Retro dezerty: Punčové řezy nás lákají svou barevností i rumovou příchutí

img

Stejně jako další retro dezerty i punčové řezy nám svůj původ tají. Není tak vůbec jasné, koho kdy napadlo obarvit piškotové těsto, v různých…

Barevné punčové řezy zná snad každý. Mezi nejoblíbenější zákusky patřil nejen za minulého režimu, ale už za první republiky. Kvůli obsahu cukru a alkoholu jde spíše o kaloričtější laskominu, ale stejně jako další retro dezerty si ho můžete připravit i doma a ovlivnit tak jeho složení.

Punčové řezy – historie dezertu

Stejně jako další retro dezerty i punčové řezy nám svůj původ tají. Není tak vůbec jasné, koho kdy napadlo obarvit piškotové těsto, v různých variacích ho slepit marmeládou a promáčet cukrovo-rumovým rozvarem. Je to škoda, protože by se tento člověk stal oblíbencem mnoha generací, které milují jeho sladko-kyselo-rumovou chuť. Připravit punčové řezy doma je pracnější, můžete si ale poměr surovin přizpůsobit podle své chuti. K punčovým řezům si skvěle bude hodit domácí punč

Čtěte také:

Retro dezerty frčí! Máte rádi žloutkové věnečky? Připravte si je doma

Punčové řezy – recept

Na každou vrstvu piškotového těsta budete potřebovat:

  • 4 vejce
  • 80 g cukru krupice
  • 80 g hladké mouky

Obvykle se připravují 3 vrstvy těsta, takže si všechny ingredience na punčové řezy připravíme 3krát.

Na rumový rozvar budeme potřebovat:

  • 300 ml vody
  • 300 g cukru krupice
  • rum nebo rumové aroma – množství podle chuti
  • šťávu z citronu podle chuti

Na polevu si nachystáme:

  • 250 g cukru krupice
  • 130 ml vody
  • 1 lžíci citronové šťávy
  • 1 lžíci rumu

A dále ještě budeme potřebovat:

  • rybízovou nebo višňovou marmeládu
  • červené potravinářské barvivo
  • hořkou čokoládu nebo čokoládovou polevu

Punčové řezy – postup

Nejprve si připravíme piškotové pláty. Na každý plát vždy vyšleháme v míse vejce s cukrem a poté do směsi vmícháme prosátou mouku. Do těsta na jeden z plátů přidáme malé množství červeného potravinářského barviva, aby získalo růžovou barvu. Každý plát pečeme samostatně na pečícím plechu vyloženém pečícím papírem v troubě předehřáté na 190 stupňů Celsia asi 10 minut. Špejlí si ověříme, že je těsto propečené.

Během pečení si připravíme cukrovo-rumový rozvar. Vodu ohřejeme a rozpustíme v ní cukr. Poté přidáme rum nebo rumové, případně punčové aroma a citronovou šťávu podle chuti.

Na tác s okrajem si položíme jeden bílý piškotový plát a pomažeme ho marmeládou. Na něj položíme růžový plát. Růžový plát rovnoměrně polijeme rozvarem. Druhý bílý plát pomažeme marmeládou a přiklopíme ho na růžový plát. Na punčové řezy položíme další tác nebo plech a zatížíme je např. 3 baleními mouky/cukru. Punčové řezy necháme uležet několik hodin, ideálně do druhého dne. Chceme dosáhnout toho, že se rozvar dostane do všech vrstev, proto také punčové řezy během zatížení několikrát otočíme.

Druhý den si připravíme polevu. Vodu s cukrem přivedeme k varu a 10 minut povaříme. Vznikne tím cukrový sirup, který přelijeme do mísy, ochutíme rumem a citronem a několik minut mícháme, až změní barvu. Polevu na punčové řezy můžeme nechat bílou nebo ji obarvit malým množstvím červeného potravinářského barviva, aby získala růžovou barvu. Připravenou polevou můžeme potřít celou plochu horního piškotového plátu vcelku nebo nejprve nařezat jednotlivé punčové řezy a potřít je na horní straně a užších bočních stranách, aby na delší straně zůstal barevný profil řezů. Na závěr pocákáme punčové řezy rozpuštěnou hořkou čokoládou nebo čokoládovou polevou. Hotové punčové řezy uchováme v lednici.

Přečtěte si také recepty na další české retro dezerty

Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!
Toto pole je povinné.
Toto pole je povinné.
Toto pole je povinné.
Odesláním souhlasíte s pravidly diskuze.
Další články z rubriky

Máj jako tradice i měsíc lásky

Tradice praví, že když se máj postaví, je potřeba, aby ho hlídali muži z vesnice přes noc. Cíl byl jasný, nikdo ze sousedství nesměl májku zcizit –…

Magie a kouzla na Štědrý den potěší celou rodinu

Vánoční zvyky u našich předků byly důležitou součástí jejich každodenního života. Snahou bylo především zajistit bohatou úrodu a plodný rok. Lidé v…

Vánoční zvyky mohou být i nebezpečné. Pozor hlavně na oči!

O Vánocích na nás číhá nebezpečí všude. Už i ten předvánoční stres dává našemu tělu pořádně zabrat. Když opomeneme zapíchnuté kosti v krku, zvracení,…

Purpura o Vánocích nesmí chybět. Víte, kde se vzala?

Purpura má původně pohanský původ. Byla spojována s magickými obřady pronárodů Keltů, Slovanů a Germánů. Je to směs bylin, dřevěných třísek, různých…

Výroba slaměných ozdob je snadná. Udělejte si slaměné ozdoby jako za starých časů

Pro výrobu užitkových předmětů se používala zejména sláma žitná. Její výhodou jsou dlouhá stébla. Pletení se odkládalo většinou na...

Techniky pletení košíků z vrbového proutí a pedigu

V současné době je nejrozšířenější pletení košíků a dalších pletených výrobků především z vrbového proutí a pedigu. Ovšem v minulosti byla situace…

Jak obarvit pedig?

barvy na textil (koupíte v drogerii) Jedním balením obarvíme 1 – 1,5 kg pedigu. velký starší hrnec sůl ocet klacík nebo starou vařečku na…

Pedig – materiál na pletení praktických i dekorativních výrobků

Přestože existuje více než 600 druhů ratanu, na výrobu pedigu jsou vhodné pouze tři z nich. Ty se pěstují převážně z uměle vysazených rostlin.…

Umělecké kovářství – poznejte tradiční řemeslo a žasněte nad uměním mistrů kovářů

Je tolik důvodů, proč umělecké kovářství přitahuje pozornost. Vždyť v sobě snoubí schopnost podmanit si pevné kovy, a přitom z nic...

Zdobení v tradičním kovářství i uměleckém kovářství? Pomocí leptání kovů i chemické oxidace

Již v samotném úvodu jsme nastínili, že zdobicí techniky, uplatňované v kovářském řemesle, neplní jen funkci estetickou, ale také ...

Pasířství je řemeslo nejen pro výrobu rytířské výzbroje

Od 14. století se pasíři zabývali výrobou rytířských pásů. Ty sloužily k zavěšení meče, šlo však rovněž o důležitý estetický prvek. Rytířské pásy se…

Umělecké kovářství je stejně jako před staletími nenahraditelné řemeslo

Historie kovářského řemesla sahá daleko do minulosti. První důkazy o tom, že se lidé pokoušeli opracovávat železo, pocházejí ze 3. tisíciletí před…

Upečte si domácí chléb z kvásku: Návod krok za krokem

Domácí chléb je podle mnohých lepší než ten kupovaný, a to hned z několika důvodů: Domácí chléb z kvásku je zdravý a výživný Když si domácí…

Retro dezerty: Buchtičky s krémem vás vtáhnou zpět do dětství

Doba přípravy: Do hodiny  Kynutí: 30 minut Pečení: 30 minut Co budete potřebovat na 4 porce: 25 g droždí 80 g krupicového cukru 200 ml…

Domácí medové řezy: Retro dezert, který potěší každý mlsný jazýček

Na těsto na 4 medové pláty budeme potřebovat: 450 g hladké mouky 150 g cukru moučka 100 g másla 4 lžíce medu 5 lžic mléka 2 ks vajec 1…

Upečte si žloutkové řezy – vynikající, přesto polozapomenutý retro dezert

O původ žloutkových řezů se hlásí snad polovina Evropy. Můžete se tak dozvědět, že jsou původem chorvatské či rakouské pod názvem kremšnit, ale…

Intarzie – obrazy, vytvořené vkládáním dřevěných dýh

Podle historických pramenů byla technika intarzie známá již v době starého Řecka a Egypta. Šlo však o ojedinělé pokusy, největší rozmach z pohledu…

Linoryt můžete vyzkoušet nejen na výtvarném kroužku, ale i doma

Technika linorytu se začala postupně používat od konce 19. století a představovala levnější a snazší alternativu dřevořezu. Linoryt se začal…

Řezbářské techniky a základní nářadí pro řezbářství

Ať už se chcete věnovat jakékoliv řezbářské technice, bez základního nářadí se neobejdete. Kromě dlát různých tvarů a rozměrů, o kterých se budeme…

Dřevořezba – řemeslo, u kterého na druhu dřeva záleží

Dřevo je přírodní a po staletí snadno dostupný materiál, proto je dřevořezba nejrozšířenější formou řezbářství. Pro řezbáře je důležité naučit se…

Rozdělení hovězího masa: Informace, které využijete při nákupu i v kuchyni

Abychom dokázali hovězí maso dobře připravit, musíme si udělat přehled o tom, jaké druhy hovězího masa se na hovězím skotu nachází, jaký je v nich…

Optické sklo? Poznejte, jak vzniká brýlové sklo a oční čočky

Aby optické sklo mohlo mít své specifické vlastnosti – mohli jsme z něj vytvořit třeba brýlové sklo nebo oční čočky, je třeba, aby bylo absolutně…

Vitráže - výtvarně pojaté skleněné mozaiky známé především z kostelů

První zprávy o českém skle se týkají vitráží. V sázavské kronice je k roku 1162 zmínka o opatu Regnardovi, který se vyznal "v umění vysazovati…

Jak se vyrábí sklo - složitý proces, který zahrnuje tavení, tvarování, chlazení a povrchovou úpravu skla

Směs na výrobu skla se skládá z kyseliny křemičité nebo borité a nejméně ze dvou zásad, z níž jedna je alkalická a druhou je zemin...

Leptání skla – umělecké řemeslo, které zvládnete i vy

Leptání skla může vyzkoušet úplně každý. Je to jednoduché a výsledek velice zajímavý. Je ale několik věcí, které by měl každý vědět, než se do…

Vyrobte si: Voňavý nahřívací polštářek do mikrovlnky s bylinkami

V první řadě bude nutné popřemýšlet o tom, jakou náplň byste chtěli, aby nahřívací polštářek měl. Je tedy nutné vědět, k čemu primárně jej budete…

Homemade dámská kabelka: Výroba kabelky snadno, rychle a za pár korun

I do škol se pomalu vrací předměty, které se zaměřují na rukodělné práce. Je škoda, aby mladší ročníky pozapomněly šití nebo pletení. Navíc, díky…

Batikování v mikrovlnce

Už před více jak 2000 lety lidé zdobili svůj šat batikem. Některé pozůstatky batikovaných látek se dochovaly v Egyptě z 5. století před naším…

Drhání a drhané šperky jsou opět v módě. Vyrobte si náušnice nebo zásnubní prsten

Základem každého drhaného doplňku je systematické uzlování příze. Takovýmto způsobem vzniká látka, která je pevná, odolná a jen ta...

Vyrobte si: Medová svíčka snadno, rychle a za pár korun

Medové svíčky jsou velmi oblíbené. Ale jejich pořizovací cena je pochopitelně vyšší. Pro naše zdraví jsou mnohem lepší než parafínové svíčky, za kterými se v pozadí nese odér ropy. Medové svíčky však v obchodě ...

Vyrobte si vlastní mýdlo. Domácí výroba mýdla krok za krokem

Výroba mýdla z mýdlových hmot nabírá na oblibě, protože jejich použití je velmi jednoduché a zvládnou ho za pomoci rodičů i děti. Domácí výroba mýdla…

Domácí mýdlo: Vyrobte si voňavé heřmánkové mýdlo

Právě v tento čas heřmánek venku kvete a tak by byla obrovská škoda jej nevyužít. Pro domácí mýdlo ideálně. A když nasbíráte heřmánku víc, můžete si…

Vypalování do dřeva aneb jak vytvořit fascinující obrazce

Historie techniky vypalování do dřeva je opravdu dlouhá. Sahá v podstatě až do středověku. V této době však měla o dost jednodušší podobu. Žádná…

Oblíbili jste si drahé kameny? Udělejte si z nich originální šperky

Určitě znáte ty kouzelné krámy s kameny, anebo stánky na poutích, hradech a zámcích, kde si můžete vybrat kamínek, který si přivezete domů z výletu…

Vyrobte si vlastní šperky z korálků nebo náušnice

Šperk rozhodně nemusí stát několik tisíc korun, aby byl krásný a každý vám jej záviděl. Můžete si celkem snadno a rychle doma vyrobit několik…

Český granát: Tradiční český drahokam, který učaroval celý svět

Historie českého granátu sahá až do druhé poloviny 5. století, kdy ho z říčních náplavů sbírali již Keltové. Poté na dlouhou dobu obliba tohoto…

Magický vltavín - vzácný český drahokam s tajemnou historií

Vltavíny řadíme mezi takzvané tektity, což znamená, že se jedná o něco taveného. Představte si, jak vzniká sklo - materiál je roztaven a pak se nechá…