Aktuálně pro vás máme 1891 receptů
Spektrum Zdraví
Zapnout notifikace
Zapněte si odběr notifikací a budete přímo na Vaše zařízení dostávat upozornění na nově přidané články do této rubriky.
recept na přání
Dezerty
20. 04. 2016

Jablečný koláč po francouzsku

Ingredience
- +

KL - Kávová lžička, PL - Polévková lžíce

Stupeň zdravosti:
Nedietní mňamka
  • 500 – 600 g jablek
  • 120 g hladké mouky
  • 100 g polohrubé mouky
  • 40 g cukru moučka
  • 10 g třtinového cukru
  • 150 g másla
  • 1 vejce
  • povidla nebo marmeláda
  • sůl
  • bílý rum
  • voda – asi 2 lžíce
  • máslo a hrubá mouka na vymazání a vysypání formy

Jablečný koláč po francouzsku – recept

Nejprve si připravíme těsto na koláč. Smícháme obě mouky, špetku soli, cukr, vodu, vejce a 100 g změklého másla, pořádně promícháme a vytvoříme vláčné kompaktní těsto. Zabalíme ho do potravinové fólie a necháme cca 20 minut tuhnout v lednici.

Mezitím, když nám tuhne těsto, si oloupeme jablka a nakrájíme je na teňučké plátky. Dále si vymažeme formu máslem a vysypeme hrubou moukou.

Těsto vytáhneme z lednice a ve formě jej rozválíme tak, aby sahalo až k okrajům a pokrývalo rovnoměrně celou formu. Nyní na těsto naskládáme tenké plátky jablek a polijeme 50 g rozpuštěného másla. Jablečný koláč posypeme třtinovým cukrem a vložíme do předehřáté trouby. Na 170 stupňů pečeme cca 30 - 40 minut.

V době, kdy se nám jablečný koláč peče v troubě, si nachystáme v menší misce marmeládu (popřípadě povidla) s bílým rumem (cca. 3 lžíce). Obě suroviny promícháme a necháme uležet.

Po cca. 30 minutách vytáhneme jablečný koláč z trouby a potřeme připravenou směsí marmelády s rumem. Vložíme ho ještě na dalších cca 10 minut dopéct na 250 stupňů. Na koláči se tak utvoří lahodná ovocná vrstva.

Hodnocení receptu:
Hodnotilo 0 lidí

Vytisknout stránku Stáhnout v PDF



Vložit komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse k receptu: 0 příspěvky.

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!
Tip na recept

Vajíčková omáčka

Vajíčková omáčka

Máslo v hrnci rozehřejeme, zasypeme moukou a vytvoříme jíšku. Přidáme vývar, mléko a kysanou smetanu. Přivedeme k varu, snížíme plamen a necháme asi 10 minut probublávat. Mezitím si pokrájíme uvařené vejce a…

DOBRÝ KONTAKT K TÉMATU

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE U ČLÁNKŮ

Krabičková dieta – zdravé stravování bez vaření a počítání kalorií

Zdravé stravování jsem si vyzkoušela taky, objednávala jsem čtyři měsíce a s jídlem a výslednou váhou jsem spo...

Tipy, jak ušetřit při nákupu kosmetiky a neslevit na kvalitě

Hodně zajímavých slev je také na https://slevovykupon.net/

Doporučené recepty

Domácí pařížský salát

Saláty: Domácí pařížský salát

Salám nakrájíme na nudličky, stejně tak okurky. Cibuli nasekáme najemno, přidáme hrášek a majonézu a vše…

Květákový nákyp

Hlavní jídla: Květákový nákyp

Květák omyjeme, rozdělíme na růžičky a ve vroucí vodě povaříme. Poté jej pokrájíme na menší kusy a necháme okapat.…

Karamelizovaná mrkev

Přílohy: Karamelizovaná mrkev

Mrkve nakrájíme na silnější kolečka, petrželku nadrobno, vymačkáme šťávu z limetky. V pánvi rozehřejeme olej, ve…

Cottage sýr s rajčaty a krekry

Ostatní: Cottage sýr s rajčaty a krekry

Příprava této odpolední svačinky je vskutku snadná! Nejprve si omyjte rajčata a nakrájejte je na menší kostičky.…