Hlavička

Vykouzlete si sami jednoduše kvalitní domácí sýr eidam různých chutí

31. 10. 2019

Připravit domácí sýr typu eidam je velmi snadné. Navíc nejen, že víte, jaké ingredience jste do sýru dali, ale můžete si pohrát s jeho chutí i tvarem a ohromit tak i své okolí. Cenově vás sice domácí sýr vyjde dráž než v obchodě, protože vyrobené množství je vzhledem k objemu přísad poměrně malé, ale kvalitou a chutí se vám domácí sýr eidam určitě vyplatí. 

Domácí sýr eidam – ingredience

Na výrobu domácího sýru eidam budeme potřebovat čerstvé mléko, může být pasterizované. Důležité je, aby bylo co nejtučnější, alespoň se 4 % tuku. Použít nelze mléko trvanlivé, protože prošlo záhřevem vysokými teplotami. Také u másla dejte pozor na složení, aby se jednalo o skutečné máslo, a ne o některou jeho upravenou verzi s rostlinnými oleji.

Na domácí sýr eidam si připravíme:

  • 500 ml plnotučného mléka
  • 500 g tučného hrudkovitého tvarohu
  • lžičku soli
  • lžičku opravdového másla
  • lžičku jedlé sody 

Domácí sýr eidam – recept

  1. Začneme tím, že do hrnce nalejeme mléko, přidáme tvaroh a lžičkou tvaroh v mléce rozmělníme na menší kousky. Není nutné, aby vznikla jednotná konzistence, jen nám jde o to, aby tvaroh nezůstal příliš vcelku. Na mírném stupni mléko s tvarohem zahříváme, dokud se nezačnou oddělovat bílé hrudky od nažloutlé tekutiny – syrovátky – to zabere asi 5 minut. Ještě asi minutu necháme obojí společně povařit.
  2. Zatímco se směs vaří, připravíme si formu. Použít můžeme malou zapékací misku nebo formičku na muffiny. Tu vyložíme potravinovou fólií, abychom později sýr lépe vyklopili.
  3. Hotovou směs slijeme přes cedník – syrovátka proteče dolů a v cedníku zůstanou hrudky sýřeniny. Syrovátku nevyhazujeme, můžeme ji vypít nebo použít na výrobu domácího kváskového chleba nebo do kynutých těst.
  4. Do čistého hrnce přesuneme obsah cedníku, přidáme sůl, sodu a máslo a za neustálého míchání vše společně na mírném stupni zahříváme. Cílem je celou směs roztavit na hladkou hmotu bez hrudek. Pokud se nám sýr příliš přichytává na dno hrnce, můžeme tento proces provádět ve vodní lázni – hrnec vložíme do většího hrnce s vroucí vodou. Dáváme si ale pozor na opaření unikající párou!
  5. V momentě, kdy je sýr hladký a žlutý, jej stěrkou přesuneme do nachystané formy a upěchujeme. Sýr necháme alespoň hodinu vychladnout a můžeme jej již podávat. Ideálně jej ale ještě zakryjeme potravinovou fólii a dáme alespoň na 2 hodiny do lednice. Bude se nám tak lépe krájet. 

Domácí sýr eidam – tipy

  • Během výroby můžeme domácí sýr eidam také samozřejmě různě ochutit. Mezi oblíbené ingredience patří nadrobno nakrájená sušená rajčata, olivy, drcený pepř nebo různé bylinky. Momentem pro jejich přidání je v okamžiku, kdy máte v hrnci hotový roztavený sýr – tedy před jeho přesunem do formy. Přísady se sýrem dobře promícháme, aby se rozmístily co nejrovnoměrněji.
  • Při příležitosti oslav nebo jen tak pro radost můžete také připravit domácí sýr eidam do formiček různých tvarů– sýrová hmota je tvárná a po důkladném vychladnutí drží tvar.

SERIÁL - Přečtěte si také, jak vyrobit další domácí mléčné výrobky


Stáhnout v PDF

Přečteno: 1292x

Rozbalit všechny příspěvky
Nový komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.

Doporučujeme k tématu

RIGENFORTE kapsle pro růst vlasů 30ks

Doplněk stravy na vlasy, výživu pokožky a nehty s Biotinaxem, vitamíny,…

Cena: 172 Kč  212 Kč 

Glycerin čistý přírodní 150ml Ayumi

100% čistá a přírodní hydratace těla Kožní výhody glycerinu: hluboce…

Cena: 180 Kč  239 Kč 

Mýdlo Visaka 75g

Ájurvédské bylinné mýdlo Svěží pocit po umytí, příjemná limetková…

Cena: 49 Kč  59 Kč 

Nákupní taška ENVIROSAX® Havana

Ekologická nákupní taška vyznačující se kvalitou zpracování a nádherným…

Cena: 149 Kč  229 Kč 

Spektrum zdraví Academy - spektrum zdraví

Dobrý kontakt k tématu

Kavárna u Amose v Nové Pace

Nezávislá maloobchodní síť BALA v současné době propojuje v rámci svých sítí Bala a Gastro více než 1600 kmenových...

DSCN1037a-500x574

Michaela Maťhová: E-book o pěstování bylinek

Michaela Maťhová si uvědomuje sílu bylinek, a proto se věnuje pěstování bylinek a jejich užívání pro...

Pekárna Kabát: ruční výroba pečiva a jeho prodej, Praha a Plzeň

Pekárna Kabát je zavedená rodinná pekařská firma s tradicí od roku 1992....

František Janeček: řeznictví a uzenářství, Rousínov

Nedáte dopustit na kvalitní maso a uzeniny vyrobené podle poctivých tradičních receptur?...

Firma Janeček: profesionální řeznické háky na maso

V masném průmyslu je nejdůležitější hygienické zázemí pří zpracování syrového masa. Čisté...

Pro dodržení zásad pro získání souhlasu koncových uživatelů v EU bychom vás chtěli informovat, že tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte