Aktuálně pro vás máme 1900 receptů
Spektrum Zdraví
Zapnout notifikace
Zapněte si odběr notifikací a budete přímo na Vaše zařízení dostávat upozornění na nově přidané články do této rubriky.
recept na přání
Losos s holandskou omáčkou Hlavní jídla
18. 09. 2017 Přečteno: 6271x

Losos s holandskou omáčkou

Ingredience
- +
  • čerstvý losos: 400 g
  • žloutky: 2 ks
  • cibule: 1 ks
  • máslo: 100 g
  • suché bílé víno: 300 ml
  • olivový olej
  • citron
  • sůl
  • pepř
  • čerstvý kopr, pažitka atd.

KL - Kávová lžička, PL - Polévková lžíce

Stupeň zdravosti:
Zlatá střední cesta

Losos s holandskou omáčkou - recept

Lososa očistíme, jemně osolíme a opepříme, pokapeme citronem a necháme odpočinout. Mezitím začneme připravovat holandskou omáčku. Svaříme víno společně s nadrobno nakrájenou cibulí a pepřem. Vaříme tak dlouho, dokud nám nezůstane asi čtvrtina původního objemu. Poté necháme mírně vychladnout.

Až máme základ holandské omáčky vlažný, všleháme do něj žloutky a ve vodní lázni pomalu ohříváme. Přitom šleháme, abychom získali omáčku krémovité konzistence. Vmícháme také rozpuštěné máslo a v případě potřeby dosolíme. Udržujeme v teple, ale omáčka nesmí vařit.

Na rozpálené pánvi s olejem zprudka opečeme lososa, stačí z každé strany asi 3 minuty, a poté dopečeme ještě 5 minut v troubě předehřáté na 180 °C. 

Lososa s holandskou omáčkou můžeme servírovat s opečeným i vařeným bramborem. Ozdobit jej nakonec můžeme koprem, který se k chuti lososa náramně hodí, pažitkou nebo jinými bylinkami. 

Hodnocení receptu:
Hodnotilo 9 lidí

Vytisknout stránku Stáhnout v PDF



Vložit komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse k receptu: 0 příspěvky.

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!
Tip na recept

Losos na grilu

Losos na grilu

Filety z lososa potřeme olivovým olejem, posypeme nasekanými bylinkami, důkladně nasolíme, opepříme a zakápneme šťávou z citronu. Necháme asi 30 minut odpočívat při pokojové teplotě.  Rozehřejeme gril a…

DOBRÝ KONTAKT K TÉMATU

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE U ČLÁNKŮ

  • Jak zhubnout? Vsaďte na…

    Vždycky jsem chtěla běhat po lesních cestách, ale kořeny, kameny a nerovnosti mi dávaly zabrat. Po každém běhu...

  • Tělové máslo pro krásu i…

    Mangové máslo je naprostá pecka. Moc se o něm nepíše. Já ho objevila loni a jsem z něj nadšená. Určitě doporuč...

  • Tipy na zavařování hotových…

    Naprosté nesmysly, co tu píšete.<br> <br> U masa je klíčové dosáhnout dostatečně vysoké teploty (alespoň 120 °C) po ...

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?
Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

Doporučené recepty

Domácí tymiánová limonáda

Nápoje: Domácí tymiánová limonáda

Začněte tím, že si do středního hrnce napustíte kohoutkovou vodu. Poté do ní vložte snítky tymiánu, vsypte cukr a…

Špenát z kopřiv

Přílohy: Špenát z kopřiv

Omyté kopřivy spaříme v horké vodě. Po okapání nasekáme na jemno. Na sádle osmahneme nakrájenou na kostičky cibuli…

Kandovaná dýně hokkaidó

Ostatní: Kandovaná dýně hokkaidó

Dýni hokkaidó omyjeme, vydlabeme semínka a nakrájíme na kostičky o rozměru asi 0,5 cm x 0,5 cm. Slupku můžeme…

Smažené mlíčí

Předkrmy a chuťovky: Smažené mlíčí

Mlíčí dobře propláchneme a necháme okapat, příp. vysušíme papírovou utěrkou. Nakrájíme na asi 3cm kousky, osolíme…