Aktuálně pro vás máme 1744 receptů
Tažený závin s jablky Dezerty
22. 08. 2018

Tažený závin s jablky

Ingredience
- +
  • hladká mouka: 300 g
  • vejce: 1 ks
  • vlažná voda: 150 ml
  • olej: 50 ml
  • sůl
  • jablka: 1000 g
  • cukr
  • skořice
  • rozinky
  • ořechy
  • máslo

KL - Kávová lžička, PL - Polévková lžíce

Stupeň zdravosti:
Méně dietní, ale chutné

Tažený závin s jablky - recept

Tažený závin s jablky – recept

Mouku prosejeme do mísy, přidáme k ní vlažnou vodu, olej a špetku soli a vypracujeme těsto dohladka. Hotové těsto vložíme do olejem vymazané mísy, potřeme ho ještě trochou oleje, aby nevysychalo, přikryjeme ho talířem nebo potravinovou fólií a necháme v lednici přes noc uležet.

Druhý den si nachystáme náplň. Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a buď nastrouháme na větším struhadle nebo nakrájíme na malé kostičky. Pokud budeme jablka strouhat, vymačkáme z nich šťávu (můžeme také použít kuchyňský robot, který funguje i jako odšťavňovač – ten nám jablka naseká na malé kousky a zbaví nadbytečné šťávy – tento postup je vhodný pro jablka, která nejsou moučná, ale spíše velmi šťavnatá). V míse smícháme jablka, cukr podle chuti (pokud máme sladká jablka, můžeme cukr zcela vynechat), skořici, rozinky (ty můžeme namočit v rumu) a nasekané ořechy. Jsou-li jablka příliš sladká, můžeme k nim přidat trochu citronové šťávy.

Na vál nebo kuchyňskou linku si rozložíme větší utěrku (plátno nebo menší ubrus), posypeme ji moukou a těsto na ní rozválíme. Pomoučenýma rukama pak ještě vytáhneme těsto dotenka (mělo by být až skoro průsvitné). Na těsto naložíme jablečnou směs a s pomocí utěrky ho opatrně zavineme. Na plech položíme pečicí papír, závin na něj přeneseme a potřeme ho rozpuštěným máslem. Tažený závin pečeme v troubě předehřáté na 180 °C dozlatova asi 25 minut, po upečení jej necháme vychladnout.

Hodnocení receptu:
Hodnotilo 1 lidí

Vytisknout stránku Stáhnout v PDF

Vložit komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse k receptu: 0 příspěvky.

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Podobné recepty

francouzské palačinky s pečenými jablky.jpg Dezerty

Francouzské palačinky s pečenými jablky

V míse smícháme špaldovou mouku, vejce, mléko a máslo. Rozpálíme nepřilnavou pánev, naběračkou rozlijeme těsto ke stranám pánve. Francouzské palačinky by měly být tenké. Palačinku opekáme z obou stran…

jablkove-ruzicky.jpg Dezerty

Jablkové růžičky

Jablka podélně rozpůlíme, vykrojíme jádřinec a nakrájíme na velmi tenké plátky. Plátky ihned ponoříme do vody s citrónovou šťávou, přivedeme k varu a povaříme 1 minutu. Scedíme a necháme okapat a vychladnout. …

linecky-kolac-s-jablky.jpg Dezerty

Linecký koláč s jablky

Jablka zbavíme jadřinců, nastrouháme, smícháme s citrónovou šťávou, vanilkovým cukrem a nakrájenými ořechy. Máslo nakrájíme na menší kousky a necháme změknout v pokojové teplotě. Mouku prosijeme, přidáme do ní…

staroceska-vejmrda.jpg Dezerty

Staročeská vejmrda

Jablka zbavená jadřinců nastrouháme nahrubo, křen najemno. Smícháme všechny ingredience, necháme asi hodinu odležet a dochutíme solí, cukrem nebo citronovou (nebo limetkovou) šťávou či octem.  Tip: Směs…

jablecna-presnidavka-s-kousky-ovoce.jpg Dezerty

Jablečná přesnídávka s kousky ovoce

Jablka oloupeme, zbavíme jadřinců a nakrájíme na kostičky. Podlijeme vodou tak, aby jablka byla akorát ponořená a vaříme asi 30 minut doměkka. Asi čtvrtinu jablek odebereme a zbytek rozmixujeme. Přidáme cukr,…

DOBRÝ KONTAKT K TÉMATU

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE U ČLÁNKŮ

Jaro je tady! Vyražte do hor se správnou výbavou. Salomon sází na univerzálnost

dost slušný boty

Už víte, kam na dovolenou v ČR? Máme tip na dokonalé ubytování na Šumavě!

Ještě bych doporučila jedno ubytování, a to http://www.nadrybnikem.eu/. Je to chatová osada v Hnačovu. A je to...

Doporučené recepty

Holandský řízek

Hlavní jídla: Holandský řízek

Mleté maso smícháme s nastrouhanou goudou, osolíme, opepříme. Jedno vejce prošleháme s mlékem a přidáme k masu.…

Rybí karbanátky z lososa a sladkých brambor

Hlavní jídla: Rybí karbanátky z lososa a sladkých brambor

Batáty oloupeme, nakrájíme na kostky a uvaříme v osolené vodě doměkka. Rozšťoucháme je a necháme vychladnout.…

Slané tyčinky

Předkrmy a chuťovky: Slané tyčinky

Smícháme máslo, tvaroh a mouku a vše dobře propracujeme. Z těsta pak vyválíme tenkou placku, kterou nakrájíme na…

Hrášková polévka z mraženého hrášku s krevetami

Polévky: Hrášková polévka z mraženého hrášku s krevetami

Na olivovém oleji orestujeme šalotku. Přidáme kari pastu, zalejeme trochou vody a důkladně zamícháme. Necháme…