Retro dezerty: Punčové řezy nás lákají svou barevností i rumovou příchutí

Barevné punčové řezy zná snad každý. Mezi nejoblíbenější zákusky patřil nejen za minulého režimu, ale už za první republiky. Kvůli obsahu cukru a alkoholu jde spíše o kaloričtější laskominu, ale stejně jako další retro dezerty si ho můžete připravit i doma a ovlivnit tak jeho složení.

Punčové řezy – historie dezertu

Stejně jako další retro dezerty i punčové řezy nám svůj původ tají. Není tak vůbec jasné, koho kdy napadlo obarvit piškotové těsto, v různých variacích ho slepit marmeládou a promáčet cukrovo-rumovým rozvarem. Je to škoda, protože by se tento člověk stal oblíbencem mnoha generací, které milují jeho sladko-kyselo-rumovou chuť. Připravit punčové řezy doma je pracnější, můžete si ale poměr surovin přizpůsobit podle své chuti. K punčovým řezům si skvěle bude hodit domácí punč

Punčové řezy – recept

Na každou vrstvu piškotového těsta budete potřebovat:

  • 4 vejce
  • 80 g cukru krupice
  • 80 g hladké mouky

Obvykle se připravují 3 vrstvy těsta, takže si všechny ingredience na punčové řezy připravíme 3krát.

Na rumový rozvar budeme potřebovat:

  • 300 ml vody
  • 300 g cukru krupice
  • rum nebo rumové aroma – množství podle chuti
  • šťávu z citronu podle chuti

Na polevu si nachystáme:

  • 250 g cukru krupice
  • 130 ml vody
  • 1 lžíci citronové šťávy
  • 1 lžíci rumu

A dále ještě budeme potřebovat:

  • rybízovou nebo višňovou marmeládu
  • červené potravinářské barvivo
  • hořkou čokoládu nebo čokoládovou polevu

Punčové řezy – postup

Nejprve si připravíme piškotové pláty. Na každý plát vždy vyšleháme v míse vejce s cukrem a poté do směsi vmícháme prosátou mouku. Do těsta na jeden z plátů přidáme malé množství červeného potravinářského barviva, aby získalo růžovou barvu. Každý plát pečeme samostatně na pečícím plechu vyloženém pečícím papírem v troubě předehřáté na 190 stupňů Celsia asi 10 minut. Špejlí si ověříme, že je těsto propečené.

Během pečení si připravíme cukrovo-rumový rozvar. Vodu ohřejeme a rozpustíme v ní cukr. Poté přidáme rum nebo rumové, případně punčové aroma a citronovou šťávu podle chuti.

Na tác s okrajem si položíme jeden bílý piškotový plát a pomažeme ho marmeládou. Na něj položíme růžový plát. Růžový plát rovnoměrně polijeme rozvarem. Druhý bílý plát pomažeme marmeládou a přiklopíme ho na růžový plát. Na punčové řezy položíme další tác nebo plech a zatížíme je např. 3 baleními mouky/cukru. Punčové řezy necháme uležet několik hodin, ideálně do druhého dne. Chceme dosáhnout toho, že se rozvar dostane do všech vrstev, proto také punčové řezy během zatížení několikrát otočíme.

Druhý den si připravíme polevu. Vodu s cukrem přivedeme k varu a 10 minut povaříme. Vznikne tím cukrový sirup, který přelijeme do mísy, ochutíme rumem a citronem a několik minut mícháme, až změní barvu. Polevu na punčové řezy můžeme nechat bílou nebo ji obarvit malým množstvím červeného potravinářského barviva, aby získala růžovou barvu. Připravenou polevou můžeme potřít celou plochu horního piškotového plátu vcelku nebo nejprve nařezat jednotlivé punčové řezy a potřít je na horní straně a užších bočních stranách, aby na delší straně zůstal barevný profil řezů. Na závěr pocákáme punčové řezy rozpuštěnou hořkou čokoládou nebo čokoládovou polevou. Hotové punčové řezy uchováme v lednici.

Přečtěte si také recepty na další české retro dezerty


Stáhnout v PDF
Rozbalit všechny příspěvky
Nový komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.

Doporučujeme k tématu

Bezinková šťáva 100% Beutelsbacher 0,7l…

100% bezinková šťáva Čerstvá vylisována šťáva z plodů divoce rostoucího…

Cena: 72 Kč  87 Kč 

Rýže BASMATI výběrová SARIM 2kg

Kvalitní himalájská rýže Basmati. Obsahuje pouze extra dlouhá výběrová zrna…

Cena: 139 Kč  169 Kč 

ROZINKY černé RAW - sušené na slunci 250g

Sladké rozinky vynikající chuti, RAW kvalita Rozinky obsahují rosveratrol a…

Cena: 83 Kč  109 Kč 

AMALAKI sušené 200g FUDCO

Sušené plody ovoce amalaki, slazené Plod Amalaki je v ajurvédské medicíně…

Cena: 58 Kč  89 Kč 

Pro dodržení zásad pro získání souhlasu koncových uživatelů v EU bychom vás chtěli informovat, že tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte