Retro dezerty frčí! Máte rádi žloutkové věnečky? Připravte si je doma

 Jak vznikly žloutkové věnečky není přesně známo. Není to jediný zákusek, který můžete vytvořit z odpalovaného těsta, ale u nás jsou nejznámější. Hodně lidí se jejich přípravě vyhýbá, protože se obávají náročné přípravy. Když ale zapojíte několik tipů, je příprava hned snazší. V receptu se také dozvíte, proč se těstu na věnečky říká odpalované.  

Žloutkové věnečky s pár triky hravě zvládnete 

Nejpravděpodobněji mají věnečky vzdálený původ ve Francii. Možná už jste se setkali s profiterolkami, malými kuličkami z odpalovaného těsta plněnými krémem, šlehačkou nebo zmrzlinou. Vypadají jako zmenšené větrníky. Na tradiční francouzské svatbě se podávají vyskládané do velké pyramidy, slepené a polité karamelem, pod názvem croquembouche.

Z odpalovaného těsta jsou také rovné „banánky“ éclair a odtud je to již kousek k našim kulatým větrníkům a věnečkům. Na éclair si pochutnávali na francouzském královském dvoře již na přelomu 18. a 19. století.

Jak na odpalované těsto, aby se povedlo?

Základem korpusu na žloutkové věnečky je odpalované těsto. Máme pro vás několik tipů, aby se vždy povedlo.

  1. Použijte na věnečky i krém skutečné máslo, nepoužívejte náhražky. Investice se vám vrátí v chuti věnečků.
  2. Mouku na věnečky prosejte, budou nadýchanější.
  3. Všechny ingredience by měly mít pokojovou teplotu, proto si vejce vyndejte půl hodiny předem z lednice. Jinak hrozí, že se vám těsto srazí.
  4. Při tvoření věnečků si do cukrářského sáčku dejte jen část těsta, aby se vám s ním lépe pracovalo. Na plechu mezi věnečky vždy nechte místo, aby se vám nespojily, až se při pečení rozjedou.
  5. Pokud začínáte a chcete mít věnečky stejně velké a kulaté, najděte si vykrajovátko nebo sklenici o požadovaném průměru, namočte kulatý okraj do mouky a klepněte s ním na pečící plech – zůstane po něm moučné kolečko, jehož tvar můžete při tvoření kopírovat.

Žloutkové věnečky - recept 

1. Korpus na věnečky

Ingredience

  • 125 g másla
  • 125 ml mléka
  • 125 ml vody
  • 125 g hladké mouky
  • 3 vejce
  • špetka soli

Postup 

Do hrnce s nepřilnavým povrchem dáme vodu, mléko a máslo a začneme je za stálého míchání ohřívat. Než se směs začne vařit, lehce ji osolíme a přidáme prosátou mouku. Stále intenzivně mícháme – ze začátku se bude těsto lepit, ale asi po dvou minutách se začne „odpalovat“, tj. přestane se lepit v hrnci – v tom okamžiku ho sundáme ze sporáku.

Směs přelijeme do misky a za občasného míchání ji necháme vychladnout. Do vychladlé směsi postupně po jednom zašleháme vejce. Hotové těsto naplníme do cukrářského sáčku a vytvoříme s ním na pečícím plechu věnečky. Věnečky dáme péct hned, jak je vytvoříme na plechu, aby se nám moc nerozjely. Další várku věnečků chystáme na plech až těsně před tím, než vytáhneme ty předchozí z trouby.

Věnečky pečeme na 175 stupňů Celsia cca 20 minut dozlatova. Troubu během pečení neotvíráme! Ještě vlažné věnečky rozkrojíme a po vychladnutí plníme krémem a šlehačkou.

věnečky recept2Žloutkové věnečky patří mezi retro dezerty.

2. Náplň pro věnečky – krém a šlehačka

Existují různé recepty na krém do věnečků – karamelový, čokoládový, z domácího mascarpone atd. Podívejme se ale, jak se připravuje na věnečky klasický žloutkový krém

Ingredience

  • 125 ml mléka
  • 150 g másla
  • 1 vejce
  • 3 žloutky
  • 70 g cukru moučka
  • 1 vanilkový cukr
  • 20 g kukuřičného škrobu

Postup 

Do nerezové nebo skleněné mísy nalejeme mléko, rozmícháme v něm vejce, žloutky, vanilkový cukr a škrob. Mísu položíme na hrnec s vodou a na vodní lázni vaříme za stálého míchání až zhoustne. Směs necháme vychladnout, občas ji promícháme. Necháme změknout máslo a vyšleháme ho s cukrem. Do másla přidáme vychladnou směs a vše spolu opět vyšleháme.

Na šlehačku potřebujeme 250 ml smetany ke šlehání a ztužovač šlehačky, které spolu ušleháme dotuha. Hotový krém naplníme do cukrářského sáčku a zdobíme s ním spodní polovinu věnečku. Na vrstvu krému stejným způsobem nazdobíme šlehačku a vše přiklopíme horní polovinou věnečku. Hotové věnečky uchováváme v lednici. 

3. Poleva na věnečky

Hotové věnečky můžeme nechat bez polevy a třeba je jen lehce pocukrovat moučkovým cukrem. Pro lesklý vzhled přijde na věnečky poleva. 

Ingredience

  • 150 g moučkového cukru
  • 1 lžíce rumu
  • 2 lžíce horkého mléka

Postup 

Všechny ingredience smícháme a třeme asi 10 minut. Poté polevou polijeme nebo potřeme věnečky.

Tipy na závěr

  • Upečené odpalované těsto dobře snáší pobyt v mrazničce. Pokud věnečků upečete větší množství, můžete si je tedy zamrazit, příště jen připravit na věnečky krém a budete mít rychle hotovo.
  • Věnečky můžete připravit i netradičně – na povrchu je třeba pomažte domácím džemem a až poté pokryjte polevou. 
  • Můžete je také naplnit čerstvým ovocem - například jahodami, banánem nebo malinami. 

Přečtěte si také recepty na další české retro dezerty


Stáhnout v PDF
Rozbalit všechny příspěvky
Nový komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.

Doporučujeme k tématu

Adžvajen celý 50g DNM

Kopytský kmín, indické koření Složení: adžvajen celý (Trachyspermum…

Cena: 26 Kč  33 Kč 

Bezinková šťáva 100% Beutelsbacher 0,7l…

100% bezinková šťáva Čerstvá vylisována šťáva z plodů divoce rostoucího…

Cena: 72 Kč  87 Kč 

Rýže BASMATI výběrová SARIM 2kg

Kvalitní himalájská rýže Basmati. Obsahuje pouze extra dlouhá výběrová zrna…

Cena: 139 Kč  169 Kč 

ROZINKY černé RAW - sušené na slunci 250g

Sladké rozinky vynikající chuti, RAW kvalita Rozinky obsahují rosveratrol a…

Cena: 83 Kč  109 Kč 

Pro dodržení zásad pro získání souhlasu koncových uživatelů v EU bychom vás chtěli informovat, že tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte