Retro dezerty: Připravte si sami doma nadýchané indiánky jako z cukrárny

Tradiční zákusek indiánek stále patří mezi nejoblíbenější. Stejně jako další retro dezerty si ho můžete připravit i doma. Indiánky vyžadují hodně šlehání, aby měly právě tu nadýchanou konzistenci, pro kterou je milujeme. Práce s cukrářským sáčkem ale není tak náročná, jak by se mohlo na první pohled zdát.

Indiánek nemá své jméno podle indiánů

Stejně jako Kryštof Kolumbus pojmenovat americké domorodce „indiáni“, protože si myslel, že připlul do Indie, má i název „indiánek“ podobný původ. Na začátku 19. století pozval maďarský vévoda a intendant Pálfy do svého divadla ve Vídni indického kouzelníka. Aby byl zážitek pro návštěvníky ještě zajímavější, připravil pro ně vévodův kuchař na závěr představení nový zákusek, který měl kouzelníka připomínat. Původní vzhled měl indiánek jako dvě čokoládou polité části spojené šlehačkou. Jak přesně se z této varianty vyvinul klasický indiánek, jak ho známe, není zcela jasné.

K dalším zajímavostem patří informace, že piškotu ve spodní části indiánku se říká bufler. Indiánky také obsahují velké množství cukru, aby byl sníh v nich pevnější a stabilnější, a proto i když lehce vypadají, patří mezi kaloričtější retro dezerty.

Jak připravit bufler/piškot na indiánky

Na přípravu bufleru budeme potřebovat:

  • 3 vejce
  • 50 g cukru krupice
  • 80 g hladké mouky
  • ½ lžíce vody

Bufler na indiánky – postup

Troubu předehřejeme na 180 stupňů. Na plech si připravíme pečící papír. Oddělíme žloutky a bílky. Žloutky vyšleháme zvlášť s 1/3 cukru a vodou do pěny.  Z bílků a 2/3 cukru vyšleháme pevný sníh a za stálého šlehání do něj postupně přidáme žloutkovou směs. Prosejeme mouku a opatrně ji vmícháme do připravené směsi. Hotovým těstem naplníme cukrářský sáček a tvoříme s ním na plechu kolečka o průměru 5-6 cm. Mezi kolečky necháváme rozestup. Buflery pečeme v předehřáté troubě 7-8 minut do lehce hnědé barvy.

Náplň na indiánky

Na přípravu náplně budeme potřebovat:

  • 6 bílků
  • 280 g cukru moučka
  • 120 g vody
  • 2 lžíce řidšího jahodového džemu

Náplň na indiánky – postup

Nejprve začneme připravovat cukrový rozvar. Polovinu cukru dáme do hrnce s vodou, nemícháme. Směs zahřejeme na 115 stupňů Celsia. Pokud nemáme teploměr, můžeme použít tzv. bublinový test. Při správné teplotě, když do směsi ponoříme drátěné očko, měla by nám jít vyfouknout bublina jako z bublifuku.

Hned vyšleháme z bílků a zbytku cukru hustý sníh. Když máme hotovo, snížíme rychlost šlehače. Cukrový rozvar by teď měl při bublinovém testu udělat několik bublin za sebou. Cukrový rozvar tenkým proudem všleháváme do připraveného sněhu až téměř vychladne. Na závěr vmícháme džem. Hotovou náplň vložíme do cukrářského sáčku a na připravené buflery nastříkáme 4 vrstvy. Připravené indiánky necháme vychladnout v lednici.

Indiánek – závěrečná úprava

  • Na polevu budeme potřebovat 300 g kvalitní čokolády nebo oblíbené polevy, kterou rozpustíme ve vodní lázni.
  • Pokud je příliš hustá, naředíme ji malým množstvím kakaového másla nebo ztuženého tuku.
  • Poleva by neměla být příliš horká.
  • Ideální je mít polevu ve vyšší, ne příliš široké nádobě, abychom mohli indiánky do polevy ponořit celé.
  • Bufler by měl zůstat čistý.
  • Vychladnuté indiánky držíme za bufler a obrácené špičkou dolů je namáčíme do polevy.
  • Rychle je otočíme zpět.
  • Indiánky postavíme na odkapávací mřížku a necháme vychladnout.
  • Hotové indiánky uchováváme v lednici.

Přečtěte si také další retro dezerty

Polárka

Likérové špičky

Žloutkové věnečky


Stáhnout v PDF
Rozbalit všechny příspěvky
Nový komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.

Doporučujeme k tématu

Adžvajen celý 50g DNM

Kopytský kmín, indické koření Složení: adžvajen celý (Trachyspermum…

Cena: 26 Kč  33 Kč 

Rýže BASMATI výběrová SARIM 2kg

Kvalitní himalájská rýže Basmati. Obsahuje pouze extra dlouhá výběrová zrna…

Cena: 139 Kč  169 Kč 

ROZINKY černé RAW - sušené na slunci 250g

Sladké rozinky vynikající chuti, RAW kvalita Rozinky obsahují rosveratrol a…

Cena: 83 Kč  109 Kč 

AMALAKI sušené 200g FUDCO

Sušené plody ovoce amalaki, slazené Plod Amalaki je v ajurvédské medicíně…

Cena: 58 Kč  89 Kč 

Pro dodržení zásad pro získání souhlasu koncových uživatelů v EU bychom vás chtěli informovat, že tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte