Aktuálně pro vás máme 1891 receptů
Spektrum Zdraví
Zapnout notifikace
Zapněte si odběr notifikací a budete přímo na Vaše zařízení dostávat upozornění na nově přidané články do této rubriky.
recept na přání
Zavařování rajčat Ostatní
18. 07. 2018 Přečteno: 25141x

Zavařování rajčat

Ingredience
- +
  • rajčata
  • sůl
  • citronová šťáva

KL - Kávová lžička, PL - Polévková lžíce

Stupeň zdravosti:
Super zdravé, doporučujeme

Zavařování rajčat – recept

Zavařovací sklenice pořádně vymyjeme. Rajčata omyjeme. Pokud nám nevadí slupky, můžeme je zavařit i se slupkami. V tom případě stačí, když rajčata nakrájíme na čtvrtiny (velká rajčata na osminy), zbavíme je přitom tvrdých částí a natlačíme je do zavařovacích sklenic. Při tlačení se uvolní šťáva, ve které budou rajčata uchovaná. Rajčata neplníme až po okraj, necháme cca 2 cm volné. Zavařovací sklenice uzavřeme čistými a suchými víčky, vložíme do zavařovacího hrnce a zavařujeme podle návodu, nejčastěji 30 minut na 90 °C. Takto zavařená rajčata vydrží v chladu a tmě minimálně rok. Pokud se chceme ujistit, že nám vydrží i déle (nebo nemáme ideální skladovací prostory), můžeme na dno každé sklenice přidat 2 polévkové lžíce citronové šťávy a 1 kávovou lžičku soli. Sklenice s rajčaty po zavaření necháme dnem vzhůru a po vychladnutí obrátíme.

Pokud preferujeme a čas nám to při zavařování rajčat dovolí, použijeme rajčata oloupaná. Nejefektivnější je omytá rajčata lehce naříznout, na 1 minutu je vložit do vroucí vody a pak hned vyjmout a vložit do ledové vody (můžeme si i pomoci kostkami ledu v míse s vodou) – snadněji se tak loupou.

Rajčata můžeme před zavařováním také rovnou ochutit, můžeme použít bylinky nebo česnek, ale vyhneme se cibuli, s tou by nám rajčata rychle zkvasila.

Hodnocení receptu:
Hodnotilo 40 lidí

Vytisknout stránku Stáhnout v PDF



Vložit komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse k receptu: 1 příspěvky.

  • Lenka
    20. 8. 2022 | 12:12
    Rajčata se s kyselinou asi nezkazí, jsou ale tak kyselá, že se nedají sníst.

Podobné recepty

lehká rajská omáčka bez mouky.jpg Ostatní

Lehká rajská omáčka bez mouky

Před přípravou omáčky si uvaříme kuřecí vývar se zeleninou. K jeho přípravě použijeme hodně zeleniny, zejména mrkve, aby měl vývar sladší chuť. Hovězí mleté maso promícháme s vejcem, osolíme, opepříme,…

rukolovy-salat.jpg Ostatní

Rukolový salát

V malém hrci si necháme zkaramelizovat třtinový cukr. Přidáme červené víno a ocet. Za stáleho míchání necháme zredukovat do zhoustnutí.  Rucolu očistíme, umyjeme a vložíme do mísy. Rajčata umyjeme, rozpůlíme…

DOBRÝ KONTAKT K TÉMATU

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE U ČLÁNKŮ

  • Nejlepší sirupy do kávy si…

    No, pro mne je káva KÁVA a měla by i kávou zůstat, tj. s čistou chutí a vůní kávy. A že cukr do kávy nepatří? ...

  • Entezopatie

    Dobrý den p. Jano jsem na tom stejně, bolesti,které mám snad všude. Jak jste vy na tom ?Příspěvek je starý 4 r...

  • Opice kapucín (Malpa…

    Koupím malpu kapucínskou

Krabičková dieta – zdravé stravování bez vaření a počítání kalorií

Zdravé stravování jsem si vyzkoušela taky, objednávala jsem čtyři měsíce a s jídlem a výslednou váhou jsem spo...

Tipy, jak ušetřit při nákupu kosmetiky a neslevit na kvalitě

Hodně zajímavých slev je také na https://slevovykupon.net/

Doporučené recepty

Hovězí játra na cibulce

Hlavní jídla: Hovězí játra na cibulce

Hovězí játra zbavíme blan, omyjeme, osušíme a nakrájíme na nudličky. Na sádle osmažíme na proužky nakrájenou…

Vafle

Dezerty: Vafle

Máslo rozehřejeme, mouku smícháme s kypřícím práškem. Do misky nalijeme rozpuštěné máslo, přidáme cukr, vanilkový…