Upečte si žloutkové řezy – vynikající, přesto polozapomenutý retro dezert

Nejvíc vás na nich upoutá vysoká krémová náplň – ta pravá žloutková se dnes nahrazuje také pudinkovou. Křehké těsto dodá řezům na lehkosti. V dnešní době není tak lehké žloutkové řezy sehnat, v dobách našich babiček ale patřily mezi velmi oblíbené retro dezerty.

Žloutkové řezy – původ 

O původ žloutkových řezů se hlásí snad polovina Evropy. Můžete se tak dozvědět, že jsou původem chorvatské či rakouské pod názvem kremšnit, ale nápadně podobné jsou jim i slovenské a maďarské kremeše. Určitou podobu nezapřou ani s francouzskými mille feuille.

Ať tak či onak, dnes již nejsou u nás žloutkové řezy tak populární, jako v dřívějších dobách, a sehnat je můžete spíše v cukrárnách staršího typu. Podle našeho receptu si je můžete připravit doma – patří mezi jednodušší retro dezerty.

Žloutkové řezy – recept 

Když byste si chtěli doma připravit i těsto na žloutkové řezy, doporučujeme to z receptu na kremrole. Pokud chcete ušetřit čas, použijte kupované listové těsto. Na žloutkové řezy s pravým žloutkovým krémem budeme potřebovat:

  • 500 g listového těsta
  • 4 žloutky
  • 60 g cukru krupice
  • 25 g hladké mouky
  • 2 lžičky kukuřičného škrobu
  • 280 ml plnotučného mléka

Na polevu použijeme:

  • 4 lžíce rybízového džemu
  • 100 g moučkového cukru
  • 2 lžíce citrónové šťávy
  • 1 lžíce rumu

Žloutkové řezy – postup

  1. Troubu předehřejeme na 200 stupňů Celsia. Pečící plech opláchneme studenou vodou, aby listové těsto lépe listovalo. Těsto kupujeme buď již rozválené nebo jej rozválíme tence na dva pláty o rozměru cca 20x30 cm.
  2. Oba pláty položíme na plech, propícháme lehce vidličkou a upečeme dozlatova za asi 20 minut. Po vytažení z trouby je necháme vychladnout na pečícím plechu.
  3. Na krém vyšleháme žloutky s krupicovým cukrem do husté pěny. Do pěny poté všleháme mouku a kukuřičný škrob. Mléko přivedeme v tlustostěnném hrnci k varu a za stálého šlehání ho přiléváme do směsi. Takto připravenou směs přelijeme zpět do hrnce, přivedeme k varu a šleháme do zhoustnutí. 
  4. Hotový krém rozetřeme na jeden plát upečeného těsta a přikryjeme ho druhým plátem. Pláty zatížíme a na 2 hodiny necháme vychladnout v lednici.
  5. Na polevu prosejeme moučkový cukr, který utřeme s citronovou šťávou, rumem a malým množstvím horké vody na hladkou kaši. Horní plát nejprve potřeme džemem a poté polevou. Po ztuhnutí polevy nakrájíme dezert na jednotlivé řezy.
  6. Alternativně můžeme polevu vynechat a řezy pouze posypat moučkovým cukrem.

Žloutkové řezy s pudinkovým krémem

Pokud chceme žloutkové řezy spojit pudinkovým krémem, budeme potřebovat:

  • 600 ml plnotučného mléka
  • 2 vanilkové pudinky
  • 1 vanilkový cukr
  • 200 g másla
  • 80 g cukru moučka

Máslo necháme změknout. Pudinkový krém uvaříme podle návodu na obalu z mléka, pudinkového prášku a vanilkového cukru. Po zchladnutí vyšleháme pudink dohladka a všleháme do něj změklé máslo a moučkový cukr. Dále pokračujeme v práci s krémem jako u žloutkového krému. Pokud krém nepoužijeme hned, zakryjeme ho potravinovou fólií, aby se nevytvořil škraloup a uchováme ho v lednici. Vyzkoušejte také další recept na žloutkový krém a uvidíte, který vám bude vyhovovat více. 

Přečtěte si také recepty na další české retro dezerty


Stáhnout v PDF
Rozbalit všechny příspěvky
Nový komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.

Doporučujeme k tématu

Adžvajen celý 50g DNM

Kopytský kmín, indické koření Složení: adžvajen celý (Trachyspermum…

Cena: 26 Kč  33 Kč 

Bezinková šťáva 100% Beutelsbacher 0,7l…

100% bezinková šťáva Čerstvá vylisována šťáva z plodů divoce rostoucího…

Cena: 72 Kč  87 Kč 

Rýže BASMATI výběrová SARIM 2kg

Kvalitní himalájská rýže Basmati. Obsahuje pouze extra dlouhá výběrová zrna…

Cena: 139 Kč  169 Kč 

ROZINKY černé RAW - sušené na slunci 250g

Sladké rozinky vynikající chuti, RAW kvalita Rozinky obsahují rosveratrol a…

Cena: 83 Kč  109 Kč 

Pro dodržení zásad pro získání souhlasu koncových uživatelů v EU bychom vás chtěli informovat, že tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte