Domácí medové řezy: Retro dezert, který potěší každý mlsný jazýček

Medové řezy mají mnoho variant. Jejich výhodou je, že si můžete upravit počet vrstev, přidávat či ubírat ingredience a vždy budou chutnat skvěle. Základem, jak už název napovídá, je voňavý med v těstě a sladký krém, který jednotlivé vrstvy těsta spojuje. Medové řezy patří mezi retro dezerty, které si můžeme připravit s marmeládou i bez a kdo to má rád, může je provonět i pár kapkami rumu.

Medové řezy – recept 

Na těsto na 4 medové pláty budeme potřebovat:

  • 450 g hladké mouky
  • 150 g cukru moučka
  • 100 g másla
  • 4 lžíce medu
  • 5 lžic mléka
  • 2 ks vajec
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • do těsta můžeme přidat také skořici nebo muškátový oříšek

Na krém si připravíme:

  • 300 ml mléka
  • 3 lžíce dětské krupice
  • 2 sáčky vanilkového cukru
  • 200 g másla
  • 200 g moučkového cukru

Na zdobení použijeme:

  • 180 g hořké čokolády
  • 2 lžíce oleje
  • nasekané vlašské ořechy

Medové řezy – postup 

  1. Základ na těsto na medové řezy si připravíme ve vodní lázni. Nejprve rozpustíme máslo, ke kterému přidáme med, cukr, mléko a rozšlehaná vajíčka. Vše důkladně promícháme – výsledek bude mít krémovou konzistenci. Směs odstavíme a necháme vychladnout.
  2. Prosátou mouku smícháme s práškem do pečiva a postupně ji vmícháváme do vychladlého základu. Vypracujeme hladké těsto, které dáme uležet alespoň na 30 minut do lednice.
  3. Troubu předehřejeme na 180 stupňů Celsia. Hotové těsto rozdělíme na 4 díly, ze kterých vyválíme stejně tenké plátky. Každý plát dáme na plech zvlášť, propícháme vidličkou a dáme péct do předehřáté trouby přibližně na 5 minut. Upečené pláty necháme vychladnout. Poté všechny pláty zarovnáme na stejnou velikost.
  4. Na krém, kterým budeme medové řezy promazávat, si uvaříme kaši z mléka, dětské krupice a vanilkového cukru. Kaši necháme vychladnout. Změklé máslo vyšleháme s cukrem do pěny a po částech do něj vmícháváme vychladlou kaši.
  5. Medové řezy poskládáme tak, že začneme plátem těsta, na který namažeme třetinu krému, položíme na něj další plát, opět vrstvu krému, další plát, poslední vrstvu krému a poslední plát položíme nahoru. Pokud bychom chtěli medové řezy ozvláštnit, můžeme všechny pláty kromě vrchního pomazat před vrstvou krému tenkou vrstvou oblíbené marmelády nebo povidel. Můžeme také upečené pláty ovonět pár kapkami rumu.
  6. Na polevu na medové řezy rozpustíme hořkou čokoládu, smícháme ji s olejem a rovnoměrně polevu rozetřeme na horní medový plát. Použít můžeme samozřejmě i jinou oblíbenou čokoládovou polevu. Na závěr medové řezy posypeme nasekanými ořechy a polevu necháme ztuhnout. Zajímavou obměnou zdobení je místo ořechů použít namleté odkrojky upečeného těsta z plátů.
  7. Medové řezy uchováme zabalené do alobalu nebo potravinové fólie v lednici a před podáváním je nakrájíme na kusy podle potřeby. Ideální jsou dělané 1-2 dny předem, aby se stihly naležet.

Přečtěte si také recepty na další české retro dezerty


Stáhnout v PDF
Rozbalit všechny příspěvky
Nový komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.

Doporučujeme k tématu

Adžvajen celý 50g DNM

Kopytský kmín, indické koření Složení: adžvajen celý (Trachyspermum…

Cena: 26 Kč  33 Kč 

Bezinková šťáva 100% Beutelsbacher 0,7l…

100% bezinková šťáva Čerstvá vylisována šťáva z plodů divoce rostoucího…

Cena: 72 Kč  87 Kč 

Rýže BASMATI výběrová SARIM 2kg

Kvalitní himalájská rýže Basmati. Obsahuje pouze extra dlouhá výběrová zrna…

Cena: 139 Kč  169 Kč 

ROZINKY černé RAW - sušené na slunci 250g

Sladké rozinky vynikající chuti, RAW kvalita Rozinky obsahují rosveratrol a…

Cena: 83 Kč  109 Kč 

Pro dodržení zásad pro získání souhlasu koncových uživatelů v EU bychom vás chtěli informovat, že tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte