Retro dezerty: Buchtičky s krémem vás vtáhnou zpět do dětství

Asi každý jsme se jako děti těšily, až bude ve škole sladký oběd, protože to znamenalo, že nám budou s největší pravděpodobností servírované buchtičky s krémem. Tento moc dobrý sladký pokrm je přímo český, někdy se mu také říká dukátové buchtičky či buchtičky se šodó. Kynuté buchtičky s krémem  jsou nejlepší vzpomínka na školní léta a vy si ji můžete kdykoliv připomenout s naším receptem.

Původně se buchtičky s krémem připravovaly se šodó (vinná pěna z vajec a vína) a jsou tradičním středoevropským pokrmem, jehož varianta se vaří také v Bavorsku, ve Francii i Anglii. U nás se ale nahradilo šodó vanilkovým krémem, a to právě kvůli vaření ve školních a závodních jídelnách, kdy šodó neodpovídalo normám a nahradilo se mléčným pudinkovým krémem. Tak vznikly buchtičky s krémem. Vanilka navíc krásně voní a má jemnou sametovou chuť. 

Lahodné české buchtičky s krémem

Doba přípravy: Do hodiny 

Kynutí: 30 minut

Pečení: 30 minut

Co budete potřebovat na 4 porce:

  • 25 g droždí
  • 80 g krupicového cukru
  • 200 ml vlažného mléka
  • 500 g hladké mouky + na vysypání pracovní plochy
  • 2 vejce
  • strouhaná kůra z poloviny citronu
  • 200 ml oleje + 2 lžíce na obalení
  • špetka soli

Na žloutkový krém:

  • 750 ml mléka
  • 1 vanilkový lusk
  • 60 g krupicového cukru
  • 6 žloutků
  • vejce

Buchtičky s krémem - recept:

  1. V misce rozmíchejte droždí, lžíci cukru, čtyři lžíce mléka a lžíci mouky a postavte ji na teplé místo, kde ze směsi vnikne pěna.
  2. Mouku smíchejte se zbylým cukrem, solí, citronovou kůrou, vajíčkem, olejem a kváskem, přidejte zbývající mléko a vypracujte těsto.
  3. Vál posypejte moukou a na něj vyklopte těsto, to pak rozdělte na čtyři části a rozválejte na válečky.
  4. Válečky nakrájejte na malé kousky a z nich udělejte kuličky. V misce je potřete olejem a rozložte je na pekáč.
  5. Nechte v teple půl hodiny kynout. Pak je v troubě předehřáté na 180 stupňů upečte do červena, přibližně dvacet pět až třicet minut.
  6. Během čekání na buchtičky si můžete uvařit krém.
  7. Ten uděláte tak, že svaříte mléko, rozpůlený vanilkový lusk a polovinu cukru a necháte na vypnuté plotýnce čtvrt hodiny louhovat.
  8. Pak směs přeceďte. Žloutky rozmíchejte se zbytkem cukru a postupně k nim zašlehejte polovinu horkého mléka.
  9. Zbytek mléka znovu zahřejte a za stálého míchání přilévejte žloutkovou směs.
  10. Míchejte na mírném ohni deset minut, aby krém zhoustl jako řídký pudink. Dávejte ale pozor, aby krém nevařil.
  11. Teplý krém nalijte na buchtičky a můžete podávat výtečné buchtičky s krémem.
  12. Dobrou chuť. 

recept

Přečtěte si také recepty na další české retro dezerty


Stáhnout v PDF
Rozbalit všechny příspěvky
Nový komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.

Doporučujeme k tématu

Bezinková šťáva 100% Beutelsbacher 0,7l…

100% bezinková šťáva Čerstvá vylisována šťáva z plodů divoce rostoucího…

Cena: 72 Kč  87 Kč 

ROZINKY černé RAW - sušené na slunci 250g

Sladké rozinky vynikající chuti, RAW kvalita Rozinky obsahují rosveratrol a…

Cena: 83 Kč  109 Kč 

AMALAKI sušené 200g FUDCO

Sušené plody ovoce amalaki, slazené Plod Amalaki je v ajurvédské medicíně…

Cena: 58 Kč  89 Kč 

Čerstvá KURKUMA ve slaném nálevu 280g

Kořen čerstvé kurkumy v nálevu Podávejte jako přílohu k indickým jídlům.…

Cena: 98 Kč  127 Kč 

Pro dodržení zásad pro získání souhlasu koncových uživatelů v EU bychom vás chtěli informovat, že tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte