlemi

Začněte tím, že si k ruce vezmete středně velký hrnec a v něm smícháte ovesné vločky spolu s nasekanými mandlemi, javorovým sirupem, vařeným čajem Chai, mletou skořicí, špetkou soli a vše přivedete k varu na středním plamenu. Směs míchejte a vařte do zhoustnutí, což bude trvat asi 20 až 25 minut. Řidší konzistence pak dosáhnete přidáním dvou lžic mléka. Podávejte zakápnuté javorovým sirupem a posypané špetkou skořice. Dobré chutnání!

Ovesné vločky 12x jinak: Dýňová kaše s ovesnými vločkami z pomalého hrnce

Když se snoubí ovesné vločky s aromatickým kořením a dýňovým pyré, vznikne lahodný pokrm, který můžete bezpochyby konzumovat třeba k vydatné a zdravé snídani. Inspirujte se!

Potřebné ingredience na přípravu dýňové kaše s ovesnými vločkami z pomalého hrnce

  • ovesné vločky: 1 hrnek

  • voda: 2 hrnky

  • mléko: 2 hrnky

  • dýňové pyré: 1 hrnek

  • hnědý cukr: ¼ hrnku

  • mletá skořice: ½ lžičky

  • muškátový oříšek: 1 kus (jemně pomletý)

  • čerstvý a loupaný zázvor: cca 1 centimetr

  • hřebíček: 1 až 2 celé kusy

  • karamelová omáčka: dle chuti k podávání

Recept na dýňovou kaši s ovesnými vločkami z pomalého hrnce

K ruce si vezměte pomalý hrnec a nasypte do něj ovesné vločky, celý hřebíček, skořici a hnědý cukr. Také přidejte kousek zázvoru, mletý muškátový oříšek a vše přelijte vodou, mlékem a dýňovým pyré. Suroviny pečlivě promíchejte, hrnec uzavřete a pozvolna vařte asi 4 hodiny. Po uvaření vyjměte celý zázvor, hřebíček a ovesnou kaši s dýní podávejte třeba s karamelovou omáčkou. Přejeme dobrou chuť!

Autor článku: Iveta Berezkinová



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!
Odesláním souhlasíte s pravidly diskuze.