Aktuálně pro vás máme 1869 receptů
Spektrum Zdraví
Zapnout notifikace
Zapněte si odběr notifikací a budete přímo na Vaše zařízení dostávat upozornění na nově přidané články do této rubriky.
recept na přání
Zavařování rajčat Ostatní
18. 07. 2018 Přečteno: 22222x

Zavařování rajčat

Ingredience
- +
  • rajčata
  • sůl
  • citronová šťáva

KL - Kávová lžička, PL - Polévková lžíce

Stupeň zdravosti:
Super zdravé, doporučujeme

Zavařování rajčat – recept

Zavařovací sklenice pořádně vymyjeme. Rajčata omyjeme. Pokud nám nevadí slupky, můžeme je zavařit i se slupkami. V tom případě stačí, když rajčata nakrájíme na čtvrtiny (velká rajčata na osminy), zbavíme je přitom tvrdých částí a natlačíme je do zavařovacích sklenic. Při tlačení se uvolní šťáva, ve které budou rajčata uchovaná. Rajčata neplníme až po okraj, necháme cca 2 cm volné. Zavařovací sklenice uzavřeme čistými a suchými víčky, vložíme do zavařovacího hrnce a zavařujeme podle návodu, nejčastěji 30 minut na 90 °C. Takto zavařená rajčata vydrží v chladu a tmě minimálně rok. Pokud se chceme ujistit, že nám vydrží i déle (nebo nemáme ideální skladovací prostory), můžeme na dno každé sklenice přidat 2 polévkové lžíce citronové šťávy a 1 kávovou lžičku soli. Sklenice s rajčaty po zavaření necháme dnem vzhůru a po vychladnutí obrátíme.

Pokud preferujeme a čas nám to při zavařování rajčat dovolí, použijeme rajčata oloupaná. Nejefektivnější je omytá rajčata lehce naříznout, na 1 minutu je vložit do vroucí vody a pak hned vyjmout a vložit do ledové vody (můžeme si i pomoci kostkami ledu v míse s vodou) – snadněji se tak loupou.

Rajčata můžeme před zavařováním také rovnou ochutit, můžeme použít bylinky nebo česnek, ale vyhneme se cibuli, s tou by nám rajčata rychle zkvasila.

Hodnocení receptu:
Hodnotilo 40 lidí

Vytisknout stránku Stáhnout v PDF



Vložit komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse k receptu: 1 příspěvky.

  • Lenka
    20. 8. 2022 | 12:12
    Rajčata se s kyselinou asi nezkazí, jsou ale tak kyselá, že se nedají sníst.

Podobné recepty

lehká rajská omáčka bez mouky.jpg Ostatní

Lehká rajská omáčka bez mouky

Před přípravou omáčky si uvaříme kuřecí vývar se zeleninou. K jeho přípravě použijeme hodně zeleniny, zejména mrkve, aby měl vývar sladší chuť. Hovězí mleté maso promícháme s vejcem, osolíme, opepříme,…

rukolovy-salat.jpg Ostatní

Rukolový salát

V malém hrci si necháme zkaramelizovat třtinový cukr. Přidáme červené víno a ocet. Za stáleho míchání necháme zredukovat do zhoustnutí.  Rucolu očistíme, umyjeme a vložíme do mísy. Rajčata umyjeme, rozpůlíme…

rajcatovy-salat-s-mozzarellou-a-krutony.jpg Ostatní

Rajčatový salát s mozzarellou a krutony

Rajčata nakrájíme na měsíčky, smícháme s natrhanou mozzarellou, lístky bazalky, osolíme, opepříme a smícháme s trochou olivového oleje. Chléb (nejlépe den starý) nakrájíme na kostičky, smícháme s trochou oleje…

DOBRÝ KONTAKT K TÉMATU

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE U ČLÁNKŮ

  • Mrouskání koček můžete…

    Očividně nemáte žádné informace, jinak byste se takto neptala. Neznám žádného věta, který toto doporučuje!!!

  • Mrouskání koček můžete…

    Proč tak histerická reakce?? v čem je to tak špatné, jestli můžete být zcela konkrétní , idealne s odkazem na...

  • Mrouskání koček můžete…

    Jak zklidnit a utišit mrouskající kočku?<br> <br> Ráda číslo 3 je totální hnus. Ukažte ty následky po té antikoncepc...

Práce u počítače vestoje? Odhalte benefity standing office!

Stání je pro zdraví nejhorší možná "činnost". Odrovnáváte si páteř, klouby, narušujete krevní oběh, přetěžujet...

Práce u počítače vestoje? Odhalte benefity standing office!

jasně. A u toho ještě tančit a efektivita práce je nulová. Tohle ráda nemám. Mám novou profi židli, ortopedick...

Doporučené recepty

Domácí čokoládová zmrzlina

Dezerty: Domácí čokoládová zmrzlina

Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni a necháme vychladnout. Žloutky vyšleháme s cukrem, postupně přidáváme smetanu a…

Vajíčkový salát

Saláty: Vajíčkový salát

Vejce uvařená natrvdo nakrájíme na malé kostičky. Smícháme s majonézou a jogurtem, přidáme vinný ocet a nadrobno…