Znáte nance? Mirabelka nancyská dodá energii a pečuje o silnou imunitu

Znáte nance? Mirabelka nancyská dodá energii a pečuje o silnou imunitu
01. 02. 2025

Ne nadarmo se jí říká “zlaté ovoce”. Pro lidské zdraví je naprosto úžasná. Nance mirabelka vypadá na první pohled jako žlutooranžová třešeň. Je neskutečně nabitá cennými látkami a konzumentům nabízí i jedinečný chuťový profil. V kuchyni s ní pak můžete doslova kouzlit.

Mirabelka nancyská čili nance pochází z tropických oblastí Střední a Jižní Ameriky. Má ráda teplo. Plody jsou velké zhruba jeden až dva centimetry a pochlubit se mohou obzvláště vysokým obsahem vitamínu C. Nechybí ale ani vláknina a antioxidanty. Ty chrání buňky před poškozením volnými radikály. Ty mohou přispět k celkovému zdraví a potencionálně snížit riziko vzniku chronických onemocnění

Nutriční parametry nance

Plody nance jsou skvělým zdrojem vlákniny. Ta napomáhá, mimo jiné, lepšímu zažívání. Dále obsahují hodně vápníku, který je důležitý pro silné kosti i zuby. Hořčík zase pečuje o krevní tlak a vysoké množství vitamínu C posílí imunitní systém a stará se o to, abychom nebyli nemocní. Vitamín E jako antioxidant zase chrání buňky před poškození volnými radikály, měď se stará o pojivové tkáně a draslík vyrovnává hladinu tekutin v těle. Díky obsaženým složkám jde o slušný elixír mládí, který dodává energii, sílu a vitalitu.

Čtěte také:

Mirabelka není špendlík. I pěstování mirabelek však zvládne téměř každý

Exotické i běžné potraviny pro dobrou náladu, které vás dostanou z deprese

Už jste ochutnali exotické ovoce jménem lucuma? Jeho chuť vás okouzlí

Nance i pro diabetiky?

Ovoce nance obsahuje poměrně dost sacharidů, přesto bývá diabetikům doporučováno. Je však třeba je konzumovat střídmě. V ovoci se přirozeně vyskytují přírodní cukry, které mohou ovliňovat hladinu glukózy v krvi. Zpomalit trávení sacharidů a minimalizovat výkyvy hladinu cukru v krvi může pomoci jejich konzumace společně s bílkovinami nebo zdravými tuky

Nance ovoce chutná syrové i tepelně zpracované

Nance ovoce v kuchyni

Chuť nance je sladká i kyselá, rozhodně pak výrazná. Plody lze jíst syrové nebo mohou být vhodnou součástí ovocných salátů, smoothies a lze je i zavařovat nebo z nich vyrobit džem. V některých oblastech nance konzervují v sirupu či octu, čímž z nich vytvářejí pikantní koření do mnohých pokrmů. Nance se přidávají také na ozdobu alkoholických i nealkoholických nápojů. A můžete je i zmrazit a třeba si z nich pak udělat netradiční zmrzlinu či sorbet. Nance lze ale využívat do slaných jídel, včetně dušeného masa nebo do jídel s drůbeží a rýží.

Tradiční konzumace nance

V Mexiku se čerstvé plody nance s oblibou prodávají jako svačina, pokropené limetkovou šťávou a posypané chilli práškem. V Panamě se zase nance používá do krémového dezertu podobného pudingu. Pesada de Nance se vyrábí z vody, cukru, ovoce a kukuřičného škrobu. Dezert se podává teplý i studený a obvykle je ještě doplněný čerstvým sýrem, mlékem nebo kukuřicí. V Nikarague se zase používá do raspadost. Tedy speciálního dezertu z vařeného a rozmačkaného nance v kombinaci se zahřátou směsí hnědého cukru, bílého cukru a skořice. V Brazílii se zase nance fermentuje na chicha čili nápoj podobný pivu. A na Kostarice se plody destilují do likéru zvaného crema de Nance. Nezralé plody nance se pak používají jako přírodní barvivo na bavlnu a kůra se louhuje do léků na snížení horečky.

Autor článku: Monika Poledníková



Napsat komentář: Znáte nance? Mirabelka nancyská dodá energii a pečuje o silnou imunitu

RE: Znáte nance? Mirabelka nancyská dodá energii a pečuje o silnou imunitu

Odesláním souhlasíte s pravidly diskuze.