Ackee: Tradiční ovoce z Jamajky okouzlí chutí, ale může i zabít

Ackee: Tradiční ovoce z Jamajky okouzlí chutí, ale může i zabít
25. 01. 2024

I když je ackee všeobecně považováno za zeleninu, jde o tropické ovoce. Mate tak podobně jako naše české rajče, které se botanicky rovněž řadí mezi druh ovoce. Ackee je národní ovoce Jamajky a rozhodně stojí za zmínku, neboť má spoustu benefitů pro naše zdraví.

Ackee roste na stálezeleném stromě, který můžete znát pod označením Poddužák lahodný. Strom dorůstá výšky až deset metrů a ovoce z něj je možné sklízet po ceý rok. I když v Česku se o ackee příliš nemluví, Jamajčani jsou jsou na své tradiční ovoce hrdí a tradičně jej podávají vařené společně se slanou rybou. Je to vlastně i základ jejich běžné snídaně. Mnozí chuť vařeného ackee přirovnávají k našim míchaným vajíčkům. Syrové chutná rozhodně jinak a lépe.

Ackee: Čerstvé nebo vařené?

Plody ackee jsou oranžové až červené mají hruškovitý tvar. Velikostně se pohybují okolo deseti centimetrů. Když ovoce dozraje, slupka praskne a objeví se tři kapsy s narůžovělým vnitřkem. Ten je rosolovitý a skrývají se v něm velká černá semena. Ty se nekonzumují, jsou toxická. Specifická je však i konzumace jedlé části plodu. Mnozí doporučují tuto část ackee opláchnout ve vodě a scedit. A kvůli případné toxicitě je lepší jíst ovoce vařené, nikoliv syrové. Avšak pokud je plod dostatečně zralý, nemusíte se bát sníst jej bez jakékoliv úpravy.

Čtěte také:

České superpotraviny mohou nahradit ty exotické. Používáte je?

Maracuja, rambutan, pitahaya a další méně známé druhy exotického ovoce, které stojí za to vyzkoušet

Už jste ochutnali exotické ovoce jménem lucuma? Jeho chuť vás okouzlí

Zdravotní výhody ackee

Přesto, že není ackee na konzumaci zrovna nejjednodušší druh ovoce, nelze mu upřít mnohé blahodárné účinky na zdraví. Umí totiž skvěle snižovat krevní tlak, pomáhá zvýšit množství energie, podporuje hojení i dobré trávení. Chrání před vznikem cukrovky, snižuje hladinu cholesterolu, zlepšuje krevní oběh, pomáhá budovat silné kosti a posiluje imunitní systém. A v čem dále vyniká?

Ackee je bohaté na vlákninu

O důležitosti vlákniny se hovoří prakticky neustále. A právě vlákninu obsahuje ackee ve skutečně velkém množství. Pomáhá tak předejít zácpě, zažívacím obtížím, nadýmání nebo zánětu tlustého střeva.

Draslík jako základní živina

Ani na draslík není ackee chudé. Tento minerál pomáhá v těle rozšiřovat cévy. Navíc spolupracuje se sodíkem na vyvážení tekutin a elektrolytů v těle. Drží krevní tlak v normě, pomáhá eliminovat ledvinové kameny i věkem podmíněnou ztrátu kostní hmoty. Dokonce je schopen snížit i riziko mrtvice.

Nezralé ackee je jedovaté, jíst se může pouze v plné zralosti

Ackee nahradí maso

Ackee je ovocem vhodným pro vegetariány či vegany. 100gramová porce ovoce v sobě ukrývá až 4 gramy bílkovin. Ty jsou důležité ke stavbě a opravě tkání. Navíc je naše tělo potřebuje i k výrobě enzymů, hormonů a dalších látek nezbytných pro bezproblémový “provoz” organismu. 

Rostlinné chemikálie v ackee

Tropické ovoce z Jamajky obsahuje i saponiny. Tedy rostlinné chemikálie, které se nacházejí mimo jiné i v hrachu, ženšenu nebo sójových bobech. Saponiny pomáhají bojovat proti poškození volnými radikály a mohou dokonce snižovat i riziko vzniku nádorových onemocnění. 

Pomocník při cukrovce

Ackee je ovocem, které pomáhá diabetes regulovat a rovněž u zcela zdravých osob napomáhá předcházet vzniku cukrovky. Ackee obsahuje komplexní sacharidy, které mohou pomáhat regulovat hladinu cukru v krvi. A rovněž vláknina, která je v ovoci obsažena, pomáhá regulovat hladinu glukózy i inzulínu v krvi

Nezralé ackee je jedovaté

Jestliže budete konzumovat zralé ackee, nemusíte se ničeho obávat. Nic se vám nemůže stát a naopak můžete čerpat benefity z jeho konzumace. Jediné, co vás může překvapit, je jeho typická chuť, která nemusí lahodit každému. Někoho zase okouzlí natolik, že ackee zařadí na seznam svých oblíbených druhů. Avšak vyvarujte se ochutnávání nezralého ackee. Nezralé ovoce totiž v sobě má jedovaté chemikálie, které mohou způsobit až poškození jater. Navíc může vyvolat křeče, sníženou hladinu cukru a v nejextrémnějších případech dokonce smrt. U zcela nezralého ackee nepomůže ani vaření či konzervace. Na vině je totiž aminokyselina hypoglycin, kterou nelze nijak zlikvidovat.

Autor článku: Monika Poledníková



Napsat komentář: Ackee: Tradiční ovoce z Jamajky okouzlí chutí, ale může i zabít

RE: Ackee: Tradiční ovoce z Jamajky okouzlí chutí, ale může i zabít

Odesláním souhlasíte s pravidly diskuze.